in ,

Galata Kulesi’nde Restorasyon Skandalı

Galata Kulesi restorasyon çalışmaları sırasında tarihi yapının duvarları matkapla yıkıldı. Görüntüler sosyal medyada ağır eleştirileri beraberinde getirdi.

Galata Kulesi Restorasyon
- Reklam -
- Reklam -

İstanbul denince akla ilk gelen yapılardan birisi olan Galata Kulesi, restorasyon çalışması sırasında kaydedilen görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasıyla gündem oldu.

Tarihi yapının duvarlarının delici aletlerle yıkılması tepkilere neden oldu. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat, paylaştığı video ile konuyu kamuoyuna taşıdı.

Polat, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda şu sözleri ifade etti:

- Reklam -

“İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum.

“Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir.”

Galata Kulesi Restorasyonundan Ürperten Görüntüler

Görüntülerde hilti adı verilen kırıcı – delici, büyük matkaplarla kulenin duvarlarının kırıldığı görülüyor.

Galata Kulesi için daha önce “müze olma” kararı çıkmış ve restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Fakat ebabil kuşlarının yuvalarına zarar vermemek adına çalışmalara ara verilmişti. Kuşlar göç ettikten sonra müze için hazırlıklar tekrar başladı.

14 Nisan 2020 tarihinde İBB’nin elinden alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü’ne devredilen Galata Kulesi’nin yetkileri, Cumhuriyet tarihinde ilk defa İstanbul belediyesinin dışına çıkartılmıştı.

- Reklam -

Konuyla ilgili İBB Sözcüsü Murat Ongun da suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan ise, “Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir,” ifadesini kullandı.

Misbah açıklamasını şu şekilde tamamladı:

Gerekli Müdahale Yapılacak

“Kulede büyük oranda bir restorasyon faaliyeti yapılmamakta, daha önce lokanta ve kafeterya olarak kullanılan bölümler ile bu kullanımların gerektirdiği ofis, mutfak gibi yapının orijinal fonksiyonu ile alakası olmayan bölümler ve zamanla izinsiz yapılan bölümler kaldırılmaktadır. Yapının bir bölümünün seyir mekanı bir bölümünün ise müze olarak düzenlenmesi çalışmaları yürütülmektedir. Hilti ile duvarlar da sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhitinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır.

Galata Kulesi’nin kısa bir süre içinde İstanbul’un kültürel mirasını tanıtan önemli bir merkez olarak İstanbulluların ve İstanbul’u ziyaret eden misafirlerimizin sıkça ziyaret edeceği bir mekan haline dönüşmüş olacağını birlikte göreceğiz.”

İstanbul’un Galata semtinde bulunan Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 senesinde fener kulesi olarak inşa edildi. Günümüze dek rasathane, uçuş talim alanı, yangın gözetleme kulesi olarak kullanılan kule 1967 yılında bugünkü görünümüne kavuştu.

Galata Kulesi

Ülkemizde restorasyon haberleri genellikle endişe verici gelişmeleri beraberinde getiriyor.

Peki siz bu restorasyon çalışması hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* 300 Yıldır Ayakta Olan Köprüyü Restorasyon Yıktı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Leingrad Leingrad dedi ki:

    Pimapen takılıp mutfak mermeriyle kaplandıktan sonra “Millet Kulesi” adıyla ibadete açılacaktır. Hezarfen Çelebinin kılıç hakkıdır.

    Önümüzde kimse duramaz evelallah.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Robert Pattinson The Batman

Robert Pattinson, The Batman Seçmelerine Gitmek İçin Christopher Nolan’a Yalan Söyledi

Atiye Netflix Mahkeme Dava

Atiye Mahkemelik Oldu: Netflix Türkiye Dizisine Hak İhlali Davası