in ,

Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki Eserler Artçı Depremlere Karşı Koruma Altına Alındı

Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki tarihi eserler, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşanan artçılara karşı koruma altına alındı.

Hatay Arkeoloji Müzesi Eserleri Deprem Koruma
- Reklam -
- Reklam -

Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki eserler, kafesler ve kum torbaları aracılığıyla sabitlenerek koruma altına alındı.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki çifte deprem, Türkiye’nin 11 ilinde ciddi kayıplara neden oldu. Felakette yaşamını yitiren kişi sayısı 45 bini geçerken yüz binlerce insan da deprem sebebiyle yaşadığı toprakları terk etmek durumunda kaldı.

Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da yıkıma neden olan deprem yalnızca bugünün dünyasını etkilemedi.

- Reklam -

Deprem, Türkiye’nin kültürel tarihine de büyük zarar verdi. Antakya’daki Habib-i Neccar Camisi, tarihi Antep evleriGaziantep Kalesi, Hatay Devleti’nin tarihi meclis binası ve Diyarbakır Surları, Adıyaman’daki Karakuş Tümülüsü’ndeki tokalaşma sütunu da zarar gördü.

Hatay Arkeoloji Müzesi Eserleri Deprem

Çifte deprem ve peşinden gelen şiddetli artçılarla birlikte Hatay Arkeoloji Müzesi’nde de bazı eserler yerlerinden düşerek kırıldı ya da hasar aldı.

Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki Eserlerin Artçı Depremlerden Korunmaları için Önlemler Alındı

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda alınan tedbirlerin fotoğraflarını paylaşırken şu ifadeleri kullandı:

“Devam eden depremler ve artçı sarsıntılar sebebiyle Hatay Arkeoloji Müzemizdeki Şuppiluliuma heykeli, Arsuz stelleri ve benzeri eserlerimiz için ilave tedbirler aldık. En yakın zamanda yeniden gün ışığına kavuşabilmeleri dileğiyle.”

Hatay Arkeoloji Müzesi Eserleri Koruma

Hatay Arkeoloji Müzesi’nde depremin ardından acil durum eylem planının yürürlüğe konduğu ve personel takviyesinin sağlandığı da belirtildi. Elektrik kesintileri sebebiyle oluşabilecek güvenlik zafiyetlerinden korunmak için güneş enerjisi kullanan kamera sistemleri kuruldu.

- Reklam -

Müzenin taşıyıcı kolonlarında hasara rastlanmazken düşme sonucu zarar görev eserlerin uzmanlar tarafından restore edildiği kaydedildi. Bugün Yahya Coşkun tarafından yapılan açıklamayla birlikte, alınan yeni önlemler gözler önüne serildi. Paylaşımda, kum torbaları ve kafes detayları dikkat çekti.

Kafes ve kum torbalarıyla korunduğu görülen Hitit Kralı II. Şuppiluliuma heykelinin 1.5 ton ağırlığında olduğu ve yaklaşık 3 bin yıl öncesine tarihlendiği biliniyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi Eserleri Deprem Koruması

Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Ayşe Ersoy da geçen günlerde basına verdiği demeçte depremin ardından vakit kaybetmeden müzeye gittiklerini açıklamıştı. Ersoy açıklamalarında şu ifadeleri kullanmıştı:

 “Müzemizde hasar var ama herhangi bir eserimize, mozaiğimize zarar vermemiş. Herhangi can kaybına neden olabilecek, yıkıntıya maruz kalabilecek durum yok.”

Hatay Arkeoloji Müzesi’nin güncel durumu hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: AA, Arkeofili

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Deadpool 3 Hugh Jackman Alternatif

Yeni “Deadpool” Filminde Birden Fazla Wolverine Olacak: Tüm Varyantlar Hugh Jackman’a Emanet

Depremzede Sahaflar Destek Kampanyasi

Depremden Etkilenen Sahaflar için Destek Kampanyası Başlatıldı