in

1915’te Antarktika’da Sulara Gömülen Geminin Enkazı Yıllar Sonra Bulundu

Endurance gemisinin enkazı 107 yıl sonra Antarktika’da bulundu. 1915’te bir İngiliz keşif seferi Weddell Denizi’nde sulara gömülmüştü.

Endurance gemisi antarktika
- Reklam -
- Reklam -

Endurance gemisinin enkazı 107 yıl sonra çıkartıldı. 1915’te ünlü İngiliz kâşif Ernest Shackleton’ın kayıp gemisi 1915 yılında Antarktika’ya giderken Weddell Denizi’nde buz kütlesine sıkışıp batmıştı.

Uluslararası bir keşif gezisi sonucunda, 1915’te Antarktika’nın Weddell Denizi’nde batan İngiliz gemisi Endurance’ın enkazını bulundu.

Endurance22 ekibi, 9 Mart’ta yaptıkları basın açıklamasında geminin 3,008 metre derinlikte ve kaptan Frank Worsley’in kaydettiği orijinal konumdan 6,4 kilometre uzakta bulunduğunu duyurdu.

- Reklam -

Endurance’ın fotoğrafları ve enkazdan çekilen video, geminin oldukça iyi durumda olduğunu ve adının kıç tarafında açıkça görülebildiğini ortaya koyuyor. 107 yıl sonra gerçekleştirilen bu keşif, önemli bir arkeolojik başarıyı işaret ediyor.

Endurance Shackleton gemisi

Keşif görevinin lideri John Shears yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Endurance22 seferi hedefine ulaştı. Endurance’ın keşfi bizi kutup tarihine geçirdi ve dünyanın en zorlu batık aramalarından birisini başarıyla tamamlamış olduk.”

Endurance Shackleton, Antarktika’nın Keşfinde Önemli Bir Rol Oynayacaktı

The Falklands Maritime Heritage Trust tarafından desteklenen keşif seferi için şubat ayının başlarında Güney Afrika’nın Cape Town kentinden yola çıkıldı. Varış noktasıysa Endurance’ın battığına inanılan genel bir alan olarak belirlendi.

65 kişilik mürettebattan oluşan kutup araştırma gemisi S.A. Agulhas II, buz matkapları, iki robotik denizaltı, bir helikopter ve başka pek çok ekipmana sahipti. Endurance22, batıkları bulmak için yapılan girişimlerden ilkiydi.

Keşfin yöneticilerinden Mensun Bound, Endurance’ı buldukları için şanslı olduklarını kaydetti:

“Bu şimdiye dek gördüğüm en iyi ahşap gemi enkazı. Bozulmamış ve mükemmel bir şekilde korunmuş durumda.”

- Reklam -

Antarktika’nın keşfinde Kahramanlık Çağı’nın son büyük seferi sayılan İmparatorluk Trans-Antarktika Seferi kapsamında 1914’ün sonlarında Antarktika’ya doğru yola çıkan Ernest Shackleton’ın amacı, Antarktika’nın ilk kara geçişini gerçekleştirmekti.

antarktika seferi Endurance Shackleton

Endurance, buzlara saplanıp kaldığı için Antarktika kıyılarına asla ulaşamadı. 28 kişilik mürettebat gemiyi terk etmek ve buzlar üzerindeki derme çatma kamplarında yaşamak zorunda kaldı. Cankurtaran botlarını kullanan mürettebat, 1.300 kilometrelik bir yolculuğun ardından Elephant Adası’na gitti. Shackleton ve diğer beş kişiden oluşan mürettebat, Güney Georgia Adası’ndaki bir balina avlama istasyonuna ulaşmayı başardı. Sonradan düzenlenen kurtarma göreviyle kalan 28 kişinin tamamı evlerine sağ salim dönebildi.

Endurance Gemisinin İyi Şekilde Korunma Nedeni Sudaki Organizma Eksikliğinden Kaynaklanıyor

Portsmouth Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan Ann Coats, gemi enkazının bu derece korunmasının nedenini Güney Atlantik ortamında odun yiyen organizmaların yokluğundan kaynaklandığını söyledi. Coats ayrıca şunları kaydetti:

“Endurance’ın ayrıntılı incelemesi, gövdenin 1912’de nasıl inşa dildiğini ve daha sonra Shackleton’ın 1914 seferi için nasıl değiştirildiği hakkında daha fazla bilgi verecek. Geminin çeşitli bölümlerinin deniz tabanına nasıl oturduğuna dair arkeolojik kanıtlar, geminin buz tarafından ezilmesi hakkındaki hikâyeyi oluşturmaya yardım edecek.”

Endurance gemisi antarktika kesif

Endurance enkazı uluslararası bir Antarktika Antlaşması ile korunuyor. Bu nedenle geminin kalıntıları rahatsız edilmeyecek. Endurance22 ekibi yalnızca gemiyi uzaktan gözlemleyecek ve enkazın üç boyutlu bir modelini oluşturacak. Keşif seferi, bölgede daha fazla kalmayacak ve yakında Cape Town limanına geri dönecek.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gizmodo

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

vikings valhalla 2 sezon onay netflix

Yeni Vikings Dizisi “Valhalla” 2 ve 3. Sezon Onaylarını Birlikte Aldı

Transandans - Gaia Vince

Ateş, Dil, Güzellik ve Zaman Üzerinden İnsan Evrimine Bir Bakış Atan “Transandans” Kitabı Türkçede