in

Arkeologların “Fantastik” Bulduğu 1.500 Yıllık Ev Manisa’da Keşfedildi

ABD’li arkeologların “fantastik” olarak tanımladığı, 1.500 yıllık ev Manisa’da keşfedildi. Yapıdaki duvar resimleri, kurşun mühürler ve kılıçlar dikkat çekti.

fantastik ev manisa
- Reklam -
- Reklam -

Manisa’da yer alan Sardes Antik Kenti’nde dikkat çekici bir keşfe imza atıldı. 1.500 yıllık bir evin keşfi tüm dikkatleri üzerine topladı. ABD’li arkeologların “fantastik” olarak tanımladığı keşifte, evin duvarlarında hayal ürünü görsellerin yer aldığı ifade edildi.

Araştırmacılar evin orduyla ilgili kişiler tarafından kullanılmış olabileceğini belirtti. Amerika Arkeoloji Enstitüsü ve Klasik Çalışmalar Topluluğu’nun 6 Ocak’ta sanal ortamda düzenlenen yıllık toplantısında konuyla ilgili sunum gerçekleştirildi. Harvard Sanat Müzeleri görevlisi Frances Gallart Marqués, evin içinde bulunan karoların yavru köpek pati izlerini koruduğunu belirtti. Ayrıca bir keçinin toynak izinin bulunduğunu da söyledi.

Söz konusu bulguda, ayak izlerinin muhtemelen evin yapımı sırasında, karoların ateşe atılmadan önce kurumasını beklerken yavru köpeklerin üzerinde yürümesi sonucu oluştuklarını söyledi. Yer karolarında tavuk veya ördek olarak gösteren çizimler de bulundu. Gallart Marqués, bu çizimlerin karolar ateşlenmeden önce parmakla çizildiğini söyledi.

- Reklam -

Araştırmacılar, yer karoları görünür bırakılsaydı ve bir halıyla örtülmemiş olsaydı, pati izleri ve olası tavuk süslemeleri evin duvar resimlerinin “hayali” tarzıyla iyi gideceğini düşündüklerini belirttiler.

fantastik ev karo pati izleri

St. Thomas Üniversitesi’nden yardımcı sanat tarihi profesörü Vanessa Rousseau, sanal toplantıda yaptığı açıklamada duvar resimlerinin alçı ve benzer dökümlü perdeler ve polikrom mermer üzerine boyandığını söyledi. Rousseau, tavuk çizimleri ile birleşen duvar resimleri, pencerelerden gelen ışık ile fantastik bir görünüm yaratılmış olabileceğini de sözlerine ekledi.

Fantastik Ev, Duvar Resimlerinden Daha Fazlasını Barındırıyor

Duvar resimleri ve pati izleri ile bir kez daha gün yüzüne çıkarılan ev fantastik bir hava estirse de, içinde bulunan beş uzun kılıç, bölge sakinlerinin savaşa karışıp karışmadığı sorusunu gündeme getiriyor. Uzunlukları genellikle 50 santimetreden fazla olan kılıçlar, eski Romalılar tarafından kullanılıyor ve “spathae” olarak adlandırılıyor.

- Reklam -

Araştırmacılar Sardes Antik Kenti’nin kazılan farklı yerlerinden şimdiye kadar toplamda üç kılıç bulmuşlardı. Bu nedenle sadece tek bir evde beş kılıcın keşfedilmesi dikkat çekici. Arkeologlar, uzun kılıçlara ek olarak, ordu mensupları tarafından giyildikleri düşünülen tasarımlara sahip tokalar ve resmi belgeleri damgalamak için kullanılabilecek bir kurşun mühür de buldular.

tavuk resmi manisa sardes antik kenti

Bulgular, evin Sardes’teki merkezi konumuyla birlikte, şehirdeki insanların askeri veya sivil otoritesinin bir parçası olabileceğini gösteriyor. Evin, yedinci yüzyılın başlarında bir deprem nedeniyle yıkılmadan önce 200 yılı aşkın süre boyunca kullanıldığı tahmin ediliyor.

Peki ya siz bu “fantastik” keşif için neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Maggie O’Farrell - Ben Ben: Ölümle On Yedi Karşılaşma

Maggie O’Farrell, “Ben Ben: Ölümle On Yedi Karşılaşma” ile Okuru Ölümün Karşısına Çıkarıyor

SpaceX Starship SN9 patlama

SpaceX’in Starship SN9 Roketi İniş Sırasında Patladı | İZLE