in

470 Milyon Yıl Önce Yaşamış Bazı Böceklerin Boylarının 2 Metreyi Bulduğu ve Denizlere Hüküm Sürdüğü Anlaşıldı

Eklem bacaklı canlıların ataları, 2 metreyi bulan devasa ölçülere sahipti. 470 milyon yıllık keşif hakkında ilk detaylar paylaşıldı.

Eklem Bacakli Canli Atalari Boyutlari
- Reklam -
- Reklam -

Eklem bacaklı canlıların boyutlarına dair çarpıcı bir araştırma yayımlandı. Modern böceklerin ve kabukluların dev boyutlara ulaşan ataları, Erken Ordovisiyen Dönemi’nde şimdiki Fas’ın bulunduğu bölgedeki denizlerde hüküm sürüyordu.

Fas’ta yer alan Fezouata Formasyonu’nda keşfedilen yeni bir alan, yakınlarda bulunanlara benzeyen ama çok daha büyük yaratıkların varlığını ortaya çıkararak eklem bacaklı canlıların boyutlarının geçmişte ne kadar büyük olduğunu gözler önüne serdi. Örümcekler, midyeler ve kırkayakları içeren eklem bacaklılar sayıca çok oluşları ve geniş çeşitlilikleriyle biliniyor. Ancak bu ölçüde büyük olabilmeleri, kesinlikle onlardan beklenen bir özellik değil (en azından çoğundan beklenmiyor). Görünen o ki, bir zamanlar bu ufak canlılar 2 metre yüksekliğe ulaşan birer korku filmi aktörüymüş.

Fas’ın Cezayir sınırına yakın bir yerde bulunan Taichoute, 470 milyon yıl önceki Floian Devri’nden kalma çok sayıda hayvan örneği barındırıyor. Taichoute ile yaşıt çok az kara parçası biliniyor ve buradaki tortul kayaçların oluştuğu şartlar fosillerin üç boyutlu olarak korunmasını sağlamış. Bu da onu diğer bölgelerden ayıran önemli bir özellik olarak öne çıkıyor.

- Reklam -

Eklem Bacaklı Fosil

Eklem Bacaklı Canlıların Geçmişine Dair Önemli Keşif

Fezouata Formasyonu, paleontologlara erken Ordovisiyen Dönemi’ne dair benzersiz veriler sunması sonucu kısa bir süre önce dünyanın en önemli 100 jeolojik alanından biri olarak seçildi.

Lozan Üniversitesi’nden Dr. Farid Saleh adlı bilim insanı, çalışmaların yapıldığı alan hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Bu bölge hakkındaki her şey yeni – sedimantolojisi, paleontolojisi ve hatta fosillerin korunması – bu da Fezouata Biyotası’nın dünyanın geçmişini daha doğru anlayabilmemiz açısından önemini vurguluyor.”

Fas Fosil

Taichoute’da bulunan örneklerin neredeyse yarısı, eklemli uzuvlara ve sertleştirilmiş esnek dış iskeletlere sahip eklem bacaklılardan oluşuyor. Bu, önceki üç Fezouata sahasına kıyasla çok daha yüksek bir oran. Eklem bacaklılardan sonra en yaygın bulunan canlı grubu ise soyu tükenmiş bir süzücü grubu olan Graptolitler.

- Reklam -

Exeter Üniversitesi’nden Dr. Xiaoya Ma, Taichoute’da bulunan örnekleri tanımlamak için yapılacak çok iş olduğunu ve bazılarının Feouata formasyonundaki diğer bölgelerden bilinen türler olması ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti:

“Yine de, büyük boyutları ve serbest yüzme yaşam tarzları, bu ekosistemde benzersiz bir rol oynadıklarını gösteriyor.”

Eklem Bacaklı Canlı Ataları Boyutları Dev

Taichoute’da bulunan örneklerin zaman aralığı nedeniyle mi yoksa daha derin sularda yaşamalarından ötürü mü başka yerlerdekilerden daha büyük olduğu ise henüz bilinmiyor.

Eklem bacaklı canlıların şaşırtıcı boyları hakkında sizler ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Need For Speed Unbound İncelemesi

Need For Speed Unbound İncelemesi: Çizgi Roman Stiliyle Hız Tutkusu

Barbie Fragmanı 2023 - Margot Robbie

Margot Robbie’nin Ünlü Oyuncak “Barbie”yi Canlandırdığı Filmden İlk Fragman Yayınlandı