in

Haydarpaşa Kazılarında 2 Bin Yıllık Helenistik Mezar Gün Yüzüne Çıkartıldı

Haydarpaşa kazıları sırasında yeni keşiflere imza atılmaya devam ediyor. İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki arkeolojik çalışmalarda, Helenistik döneme ait kiremit mezarlar ortaya çıkarıldı.

haydarpaşa kazıları helenistik mezar
- Reklam -
- Reklam -

Haydarpaşa kazıları yeni keşiflere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yer alan arkeolojik çalışmalarda, Helenistik dönemden kalma yaklaşık 2.000 yıllık kiremit mezarlar gün yüzüne çıkartıldı.

1908 senesinde inşa edilen ve Bağdat Demiryolu hattının başlangıcı olarak kabul edilen Haydarpaşa Garı’nda restorasyon çalışmaları devam ediyor. 2010 senesindeki yangında ciddi boyutta hasar gören yapı yenileniyor. Bir yandan da Khalkedon Antik Kenti’ndeki kazı çalışmaları devam ediyor. Arkeopark Gar Kompleksi olarak adlandırılacak bir çalışmanın parçası olmaya hazırlanan bölgede arkeolojik keşiflerin arkası kesilmiyor.

2018 yılından beri devam eden arkeolojik kazılarda bugüne dek 475 bin metrekarelik alanın 75 bin metrekaresi işlendi ve önemli bulgulara ulaşıldı. Arkeologlar daha önce peron alanında döküm atölyesi ve çoklu mezarlar bulunmuştu. Peron alanının dışındaysa Osmanlı zamanından kalma çeşme, Bizans’tan kalma ayazma ve en güncel olarak İkinci Dünya Savaşı’ndan sığınak bulunmuştu. Anadolu Ajansı’nın aktardığı son gelişmelere göre yeni semtin tarihine ışık tutacak nitelikteki kiremit mezarlara rastlandı.

- Reklam -

Haydarpaşa Kazıları Sırasında Bulunan Mezar Kronojik Açıdan Öneme Sahip

Araştırmacılar son olarak Milattan Önce 330 – Milattan Önce 30 yıllarına uzanan Helenistik dönemden kalma kiremit mezarları gün yüzüne çıkarttı.

Bulunan kiremit mezar, kazı alanında, Helenistik döneme ait platformun dışında ortaya çıkan o zamana ait tek örnek olması sebebiyle önemli bir keşif olarak kayıtlara geçti.

haydarpaşa kazıları mezar helensitik

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, kazılarda gün yüzüne çıkan kiremit mezara ilişkin, o dönemlerde yakılma (kremasyon) işleminin yapılmasına dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:

“Etrafında başka herhangi bir yanık izi de olmadığı için tabakada oluşan bir yangından dolayı iskeletin yanmadığını anlıyoruz. Bu mezarda kremasyon yapılarak gömü olmuş. Daha yeni açıldı, iskelet ve kalıntılar yeni yeni ortaya çıkarılıyor. Çok önemli bir şey. Bu bölgede Helenistik döneme ait platformun dışında çıkan tek Helenistik dönem buluntusu. Onun için çok kıymetli. Bu alandaki en erken buluntulardan biri. Mezarın içinde iki ölü hediyesi tespit ettik. Onlar da maalesef yangından dolayı tahrip olmuş. Pişmiş topraktan bir kadeh, bir de koku şişesi bulundu. Arkeologlar çalışmalara devam ediyor. Burada Helenistik dönem mezarı çıkması çok önemli kronolojisi açısından, ikincisi de kremasyon olması. Helenistik dönem bu tip kremasyon mezarları ben hiç görmedim. Bu, iyi bir örnek. Önümüzdeki süreçte belki bizlere çok daha kıymetli bulgular verecek.”

- Reklam -

Kazı Alanı Arkeopark Projesine Entegre Edilecek

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü olarak dört yıldır bölgede büyük bir emek harcadıklarını kaydeden Rahmi Asal, bulguların korunması hakkında da önemli görüşler paylaştı:

“Özellikle deniz tarafındaki bir noktanın arkeopark olarak düşünülerek proje ile entegre edilip, hem normal ziyaret hem de trenle gelen insanların deneyimlemesi için gezilebilir hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bence kazı aşamaları belli bir doygunluğa ulaştı, bundan sonra koruma ve sergilemeye yönelik çalışmaların olması gerekiyor. Toplu mezar, mimari buluntuların burada oluşturulabilecek alanda sergilenmesi gerekir.”

haydarpaşa kazı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün ise projeye başladıklarındaki hedefleriyle şu anki hedeflerinin bambaşka olduğunu kaydetti. Hızlı tren için başlanan çalışma, şimdilerde İstanbul’un son 2.000 yılının okunabileceği bir mekân tasarlamaya dönüşmüş durumda.

Siz bu arkeolojik keşfi nasıl buldunuz? Bölgede daha nelerin saklı beklediğini düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: AA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Locke and Key 3. Sezon ile Final Yapacak

Netflix’in Çizgi Roman Uyarlaması Dizisi Locke & Key 3. Sezon ile Final Yapacak

yeni Need For Speed oyunu

Yeni Need For Speed Oyunu 2022 Yılı İçerisinde Çıkabilir