in ,

Göbeklitepe Sanal Gerçeklik Teknolojisi ile İstanbul’da Sergilenecek

Göbeklitepe sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde İstanbul’da sergilenecek. Dijital ortama taşınan ören yeri, Müze Gazhane’de meraklılarını karşılamaya hazırlanıyor.

göbeklitepe sanal gerçeklik istanbul
- Reklam -
- Reklam -

Göbeklitepe dijital ortama taşındı. Anadolu’nun en ünlü arkeolojik alanı, sanal gerçeklik formatıyla İstanbul’da sergilenecek.

Şanlıurfa’nın Örencik köyü yakınlarında bulunan Göbeklitepe, dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğunu oluşturuyor. Bölge’de kazı çalışmaları hâlâ devam ediyor ve henüz alanda keşfedilecek sayısız tarihi gerçek var. Bu ilham verici mesken şimdiden dizi ve kitap dünyasında çeşitli eserlere konuk olmaya başladı bile.

Şimdi ise Göbeklitepe’yi yerinde görme fırsatı olamayanlar için dikkat çekici bir gelişme yaşanıyor. Dijital ikizi çıkartılan tarihi bölgede, yüzde 80 bindirme oranı (overlapping rate) ile çekilmiş 1.800 yüksek çözünürlüklü fotoğrafla yapılan bir sanal gerçeklik çalışması İstanbul’da meraklılarını bekliyor.

- Reklam -

Göbeklitepe Geometrik Desen

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir iştiraki olan BİMTAŞ, Göbeklitepe’nin dijital model ikizini çıkardı. Şirket yersel lazer tarama, mobil ve hava lidar teknolojisi, drone filosu ve uzman ekipleri ile daha önce İstanbul’da pek çok tarihi alanı ve kültür varlığı dijital ortama taşımıştı. Bunlar arasında Süleymaniye Camii, Yerebatan Sarnıcı, Taksim ve Bakırköy Meydanları ve Kuzguncuk Semti gibi yerler bulunuyor.

Ekiplerin sıradaki projesi ise Göbeklitepe oldu. İlk olarak 1963 yılında keşfedilen ve esas değeri 1994 yılında kazı çalışmalarının başlatılması ile anlaşılan Göbeklitepe, bu çalışma sayesinde sanal gerçeklik ortamında Kadıköy’deki Müze Gazhane’de gezilebilecek.

Söz konusu “dijital ikiz” 1.800 fotoğrafın milimetrik hassasiyette veri üreten fotogrametri yazılımları ile hesaplanmasıyla ortaya çıktı. 3 boyutlu, yüksek detay seviyesine sahip dijital model ikizi bir dizi tamamlama ve optimizasyon aşamalarından geçirilerek, oyun motoru altyapısı ile sanal gerçeklik ortamına taşındı.

Göbeklitepe Sanal Gerçeklik Deneyimi, Aslında Fark Edilemeyecek Detayları Gözler Önüne Serecek

Projeye dair bilgi veren İstanbul Planlama Ajansı Koordinatörü ve BİMTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Nazım Akkoyunlu, dijital kopya ile Göbeklitepe’nin her detayının incelenebildiğini belirtti. Akkoyunlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Aslında biz zaten İstanbul’da birçok tarihi ve kültürel mekanın, aynı teknoloji ile görüntülerini alıyoruz. Bunları daha çok rölöve ve restorasyon süreçlerinde kullanıyoruz ancak bu süreçlerin dışında, bunları oyun motorlarına da atarak, yeni nesillerdeki tarihi ve kültürel mirasa yönelik bilinci artırmak amacıyla, bu tür farkındalık faaliyetleri de yapıyoruz. Bu teknolojileri sonuna kadar, özellikle yeni neslin hizmetine sunmak için zaten mevcut çalışmalarımız vardı. Göbeklitepe projesi de, yaklaşık 2 yıl önce bir fuar organizasyonu kapsamında Urfa’ya gittiğimizde, arkadaşlarımızın son derece basit bir yöntemle, cep telefonlarıyla alanın etrafını dolaşarak çektikleri fotoğraflarla bu modeli oluşturmasıyla ortaya çıktı. Burada tabii önemli olan, bindirme oranları. Her fotoğrafın bir sonraki ile belli bindirme oranları var. Onları yakalayarak, yaklaşık bin 800 fotoğrafla bu modeli oluşturmuş olduk. Bu tabii bir prototip ama tabii bu anlamda Göbeklitepe’nin üretilen ilk kopyası, dijital ikizi. Göbeklitepe insanlık tarihi için, medeniyetler için, dünya için ve dinler tarihi açısından çok önemli bir yapı. Etrafında dolanırken göremeyeceğiniz detayları aslında bu kopya üzerinden görebiliyorsunuz.”

- Reklam -

Göbeklitepe Geometrik Desen

Müze Gazhane’de Sergilenecek

Akkoyunlu, farklı ören yerleri hakkında da çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi:

“Son derece hassas bir modele sahip oluyoruz biz bu yöntemle. Dünyaya mal olmuş, üzerine birçok araştırma yapılmış bu alanı, nasıl daha geniş kitlelere duyurabiliriz, bunun dünyaya tanıtımını nasıl daha aktif şekilde yapabiliriz soruları üzerine geliştirdiğimiz fikri, hızla gerçekleştirdik. Tabii çeşitli fuar ortamlarında, farkındalık faaliyetleri kapsamında yayınladığımız diğer 3 boyutlu, dijital ikize yönelik çalışmalarımız da oldu. Diğer çalışmalarımız da farklı ören yerlerinde ya da İstanbul’un diğer tarihi mekanlarında aynı şekilde devam ediyor. Biz bütün projelerimizde, çalıştığımız alanın öncelikle bir dijital ikizini oluşturuyoruz. Normalde bu alanın etrafında bir platform var, dolayısıyla içeriye adım atamıyorsunuz ama burada, aslında taşların dibine kadar gidip, totem kabartmaları inceleyebileceğiniz ve detaylar üzerinde fikir yürütebileceğiniz bir çalışma elde etmiş oluyorsunuz. Bu çok değerli. Bunun üzerine farklı çalışmalar da yapılabilir.”

Göbeklitepe’nin dijital ikizi, İstanbul, Kadıköy’de bulunan Müze Gazhane’de (Hasanpaşa Gazhanesi) meraklılarını bekleyecek. Etkinliğin detayları ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.

Göbeklitepe hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Siz bu fırsat hakkında ne düşünüyorsunuz? Arkeolojik gezilerin teknolojiyle buluştuğu alternatiflere dair görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gazete Duvar

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Don't Look Up

Don’t Look Up Fragmanı: Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrence’lı Filmden İlk Kareler

Venüs Projesi - İlker Korkutlar bilimkurgu

Venüs Projesi – İlker Korkutlar | Yazarının Kaleminden