in

Göbeklitepe Gizemli Geometrik Desenler ile Gündemde

Göbeklitepe keşifleri durmak bilmiyor! İsrailli arkeologlar Göbeklitepe’yi inşa edenlerin geometriyi başarıyla kullanabildiklerini ortaya çıkardı.

Göbeklitepe Geometrik Desen
- Reklam -
- Reklam -

Keşfi ile dünya tarihini yeniden şekillendiren Göbeklitepe, bugünlerde ortaya çıkartılan yeni bir detayla gündeme geldi. Tarihin Sıfır Noktası olarak anılmaya başlayan ve hızla UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen Göbeklitepe’de, bazı yapılarda geometrik desenler bulundu.

Şanlıurfa sınırları içerisinde yer alan Göbeklitepe, Örencik Mahallesi’nin yakınlarında bulunuyor. 11.500 yıl önceden kaldığı tahmin edilen Göbeklitepe, neolitik avcı-toplayıcı kesime dair bilmediğimiz pek çok gerçeği ortaya çıkarttı.

1994 yılından beri kazıları devam eden arkeolojik alanda, şimdiye dek sitenin yalnızca yüzde 5’i ortaya çıkartılabilmişti. Bu kadarlık oran bile tarih bilgimizi kökünden güncellememize neden olduğu için, bölgedeki çalışmalar da oldukça yakından takip ediliyor.

- Reklam -

Göbeklitepe

Tapınak olarak kullanıldığı tahmin edilen Göbeklitepe için aynı zamanda bir buluşma alanı, bir değiş-tokuş alanı, bir festival alanı gibi pek çok kullanım amacı iddialarını ortaya atanlar var.

İsrailli Arkeologlar, Göbeklitepe’deki Geometri Bilgisi Kullanılarak Çizilmiş Desenler Keşfetti

İsrailli bir grup arkeolog tarafından yapılan yeni keşif, Göbeklitepe’nin tahmin edilenden daha karmaşık olduğunu ortaya çıkartıyor. İnşa edildiği tarihe göre imkânsız olduğu düşünülen pek çok planlama tekniğinin uygulandığı anlaşılan site alanında; neolitik avcı-toplayıcıların geometri bilgisine sahip oldukları da anlaşıldı.

Tel Aviv Üniversitesi’nden arkeolog Gil Haklay ve Avi Gopher’ın elde ettiği bulgular, şimdiye kadarki bazı varsayımları da kökünden değiştirmiş oldu. Göbeklitepe’deki üç taş mahfazanın üzerindeki çalışmalar, bahsi geçen yapıların tüm mimari planın altında yatan gizli bir geometrik desen, özellikle de bir eşkenar üçgen bulunduğunu ortaya çıkardı.

Göbeklitepe Geometrik Desen

- Reklam -

Bu üç mahfazadan oluşan yapının, tek bir birim olarak tasarlandığı ve eş zamanlı olarak inşa edildiği düşünülüyor. Yapılan yeni keşif, Göbeklitepe’yi inşa eden insanların, tekerleği icat edenlerden (M.Ö. 5.000) binlerce yıl önce geometrik prensipleri anlayabildiklerini ve bu prensipleri inşaat planlarında başarıyla uygulamaya geçirebildiklerini gösteriyor.

Görünüşe bakılırsa Göbeklitepe’ye dair bizleri bekleyen daha nice şaşırtıcı keşif var. Site alanı şimdiden Netflix’in Atiye dizisi gibi uluslararası dizilere ve pek çok fantastik romana konu olmaya başladı bile.

Göbeklitepe Geometrik Desen

Siz bu gelişmeleri nasıl yorumluyorsunuz? Sizin de kendi teorileriniz var mı? Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Göbeklitepe: Gerçekten de Tapınak mıydı?

Kaynak: Cumhuriyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Space Jam 2 Lebron James

Space Jam 2 Tam Adı ve Logosu LeBron James Tarafından Açıklandı

Türk Halk Kültüründe Su - Dr. Nagihan Baysal

Türk Halk Kültüründe Su: Mitolojiden Edebi Eserlere Suyun Yeri