in ,

Hititler Tarafından İnşa Edilen Tarihi Gaziantep Kalesi Depremde Hasar Gördü

Gaziantep Kalesi, Türkiye’yi ağır şekilde etkileyen Kahramanmaraş Depremi’nde hasar gördü. Tarihi kalenin bazı parçaları sarsıntının etkisiyle yıkıldı.

Gaziantep Kalesi Deprem Hasar
- Reklam -
- Reklam -

Gaziantep Kalesi de depremde hasar gören yapılar arasında yer alıyor. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde yaşanan 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler, tarihi kalede ciddi zarara neden oldu.

Merkez Şahinbey ilçesinde yer alan ve Hititler tarafından inşa edildiği düşünülen Gaziantep Kalesi’nin doğu, güney ve güneydoğu kısımlarında bulunan bazı burçlar, depremin etkisiyle yıkılırken, enkaz da yollara dek saçıldı.

Gaziantep Kalesi Hasar

- Reklam -

Kalenin etrafında yer alan demir korkuluklar çevredeki kaldırımlara dağıldı. Kalenin yanındaki istinat duvarı da çöken bölümler arasındaydı. Bununla birlikte bazı burçlarda büyük çatlaklar oluştuğu gözlemlendi.

Kaleyle birlikte, kalenin yanında konumlanan, 17. yüzyılda inşa edilmiş tarihi Şirvani Camisi’nin kubbesinin bir kısmıyla caminin doğu istikametindeki duvarı da kısmen çöktü.

Şirvani Camisi

Binlerce Yıllık Tarihe Sahip Olan Gaziantep Kalesi Şehrin Sembolü Olarak Görülüyordu

Kentliler tarafından şehrin sembolü olarak görülen Gaziantep Kalesi’nin ne zaman inşa edildiğine dair net bir bilgi bulunmuyor. Ancak kaynaklar, kalenin Milattan Önce 1600’lü yıllarda İç Anadolu’da yaşayan Hititler tarafından inşa edildiğini gösteriyor. Kale Hitit medeniyetinden sonra Babil, Pers, Yunan, Roma, Bizans, Arap ve Osmanlı uygarlıklarına da ev sahipliği yapmıştı.

Tarih boyunca defalarca restore edilen yapı, son hâlini 2000’li yılların başlarında gerçekleştirilen bir restorasyon ile almıştı.

Gaziantep Kalesi Deprem

- Reklam -

Çevresi 1200 metreyi bulan Gaziantep Kalesi, günümüzde Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi olarak kullanılıyordu.

Binlerce yıllık geçmişi burçlarında taşıyan kalenin son hâli ise neredeyse harabeye dönmüş bir yapıdan ibaret.

Gaziantep Kalesi Deprem Etkisi

Gaziantep Kalesi Deprem Hasarı

Sosyal medyada erişimin kısıtlanması durumunda, bizleri Google News üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Russell Crowe, Antonio Banderas Mark Ruffalo Deprem Türkiye Mesajı

Russell Crowe, Antonio Banderas ve Mark Ruffalo, Deprem Sonrası Türkiye’ye Destek Mesajı Yolladı

Hatay Meclis Binası Depremde Yıkıldı

Hatay Devleti’nin Meclis Binası Depremde Yıkılan Yapılar Arasında Yer Aldı