in

Gazze’de Roma İmparatorluğu’ndan Kalma 2.000 Yıllık Mezarlık Bulundu

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde Roma İmparatorluğu’ndan kalma 2.000 yıllık bir mezarlık bulundu. Mezarlık, bölgede son 10 yılda yapılan en önemli arkeolojik keşiflerinden biri oldu.

gazze roma imparatorluğu mezarlık keşif
- Reklam -
- Reklam -

Gazze kentinde Roma İmparatorluğu’ndan kalma 2.000 yıllık bir mezarlık bulundu. Gazze Şeridi’nin kuzeyinde keşfedilen mezarlık arkeolojik açıdan büyük önem taşıyor.

Geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Roma İmparatorluğu’nun mirası çeşitli arkeolojik kazılar sonucu farklı ülkelerde ortaya çıkıyor. Geçen ay İspanya’da, bir porsuğun yiyecek ararken bulduğu Roma sikkelerinin ortaya çıkış hikâyesi oldukça ilgi çekmişti.

Bu yerlerden biri de Gazze oldu. Reuters’ın haberine göre Gazze’nin kuzeyinde yeni bir keşif yapıldı. Bölgede çalışma yapan uzmanlar, bulunan mezarlığın bölgede son 10 yılda yapılan en önemli keşiflerden olduğunu açıkladı.

- Reklam -

Kadim medeniyetlere şahit olmuş bu bölge, tarihi eser bakımından da oldukça zengin. Akdeniz kıyısında yer alan Gazze Şeridi, Antik Mısır’dan Roma İmparatorluğu’na kadar birçok medeniyet için ticaret noktasıydı.

Mezarlık Büyük İskender’in kuşatmasından ve Moğolların saldırılarından arda kalanların arasında bulundu. Şimdiye kadar 20 Romalı mezarı keşfeden araştırma ekibi, toplamda 80 mezarla karşılaşmayı bekliyor.

Açılan iki mezarın birinde sadece iskelet kalıntıları, diğerinde ise kilden eşyalar ortaya çıktı. Roma İmparatorluğu’ndan kalan mezarlar, Müslümanlara ait mezarların aksine doğudan batıya doğru uzandığı belirtildi.

Gazze Kentindeki Roma Mezarlığında Çoğunlukla Üst Düzey Kişilerin Gömülü Olduğu Düşünülüyor

Keşfedilenler, tasarımları itibarıyla normal mezarlara kıyasla daha fazla ayrıntı içeriyor. Kazı alanındaki çalışmalar devam ettikçe, 2.000 yıllık bu alanın daha farklı özellikleri gün yüzüne çıkarılıyor. Bölgenin konumu sebebiyle mezarların üst düzey kişilere ait olduğu tahmin ediliyor.

Bölgenin turizm sorumlularından Jamal Abu Rida keşif hakkında şu ifadelerde bulundu:

- Reklam -

“Gazze ülkeler arası ticari bir koridor görevi görüyordu. Bu sebeple ortaya çıkarılan mezarların üst düzey tabakadan ailelere ait olması gayet normal.”

gazze roma imparatorluğu mezarlık keşif haberi

Bu keşfe ek olarak ocak ayında Cibaliye Mülteci Kampı’nda yer alan Bizans’a ait kilisenin restorasyonunu yapılmış ve dört yıllık bir çalışma sonucu müze olarak açılmıştı.

Abu Rida yapılan keşiflerin iç turizmi artırdığından bahsetse de bölgede süren çatışmalar ve İsrail’in koyduğu ambargolar sebebiyle, ülkedeki dış turizm neredeyse imkansız bir duruma getirildi. Her ne kadar mezarlık Mısır tarafından fonlanan bir projeye bağlı Fransız bir ekip tarafından keşfedilmiş olsa da, bölgede yaşananlar coğrafyanın tarihini ve toprakların barındırdıklarını ikinci plana atıyor.

Sizler bu keşif hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yeni The Batman Fragmanı

Yeni The Batman Fragmanı, Kara Şövalye’nin Aksiyon Dolu Sahnelerine Yer Veriyor

norad mehmet canpolat yerli bilimkurgu roman

Mehmet Canpolat’tan 25. Yüzyılda Geçen Yıldızlararası Bir Bilimkurgu Macerası: “Norad”