in

Kütahya’daki Kazılarda Binlerce Yıllık Herkül Heykeli Bulundu

Herkül heykeli binlerce yıl sonra ortaya çıktı. Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti kazılarında gün yüzüne çıkartılan mermer heykelin baş kısmı bulunmuyor.

heykül heykeli kütahya
- Reklam -
- Reklam -

Herkül heykeli ortaya çıkartıldı. Kütahya’da yürütülen Aizanoi Antik Kenti kazılarında heyecan verici bir keşfe imza atıldı. Mitoloji dünyasının ünlü kahramanına ait olduğu düşünülen, Milattan Önce’sine tarihlenen mermer bir heykel bulundu. Kazı alanı UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.

Yunan ve Roma mitolojilerinde rastlanan ünlü kahramanın, baş kısmı olmayan mermer bir heykeli gün yüzüne çıkartıldı. Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan ve UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de alınmış olan Aizanoi Antik Kenti çarpıcı bir keşifle gündeme geldi. Kazı alanında yer alan Penkalas çayında gerçekleştirilen çalışmalarda Herkül’e (diğer adıyla Herakles) ait bir heykel tespit edildi.

Kazı Koordinatörü Prof. Dr. Gökhan Coşkun, ortaya çıkartılan heykelin arkeoloji literatüründeki dinlenen Herakles tiplemesi ile uyum içerisinde olduğunu aktardı. Coşkun ayrıca şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“Her ne kadar baş kısmı korunmamış olsa da üzerindeki aslan postundan hareketle Herakles olduğunu çok kolay bir şekilde anlayabiliyoruz.”

Aizanoi Antik Kenti’nde Herkül Heykeli Bulundu

Aizanoi Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarına Kütahya Müze Müdürlüğü ve Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nden 120 kişilik bir ekip eşlik ediyor.

Milattan Önce 3.000’li yıllara dayanan Aizanoi Antik Kenti; tiyatro, stadyum, Zeus Tapınağı ile Agora gibi tarihi yapılarla döneminin metropolislerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

herkul heykeli kütahya kazılar

Kazıların Penkalas çayı üzerinde yoğunlaşmasıyla yeni bir keşfi de beraberinde getirdi. Öncesinde aşk ve güzellik tanrıçası olan Afrodit’e, ardından da şarap tanrısı Dionysos’a ait heykel parçaları bulundu. Şimdi ise Zeus’un oğlu Herakles gün yüzüne çıkmış durumda.

Penkalas Çayında Başka Heykeller de Gün Yüzüne Çıkartılmıştı

Prof. Dr. Gökhan Coşkun, Penkalas çayının rıhtım duvarlarının büyük kısmının açığa çıkarıldığını belirtirken dere yatağında karşılaştıkları heykel parçalarından bahsetti. Mermerden bir sunağı ortaya çıkartmaya çalıştıkları sırada, Herkül heykeline ait bir gövdeye rastladıklarını aktaran Coşkun şöyle konuştu:

- Reklam -

“’Herakles’, antik Yunan kültüründe tanrı ’Zeus’ ile bir ölümlünün oğlu. Yarı tanrı olarak geçer ve bir müddet sonra tanrılaşır. Kendisi adına tapınaklar yapılır. Roma dönemindeki adı ’Herküles’ olan ve bugün halk arasında `Herkül’ olarak biliniyor. İşte bu çok güçlü yarı tanrı kimliğin heykeli Aizanoi’deki Penkalas çayı içerisinde karşımıza çıktı.”

Aizanoi Antik kenti kazı heykel

Dinlenen Herakles motifinin antik çağlarda yaygın bir tip olduğunu da belirten Coşkun, heykelin kime ait olduğunu bu sayede buldukları aktardı. Coşkun sözlerini şu şekilde noktaladı:

“Günümüzde de dünya üzerinde yapılan çeşitli kazılarda bu tipte ’Herakles’ heykelleri bulunuyor ancak Aizanoi’de ilk kez bu tipte bir ’Herakles’ heykeli bulmamız bizim için çok sevindirici.”

Herkül (Herakles) Kimdir?

Yunan ve Roma mitolojilerinde bahsi geçen Herkül/Herakles, Tanrıların ve İnsanların Babası Zeus ile Miken kralının kızı Alkmene’nin oğlu olarak dünyaya geliyor. Doğduğu andan itibaren yarı tanrısal güçlere sahip olan Herakles, henüz küçük yaşta tanrı ve tanrıçaların başına açtığı belalarla mücadele ederek genç yaşında kahraman sıfatını almayı başarıyor.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Sputnik Türkiye

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ormanci ormanci dedi ki:

    5 bin yıllık mı :face_with_hand_over_mouth: en eski antik yunan heykelinin 3 bin yıllık falan olması lazım.

  2. Avatar for Eda_Nerede Eda_Nerede dedi ki:

    Merhaba, haklısınız. Antik kentin tarihini düşünerek heykeli de tarihlendirmek doğru olmamış. Haberi düzenledik, teşekkür ederiz :slight_smile:

  3. Avatar for pasha_beyzade pasha_beyzade dedi ki:

    Bence daha orada daha çok şey var toprakla gizli bir şekilde bekliyor daha bununla ilgili benzer daha çok haber yaparsınız gibi geliyor bana keşfedilmeyi bekliyor Çavdarhisar müze olmaması çok ilginç acaba hiç bir kimsenin aklına gelmiyormu gelip gezip gördüm hiç bir açık bir tapınak dışında birşey göremedim.Bildiğiniz köy orası Almanya’dan gelip sırf kendi memleketimin böyle tanıtmışız ilgisizlikten gelişemediğini görmek üzüyor bu şekilde bir yapı eğer yurt dışında olsaydı orası ihya olurdu ama bunca degersizlikler . Bizim ülkemizin vatandaşı hak etmiyor .

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yüzüklerin Efendisi oyuncuları rap şarkısı müzik

Yüzüklerin Efendisi Oyuncuları, İlk Filmin Yıl Dönümünü ‘Rap Şarkısı’ ile Kutladı

The Witcher 3. sezon devasa olacak

The Witcher 3. Sezon Beklenenden Çok Daha Fazlasını Verecek