in

Hitit Vergi Memurları Adeta Bir Servet Toplamış

Hitit silolarından çıkan bulgular, vergi memurlarının 3.000 yıl önce bile ne kadar eli uzun olduğunu gösteriyor.

hititler vergi sistemi
- Reklam -
- Reklam -

Bronz Çağı Anadolusu’nun en gelişmiş ülkesi olan Hitit’lerden kalma bir siloda yapılan araştırmalar, Hitit İmparatorluğu’nun vergi toplama konusunda ne kadar usta olduğunu gösteriyor. 3.000 yıl önceden kalma buğday taneleri ülke boyunca yayılan bir coğrafyaya ait.

Söz konusu muazzam büyüklükteki silo 1999’da şu anda ülkemiz sınırları içerisinde olan Hititler’in başkenti Hattuşaş kazılırken bulunmuştu. Milattan önce 1650 yılında kurulan Hattuşaş, zirvede olduğu zamanlarında Mısır’a baş tutmuş ülkenin en büyük şehriydi. Kalıntıları bugün Çorum’un Boğazkale ilçesinde bulunuyor. Neredeyse bir futbol sahası büyüklüğündeki silo tonlarca tahıla ev sahipliği yapıyormuş.

Hitit Buğday Tahıl

- Reklam -

Oxford Üniversitesi’nden Amy Bogaard ve ekibi silodaki 32 depo odasındaki buğday ve arpa örneklerini inceledi. Birbirine karışmış pek çok tohum ve tahılların kimyasal özellikleri üzerindeki çalışmalardan her bir depo odasının ülkenin uzak yerlerindeki tarım arazilerinden gelen mahsullere ev sahipliği yaptığı öğrenildi.

Tahıllar Hitit İmparatorluğu Adına Vergi Olarak Toplanıyordu

Araştırmacılar silodaki tahılların Hitit İmparatorluğu’nda yaşayan insanlardan vergi olarak toplandığını belirtiyor. Silonun bilinçli devasalığı İmparator’un zenginliğini sembolize etmek için tasarlanmış. Kalıntıların günümüze kadar gelmesi bugün araştırmalar için talihli olsa da zamanında tatsız bir olayın sonucu: Silo inşa edildikten kısa bir süre sonra yanmış ve içindeki tonlarca ürünle birlikte terk edilmiş.

Bugün ormanlık alanlarının azaldığı Çorum arazisi Hattuşaş olarak adlandırıldığı zamanlar geniş ormanlara sahip bir bölgeydi. Şehrin büyük bir bölümü ahşaptan kurulmuştu ve yangınlara son derece müsaitti.

- Reklam -

hitit vergi

M.Ö. 12. yüzyılda terk edilen Hattuşaş’ın kalıntıları 1833’te Fransız arkeolog Charles Texier tarafından bulunuldu. İlk kazı çalışmaları 1893’te başladı ve günümüzde de aktif olarak devam ediyor. Hattuşaş 1986’da UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştı. Bugün Hattuşaş’taki çalışmalar Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından yürütülüyor. Bulunan eserler İstanbul ve Ankara’daki müzelerde sergileniyor.

Ülkemizde bu tarz bulguların yapılması sizlerin de ilgisini çekiyor mu? Binlerce yıl öncesinin sistemiyle bugünküler arasında pek bir fark olmamasını nasıl karşılıyorsunuz? Kayıp Rıhtım Forum üzerinden yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Satılık Dinozor, Sahibinden: Dünyanın En Büyük T-Rex İskeleti Satışa Çıktı

Kaynak: Nature

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    3000 senede hiç mi değişmez bu coğrafya! Yazık…

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dördüncü Günün Melaneti - Adil Öztürk

Dördüncü Günün Melaneti – Adil Öztürk | Yazarının Kaleminden

Harley Quinn 3. sezon animasyon dizisi

Harley Quinn Dizisi 3. Sezon Onayı Aldı