in

Japonya’da Bulunan 300 Yıllık ‘Denizkızı Mumyası’nın Gizemi Çözüldü

Enjuin mumyası olarak bilinen ve bir “denizkızı” benzeri canlıya ait olduğu iddia edilen kalıntı üzerindeki bilimsel araştırma sonuçlandı.

Enjuin Mumyasiı Denizkızı Japonya
- Reklam -
- Reklam -

Enjuin mumyası üzerindeki bilimsel araştırmalar sonuç verdi. 300 sene önce Japonya’da bulunan ve çeşitli dini ritüellerde adına dualar da edilen denizkızı benzeri kalıntıların ardındaki gizem aralandı.

Bilim insanları uzun süredir denizkızı formundaki bu tuhaf kalıntının perde arkasındaki gerçeği öğrenmek için çaba harcıyor.

Kurashiki Bilim ve Sanat Üniversitesi’nden araştırmacılar, “denizkızı mumyasının” ardındaki bilimsel gerçeği öğrenmek için harekete geçmişti.

- Reklam -

Enjuin mumyası ilk olarak Japonya’nın Okayama eyaletinde bulunan Asaguchi’deki Enjuin Tapınağı’nda bir kutuda gün yüzüne çıkartılmıştı. 1736-1741 yıllarına tarihlenen bu olağandışı kalıntının “Tosa açıklarında bir ağa yakalanmış denizkızı” olduğu iddia ediliyordu.

Bunun bir “denizkızı” olmadığı kabul edilse de bilim insanları Enjuin mumyasının ardındaki gerçeği yıllardır merak ediyordu.

Enjuin Mumyası

Tapınaktaki baş rahip, denizkızının incelemeye tabi tutulmadan önce verdiği bir demeçte şu ifadeleri kullanmıştı:

“Koronavirüs pandemisini biraz da olsa hafifletmeye yardımcı olacağını umarak ona taptık. Umarım bu araştırma projesi gelecek nesiller için (bilimsel) kayıtlar bırakabilir.”

Araştırma ekibi, kalıntıların ardındaki gerçeği anlamak için yüzey gözlemleri, röntgenler, bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları, radyokarbon tarihlemesi ve DNA analizi yaptı.

Enjuin Mumyası Birçok Hayvandan Parçalar İçeriyor

Bulgularını nihai bir raporda özetleyen ekip, denizkızı olduğuna inanılan bu kalıntının kısmen de olsa hayvan olduğunu ortaya çıkardı. Alt yarısı “sırt, anal ve pelvik yüzgeçler, yüzgeçleri destekleyen yüzgeç kemikleri ve kaudal iskeletten” oluşan bir ağa aitti. Kirpi balığı derisi ise kolları, omuzları, boynu ve yanakları örtmek için kullanılmıştı. Ekip, parçaların 1800’lerin sonlarına ait olduğuna inanıyor.

- Reklam -

Denizkızının saçları bir memeliden gelirken, elektron mikroskobu ile yapılan incelemeler sonucunda tırnaklar için hayvan keratini kullanıldığı da ifade ediliyor.

Hayvan parçalarının yanı sıra üst gövdenin kâğıt, kumaş, pamuklu dolgu ve biraz da sıvıyla karıştırılmış bir madde içerdiği de ortaya çıkan diğer gerçekler arasında.

Enjuin Mumyası Denizkızı Japon

Sahte Denizkızları Yaygın Bir Fenomen

Tarih boyunca pek çok “denizkızı” aldatmacasına imza atılmıştı. Bunlardan en ünlüsü ise Amerikalı şovmen ve belediye başkanı P. T. Barnum tarafından sergilenen “Fiji Denizkızı” idi. Serginin reklamında Barnum, güzel yarı kadın yarı balık yaratıkları olarak tasvir edilen tipik denizkızı çizimlerini içeriyordu. Ziyaretçileri geldiklerinde gerçekten karşılayan şey, bir balığın alt yarısına dikilmiş olan bir maymunun üst yarısıydı.

Enjuin mumyası olarak bilinen “denizkızı” balık maymunu; muhtemelen bir Japon balıkçı tarafından şaka olarak yaratıldı. Balıkçı, denizkızının adayı kısırlaştıracağını dair bir kehanette bulunmuştu. Önerdiği tek çare ise küçük bir ücret karşılığında insanlara vereceği denizkızı resmine sahip olmaktan geçiyordu.

YouTube video

(Videoyu YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Siz bu araştırmanın sonucu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla bilim ve arkeoloji içeriği için bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Güneş'ten Gelen 'Kalp Atışı' Sinyalleri Bulmacası Çözüldü

Güneş’ten Gelen Gizemli ‘Kalp Atışı’ Sinyalleri Bulmacası Nihayet Çözüldü

Arachnophobia Yeniden Çekiliyor

1990 Tarihli Korku Filmi “Arachnophobia” Yeniden Çekiliyor