in

Antik Yunan Şehrindeki Kazıda 2.000 Yıllık Herkül Heykeli Bulundu

Yunanistan’daki Philippi Antik Kenti kazılarında 2.000 yıllık Herkül heykeli gün yüzüne çıkartıldı. Bölge, ülkenin en ‘umut verici’ arkeolojik alanı olarak anılıyor.

herkül heykeli yunanistan kazı
- Reklam -
- Reklam -

2.000 yıllık geçmişe sahip yeni bir Herkül heykeli keşfedildi. Yunanistan’daki arkeolojik kazılar, ses getirmeye devam ediyor.

Yunan ve Roma mitolojilerinin ikonik kahramanı Herkül (Herakles), Batı anlatılarında kendisine en geniş yer bulan kahramanlardan birisi.

Geçen aralık ayında, Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti kazılarında da önemli bir Herkül heykeli gün yüzüne çıkartılmıştı. Bir başka keşif haberi ise komşudan geldi.

- Reklam -

Kuzey Yunanistan’da bulunan antik Yunan kenti Philippi’deki kazılarda, 2.000 yıllık bir Herkül heykeli keşfedildi. Philipp, uzun süredir ülkedeki en umut verici arkeolojik alanlardan birisi olarak anılıyor. Kent meydanından çıkartılan bu Roma heykeli, bugüne kadar bölgedeki en önemli buluntulardan birisi olabilir.

Yunanistan’da Bulunan Herkül Heykeli 2. Yüzyıla Tarihleniyor

Heykel, Profesör Natalia Poulou, Yardımcı Doçent Anastasios Tantsis ve Profesör Aristotle Menzo liderliğindeki Selanik Aristotle Üniversitesi’nden bir 28 kişilik bir grup ekip tarafından keşfedildi. Grup, kazıyı iki caddenin birleştiği ve ana meydana açıldığı noktada yürüttü ve burada süslü bir bina ile çeşme olduğu düşünülen bir yapı ortaya çıkardı.

herkül heykeli yunanistan antik kent

Efsaneye göre Herkül, Tanrılar tanrısı Zeus ile Miken kralının kızı ve Amphitryon’un karısı Alkmene’nin oğluydu. Herkül, suçları ve günahlarından arınmak için Miken kralı tarafından 12 görevi yerine getirilmesi istenmişti. Görevler arasında Girit boğasını getirmek, cehennemin kapılarını koruyan üç başlı köpek Kerberos’u mağlup etmek gibi birbirinden tehlikeli işler yer alıyordu.

Milattan Sonra 2. yüzyıla tarihlenen heykel, Milattan Sonra 7-8 yüzyılda ayakta olduğu düşünülen bir binanın parçasıydı. Uzmanlar, Bizans döneminde binaların ve kamusal alanların bunun gibi birçok Roma heykeliyle süslenmesinin bir tür adet olduğunu kaydediyor. Bununla birlikte, bu heykelin boyutu ve kalitesi açısından diğerlerinden farklı olduğu da öne sürülüyor.

- Reklam -

herkül heykeli yunanistan keşif

Makedon Kralı Philippi tarafından Ege denizindeki Thasian Crenides kolonisi üzerine inşa edilen kent, 14. yüzyılda Osmanlılar tarafından fethedilmişti. Arkeolojik öneme sahip olduğu bilinen bölge, 1914 yılına dek kazılamamıştı. I. Dünya Savaşı’nda ara verilen kazılar, 1920’de yeniden başlamıştı.

Philippi Antik Kenti’nde çalışmalar hâlâ devam ediyor.

heykel herkül

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: News Artnet

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Werewolf by Night yorumları

Marvel’dan Korku Şöleni: “Werewolf by Night” için İlk Yorumlar ‘Fazlasıyla’ Olumlu

Kızıl Süvariler - İzak Babel

Savaşın Yıkımını Gözler Önüne Seren Sovyet Yazar İzak Babel’in Bütün Öyküleri “Kızıl Süvariler” Kitabında Buluştu