in

Kadim Kızılderili Medeniyetinin Gizemli Çöküş Nedeni Aydınlatıldı: Efsanelere Konu Olan Kozmik Bir Felaket Yaşanmış

Hopewell medeniyetinin tarih sahnesinden silinme nedeni ortaya çıktı. Kadim Kızılderili topluluğunun çökme nedeninin kozmik bir felaket olduğu anlaşıldı.

hopewell medeniyeti kizilderili yok olma
- Reklam -
- Reklam -

Hopewell medeniyetinin nasıl çöktüğü uzun zamandır araştırma konusuydu. Eski bir Kızılderili uygarlığını tarih sahnesinden silen bir tür “kozmik felaket” olmuş. Bu halkın torunları, o karanlık günü anlatırken gökyüzünde beliren boynuzlu bir yılandan bahsediyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Cincinnati Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı Kadim Kızılderili medeniyeti Hopewell’in çöküş nedenini bulmayı başardı.

Scientific Reports dergisinde yayımlanan ve başyazarlığı Kenneth Tankersley’ye ait olan makalede Hopewell medeniyetinin çöküşüne kozmik bir felaketin yol açmış olabileceğini ortaya koydu.

- Reklam -

Milattan Önce 100 ve Milattan sonra 500 yılları arasında gelişen bu medeniyet, şimdilerin kuzeydoğu ve ortabatı ABD’sinde konumlanmıştı. Ormanlık alanlar ve nehir kenarlarında gelişen uygarlık güçlü takas sistemiyle tanınıyordu.

Özellikle egzotik malzemeler üreten ve bunların ticaretini yapmayı başaran Hopewell medeniyeti, takas yolu sayesinde görece uzak sayılabilecek bölgelere bile kendi ürünlerini ulaştırmayı başarıyordu.

hopewell medeniyeti kızılderili çöküş

Ticaret açısından böyle etkili olan ve 600 yıllık bir hüküm süresi bulunan bir medeniyetin neden çökmüş olabileceği sorusu ise bugüne kadar yanıt bulamamıştı.

Hopewell Medeniyeti Kozmik Hava Olayları Nedeniyle Çöktü

Nihayetinde bilim insanlar Hopewell halkının bir zamanlar yaşadığı bölgede bazı kozmik hava patlamalarına dair kanıtlar elde etti.

Araştırılan noktalarda iridyum ve platin gibi nadir metallerin yanı sıra pallasit adı verilen meteor parçalarına dair izler de keşfedildi.

Bununla beraber medeniyetin yaşadığı arazide geçmiş dönemlerde ani ve aşırı ısı patlamaları yaşandığını gösteren kömür tabakaları bulundu.

Cincinnati Üniversitesi’nde antropoloji profesörü Kenneth Tankersley keşfe dair şunları aktardı:

“Asteroitler ve kuyrukluyıldız patlamaları gibi kozmik olaylar, platin diye bilinen yüksek miktarlarda nadir bir elementi geride bırakıyor.

- Reklam -

“Ancak platin volkanik patlamalarda da meydana gelir. Bu nedenle, göktaşı çarpma kraterleri gibi bölgelerde bulunan başka bir nadir elementi de aradık. Sonunda hem iridyumda hem de platinde artış bulduk.”

Ortaya çıkan bulgular, bölgede yaşanan güçlü hava patlamaları hakkında önemli veriler sağlıyor.

hopewell medeniyeti kızılderili efsaneler

Hopewell halkının bugün yaşayan torunları arasında geçmişte yaşanan bu olayları işaret edebilecek türden efsaneler anlatılmaya devam ediyor.

Hopewell Halkı Efsanelerindeki Boynuzlu Yılanlar ve Gökyüzü Panterleri Anlam Buldu

Tankersley konu hakkındaki efsaneleri şu sözlerle aktarıyor:

“Miami’de yaşayanlar gökyüzünde uçan ve nehre düşmeden önce karaya bir taş atan boynuzlu bir yılandan bahsediyor. Havada hareket halinde bir kuyruklu yıldız gördüğünüzde büyük bir yılana benzetirsiniz.

“Shawnee’de bulunanlar ise ormanları yıkma gücüne sahip bir ’gökyüzü panterinden’ söz eder. Ottawa, Güneş’in gökten düştüğü bir günü anlatır. Çünkü bir kuyruklu yıldız termosfere (atmosferin alt tabakası) çarptığında bir nükleer bomba gibi patlar.”

Efsanelere konu olan bu kozmik olayların, gerçek hayattaki karşılığının yıllar sonra ortaya çıkması Hopewell anlatılarının ne denli güçlü olduğunu da ortaya koyuyor.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Vay be, ilginç bir olaymış :open_mouth: Aralarında alaka olmamasına rağmen, aklıma Bartolomeo De Las Casas 'ın “Yerlilerin Gözyaşları” kitabı geldi :cry:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bir Tür Kıvılcım - Elle McNicoll

Bir Tür Kıvılcım: Elle McNicoll’ın Otizimli Bir Çocuğun Hikâyesini Anlattığı Ödüllü Kitabı Türkçede

La Casa de Papel: Kore Fragmanı

Netflix’ten La Casa de Papel Dizisine Kore Uyarlaması: İlk Fragman Yayınlandı