in

Çin’de İklim Krizi Nedeniyle Su Seviyesi Azalan Nehirde 600 Yıllık Budist Heykelleri Ortaya Çıktı

Eski Budist heykelleri gün yüzüne çıkıyor. Çin’de iklim krizi nedeniyle düşen su seviyeleri, yeni tarihi eserlerin keşfine neden oldu.

eski budist heykelleri iklim krizi
- Reklam -

Çin coğrafyasında eski Budist heykelleri keşfedilmeye devam ediyor. İklim krizi nedeniyle çekilen sular birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkmasına neden oluyor.

Dünyanın en uzun üçüncü nehri ve Çin’in önemli su kaynaklarından biri olan Yangtze Nehri’nde iklim krizinin yarattığı sıcak hava dalgası, su seviyesinin düşmesine neden oldu. Suyun çekilmesi sonucu Yangtze Nehri’nde 600 yıllık üçlü Budist heykelleri ortaya çıktı.

Basın ajansı Xinhua tarafından verilen bilgilere göre, heykeller Foyeliang adı verilen adacık üzerinde, sığ kayalıklarda bulundu. Çin’in güneybatı bölgesindeki Chongqing şehrinde yer alan Yangtze Nehri, gemi rotaları için küresel bir önem taşımanın yanında, 400 milyon Çin vatandaşının içme suyu ihtiyacını karşılıyor. Meteoroloji uzmanlarına göre nehrin bulunduğu yer normalden %45 daha az yağış aldı. Eylül ayı boyunca da bu yüksek sıcaklıkların devam etmesi bekleniyor. Yerel yönetimin ifadelerine göre bölge ölü bir konuma düşme tehlikesiyle yüzleşiyor.

- Reklam -

Ming ve Qing hanedanları zamanından kaldığı düşünülen üçlü heykellerden biri, lotus çiçeği şekilli heykel altlığının üzerinde oturmuş bir keşiş temsil ediliyor. Bulunan eserler 600 yıllık olsa da aslında Budizm’in ve Budizm’in etkilediği eserlerin geçmişi Çin’de daha eskiye dayanıyor. Han Hanedanlığı zamanında Çin’de yayılmaya başladığı düşünülen Budizm, kısa sürede günlük hayatta ve sanatta etkisini göstermişti.

eski budist heykelleri iklim krizi nehir

600 Yıllık Budist Heykelleri Dışında Suların Altında Birçok Tarihi Eserin Beklediği Tahmin Ediliyor

Budizm öğretisi başlarda farklı nesnelerin temsili ile somutlaşmaya başladı. İlk yıllarında temsili eserler insan formunda değildi. Tipik Buda temsilleri Hindistan’da yapılmaya başladı ve milattan sonra 4. yüzyılda Çin’de de üretildi. Hintlilerin yorumladığı şekillerden ilham alan Çinliler, çeşitli oturma şekilleri, yüz ifadeleri ve kıyafet tasvirleri ile Buda heykellerinde kendi yorumlarını ortaya çıkarmış oldular.

Kadim bir medeniyetin önemli bir parçası olan Budizm’e ait saklı birçok daha tarihi eser farklı suların derinliklerinde bekliyor olabilir. Gün geçtikçe keşfedilen tarihi eser sayısında da artış gözlemleniyor.

- Reklam -

budist heykelleri çin

Çin’in yaşadığı su seviyesindeki azalma sorununu Avrupalı ülkeler de paylaşıyor. Tuna Nehri son yüzyılda en düşük su seviyelerinden biriyle karşı karşıya kalmış durumda. Suların çekilmesiyle ortaya onlarca batık Alman savaş gemisi çıkmıştı. Norveç’te ise eriyen buzullar, Viking uygarlığına dair yeni ipuçları vermişti.

Bir diğer kuraklık yaşanan yer ise İspanya’daki bir baraj. Su seviyesinin azalmasıyla, tarih öncesi megalitik taş çemberleri ortaya çıkmıştı. Guadalperal’in Taş Gömütleri olarak adlandırılan taşların tarihinin milattan önce 5000’li yıllara dayandığı düşünülüyor.

Keşfedilen tarihi eserler ve iklim krizinin etkileri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

house of the dragon 2 sezon onay resmi

Yeni Game of Thrones Dizisi “House of the Dragon” İlk Bölümün Ardından 2. Sezon Onayını Aldı

Devin Ratray tecavüz

Evde Tek Başına Serisiyle Tanınan Aktör Tecavüzle Suçlandı: Oyuncu Geçen Yıl da Partnerine Şiddet Uygulamıştı