in

Bilim İnsanları ‘Dokunmaya Kıyamadıkları’ 3.500 Yıllık Firavun Mumyasını ‘Dijital Olarak’ Açtılar

Firavun mumyası ‘dijital olarak’ açıldı. 3.500 yıldır hiç dokunulmayan I. Amenhotep’in mezarı, bilgisayarlı tomografi aracılığıyla incelendi.

Firavun mumyası I. Amenhotep
- Reklam -
- Reklam -

Firavun mumyası dijital olarak açıldı. Mısır firavunu I. Amenhotep’in 3.500 yıllık mezarı hakkında heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. bilgisayarlı tomografi aracılığıyla incelenen mumya, açılış şekli açısından da alışılmışın dışındaydı.

Bugüne dek sayısız firavun mumyası eski usul yöntemlerle açıldı ve haklarında pek çok araştırma yayınlandı. Bu sayede geleneksel defin uygulamaları ve dönemin insanlarının özelliklerine dair pek çok bilgi ortaya çıktı. Ancak 1881 yılında keşfedilen I. Amenhotep’in mezarı, bugüne dek hiç dokunulmadan bırakıldı.

Gelişen teknoloji sayesinde bu kraliyet mumyası, farklı bir şekilde olsa da artık açılmış durumda.

- Reklam -

Firavun Mumyası Bilgisayarlı Tomografi Sayesinde Dijital Olarak “Açıldı”

Bir araştırma ekibi, bir tür X-ışınları aracılığıyla bilgisayarlı tomografi yöntemini kullanarak I. Amenhotep’in vücudunu dijital olarak mezardan çıkardı. Konu hakkındaki detaylar Frontiers in Medicine dergisinde yayımlandı.

British Museum’da sergilenen bazı hayvan mumyalarında ve kimi lahitlerde bilgisayarlı tomografi yöntemi daha önce kullanılmıştı. 2016 yılında bilim insanları, Mısır’daki Firavunlar Vadisi’nde bulunan Firavun Tutankhamun’un mezarını da X-ışınlarına benzer bir prosedürle, bir radar taramasıyla incelemişlerdi. Bu sayede ünlü firavunun dinlenme yerindeki olası gizli geçitler araştırılmıştı.

i Amenhotep firavun mumyası

1881’de keşfedilen I. Amenhotep’in mezarı, lahdin güzelliği nedeniyle bugüne dek el değmeden bırakılmıştı. Bilim insanları, lahdi bir daha orijinalinde olduğu gibi kapatamayacaklarından endişelendikleri için mezara hiç dokunmamayı tercih etmişti. Mezarın o tarihe kadar yağmalanmamış olması da bu kararda önemli rol oynamıştı.

I. Amenhotep’in Mezarı “Gömülü Bir Sanat” Olarak Tanımlanıyor

Milattan Önce 1526 yılından 1506’ya dek hüküm süren I. Amenhotep, daha önce görülmemiş bir şekilde mumyalanmıştı. “Gömülü bir sanat” olarak tanımlanan mezarı mahvetme riskini hiçbir bilim insanı alamamıştı. Şimdiyse gelişen teknoloji sayesinde mezara hiç dokunmadan lahdin içini görebilme imkânı oluştu.

Salem görüntüleme işlemi hakkında şunu aktardı:

“Mumyayı dijital olarak açarak ve sanal katmanlarını (yüz maskesini, bandajlarını ve mumyanın kendisini) soyarak iyi korunmuş bu firavun mumyasındaki benzeri görülmemiş ayrıntıları inceleyebiliriz.”

- Reklam -

firavun i Amenhotep mumya

Kahire Üniversitesi’nden Sahar Saleem öncülüğünde yapılan çalışma, firavun hakkında yeni bilgilerin ortaya çıkmasını sağladı. Buna göre I. Amenhotep öldüğünde 35 yaşındaydı. Firavunun boyu ise 169 santimetreydi. İnceleme, firavunun sağlıklı dişlere sahip olduğunu, ayrıca sünnet de edildiğini ortaya çıkardı.

Mısır Firavunu Hakkında Önemli Bilgiler Açığa Çıktı

Sahar Saleem’in açıklamasına göre, firavun babasına benzeyen bir fiziğe sahipti. Dar çenesi ve dar buruna sahip olan I. Amenhotep’in saçlarının da kıvırcık olduğu aktarıldı. Araştırmacılar, firavunun ölüm sebebinde herhangi bir hastalığın izini de bulamadılar.

Saleem, I. Amenhotep’in Amon yüksek rahipleri tarafından iki defa gömüldüğünü de aktarıyor. Mısır mitolojisine göre Amon, bütün tanrıların tanrısıydı. Amenhotep ise “Amun tatmin oldu” anlamına geliyor.

antik mısır firavun mumyasi i Amenhotep

I. Amenhotep Antik Mısır halkı için önemli bir isimdi ve ilahi güçleri olduğu düşünülüyordu. Mezarın bu denli iyi korunma sebeplerinden birisi de buydu.

Siz bu mumya açma yöntemi hakkında ne düşünüyorsunuz? Yayınlanan görüntüleri nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cnet

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Kafatası yapısı, sanki birazcık farklı yapıda gibi geldi bana ^^’ Yıllardır, kendimce ilgiyle ve severek izlediğim İlhan Yılmam’ın videoları yüzünden sanırım xD

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Elijah Wood, Yüzüklerin Efendisi kitapları

Elijah Wood: “Yüzüklerin Efendisi Kitaplarını Hâlâ Okumadım”

nasa uzaylı ilahiyatçılar

NASA, İlahiyatçılarla Anlaştı: Uzaylıların Varlığının Açıklanması Durumunda İnsanların Tepkisi Araştırılacak