30 milyon yıllık hamamböceği spermi, yeni bir türün ipuçlarını veriyor. Araştırmacılar, Dominik Cumhuriyeti’nde önemli bir keşfe imza attı.
Dominik’te bulunduğu için Supella dominicana adı verilen böceğin, sperm hücrelerinin de kehribar içerisinde iyi şekilde korunduğu kaydedildi. Bu sayede tarihte ilk defa fosilleşmiş bir hamamböceğinin spermi kayda geçmiş oluyor.
Türü tanımlayan Oregon Eyalet Üniversitesi’nden George Poinar Jr. yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Kanatlar boyunca sarı şeritleri var. Ayrıca tam merkezinde, vücudu iki parçaya bölen dikey sarı bir çizgi görülüyor. Özellikleri de iyi korunmuş durumda.”
Fosillerde sperm kalıntılarına rastlanmanın nadir bir durum olduğunu aktaran Poinar Jr., “Koyu renkli akrozomlar barındıran sperm demetleri bulduk. Bunlar, spermin başını örten yapılar olmasıyla da ilgi çekici,” şeklinde konuştu.
Tarihe Geçen Hamamböceği Fosili Yaklaşık 30 Milyon Yaşında
Numunenin yaklaşık 30 milyon yaşında olduğu ve Dominik Cumhuriyeti’nde keşfedilen tek hamam böceği olduğu düşünülüyor. Bu alışılmadık bir durum. Çünkü bu canlının Dominik Cumhuriyeti’nde veya daha geniş bir coğrafyadan bakıldığında Batı Hint Adaları’nda yaşayan akrabaları bulunmuyor.
Supella cinsindeki 10 türden dokuzu Etiyopya zoocoğrafik bölgesinde, biri ise Arap yarımadasında yaşıyor.
7 milimetre uzunluğundaki numune, Puerto Plata ile Santiago arasındaki kuzey sıradağlarındaki bir kehribar madeninde gün yüzüne çıkartıldı.
Dünyada toplam 4 bin civarında hamamböceği türü bulunuyor ve bunlardan yalnızca 30 kadarı insanlarla temas hâlinde oluyor.
Hamamböcekleri, nükleer felaketlerde bile “yok edilemez olmaları” ile ünlü. Son dönemlerde araştırmacılar onları arama kurtarma çalışmaları için eğitmeyi deniyor. Geçen aylarda başka bir grup araştırmacı ise “uzaktan kumandayla kontrol edilebilen” siborg bir hamamböceği üretmişti.
George Poinar Jr., hamamböceklerinin bir defa eve girdiğinde onları def etmenin zor olduğunu kaydederken birçok kişinin hamamböceği için en iyi yerin kehribar olduğunu düşündüğünü aktarıyor.
İlklere konu olan araştırma Biologia adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Bu yıl hamamböceği dışında kehribar içerisinde salyangozlar, çiçekler, karıncalar ve yeni böcek türleri de tanımlanmıştı.
Keşfe dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.
Kaynak: IFL Science
Hayeller T-rex gerçekler hamam böceği
Benzeri Fringe dizisinde de vardı. Tamam belki biraz abartılı haliydi ama kehribarın koruyuculuğunu oradan öğrenip sonrasında araştırmıştım. Gerçekten muazzam bir koruyuculuğu var.