Göbeklitepe dünya gündemindeki yerini koruyor. Tarihin bilinen en eski inanç merkezi olarak anılan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe’den beş buçuk metrelik bir dikili taşın kopyası, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi’nde sergiye açılacak.
P18 olarak numaralandırılan dikili taşın sert kireçten yapılacak bir kopyası New York’taki BM merkezinde görücüye çıkacak. Dünya kültür mirası adına çok önemli bir geçmişe sahip olan Göbeklitepe, D yapısındaki P18 numaralı dikili taşın kopyasını BM’ye hediye ediyor.
Tarihi değiştiren, hakkında kısa zamanda kitaplar yazılan, diziler çekilen Göbeklitepe, “tarihin sıfır noktası” olarak anılıyor.
Neolitik çağa ait olan bir yerleşim yeri olduğu tahmin edilen alan, Şanlıurfa yakınlarındaki Örencik Mahallesi’nde bulunuyor. İlk defa 1963 yılındaki çalışmalarla gündeme gelen bölge, en somut bulgusuna 1986 yılında ulaşmıştı. 2018’de 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış, 2019’da ise Göbeklitepe Yılı ilan edilmiş ve bölge milyonlarca turistin ziyaretine açılmıştı.
Gerçekten de bir tapınak mıydı, sorusu sık sık gündeme gelirken hakkında İncil’deki Cennet Bahçesi olduğu iddiaları bile ileri sürülmüştü.
Göbeklitepe Taşının BM’de Sergilenecek Olması Heyecan Yarattı
P18 olarak numaralandırılan dikili taşın Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde sergilenecek olması bölgede heyecanla karşılandı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Göbeklitepe’nin BM Genel Merkezi’nde sergilenecek olmasının tüm şehir halkı tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti.
Bölgenin dünya mirası adına öneminden bahseden Beyazgül, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Göbeklitepe, sadece bulunduğu toprakların insanlarını değil tüm insanlığı ve dünyayı da etkileyen, insanlığın ortak mirasıdır. Göbeklitepe’de yer alan dikili taşın imitasyonunun Birleşmiş Milletlere sanat hediyesi olarak sunulacak olması Göbeklitepe için önemli bir tanıtım olacaktır.”
Koronavirüs Salgınına Rağmen Ziyaretçi Sayısı ile Dikkat Çekmeyi Başardı
Tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs salgınına rağmen bölge turistlerin odağı olmaya devam etti. 12 bin yıllık geçmişiyle Göbeklitepe, pandemi sürecinde dahi 3 ayda yaklaşık 200 bin yerli ve yabancı turisti kendisine çekmeyi başardı.
Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Müslüm Çoban da Göbeklitepe’deki dikili taşın bir kopyasının yurt dışında gösterilecek olmasının turiz açısından önemine değindi.
Çoban heyecanını şu sözlerle ifade etti:
“Göbeklepe’nin New York’ta sergilenmesi de hem Şanlıurfa hem de bölgede büyük bir heyecan yaşatmıştı. Şimdi Birleşmiş Milletler’de sergilenecek olması Göbeklitepe’nin yeniden dünyanın gündemine oturmasını sağlayacak. Haber dünya medyasının da gündemine oturacaktır. Belki milyon dolarlar harcayarak yapamayacağımız bir tanıtımı Göbeklitepe’nin BM Genel Merkezi’nde sergilenmesiyle yapacağız. Dikili taşın sergilenmesi hem Göbeklitepe hem Şanlıurfa hem de ülke turizmine olumlu katkı sunacaktır.”
Ören yerinde bugüne dek Neolitik zamanlardan kalma yabani hayvan figürleri taşıyan T şeklinde dikili kayalar, 8-30 metre çapa sahip dairesel ve dikdörtgen formlu tapınak kalıntıları, hayvan figürleri, dikili taşlar ve 65 santim uzunluğa varan insan heykeli kalıntıları keşfedildi.
Sergi hakkında sizin görüşleriniz neler? Göbeklitepe’yi yerinde ziyaret etme fırsatı bulabilmiş miydiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşarak sohbete dahil olabilirsiniz.
Kaynak: AA
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!