in

Tutankamon’un Mezarını Keşfeden Arkeolog, Firavunun Hazinelerinden Bazılarını Çalmış Olabilir

Howard Carter, Tutankamon’un mezarını keşfettiği sırada firavunun bazı hazinelerini kendisine saklamış olabilir. Yeni deliller çarpıcı hırsızlığı ortaya koyuyor.

Howard Carter, Tutankamon mezarı hırsızlık
- Reklam -
- Reklam -

Howard Carter, Tutankamon’un mezarında bulunan hazinelerden bazılarını çalmış olabilir. Ortaya çıkan yeni bir delil, eski tartışmaları yeniden alevlendirdi.

Tutankamon’un mezarı arkeoloji dünyasının en popüler konularından birisi. Mezarın lanetli olduğunu düşünenler bir yana, mezarın keşif sürecinde yaşananlar da bugün hâlâ tartışma konusu.

Mısır’da bulunan Krallar Vadisi’nde 1922 yılında keşfedilen çocuk kralın mezarı için 100 yıl sonra yeni bir iddia ortaya atıldı. Howard Carter, bir kazı gezisi sırasında Tutankamon’un mezarını keşfetmiş ve günlüğüne mezar odası için “üst üste yığılmış olağanüstü ve güzel nesnelerin harika bir karışımıyla dolu” ifadesini kaydetmişti.

- Reklam -

Şimdi ise Carter’ın kazı alanından bazı değerli parçaları çalmış olabileceğini öne süren, daha önce yayınlanmamış bir mektup ortalığı karıştırdı.

Mektup, Carter’a kendi kazı ekibindeki akademisyen Sör Alan Gardiner tarafından 1934 yılında gönderilmişti.

Howard Carter, Tutankamon’un Mezarından Bir Tılsım Çalmış Olabilir

The Guardian’ın haberine göre Carter, Sör Alan’a ölülere adak olarak kullanılan bir “whm (white mage / beyaz büyücü) tılsımı” göstermiş ve bu parçanın Tutankamon’un mezarından gelmediğine dair güvence vermişti.

Fakat Kahire’de bulunan Mısır Müzesi’nin o dönemki Britanyalı müdürü Georg Engelbach, Sör Alan’a bahsi geçen tılsımın mezardaki diğer parçalarla uyumlu olduğunu ve muhtemelen “çalıntı” olduğunu açıklamıştı.

Howard Carter, Tutankamon mezarı

Sör Alan da müdürün bu görüşünü Carter’a gönderdiği mektuba iliştirmişti. Mektupta şu ifadelere yer veriliyordu:

“Bana gösterdiğiniz whm tılsımı şüphesiz Tutankamon’un mezarından çalındı.”

- Reklam -

Sör Alan, Carter’ın kendisini soktuğu zorlu durumu şu sözlerle aktarmıştı:

“Bu kadar uygunsuz bir duruma düşürüldüğüm için büyük esef duyuyorum… Doğal olarak Engelbach’a tılsımı sizden aldığımı söylemedim.”

Howard Carter’ın kazı alanından bazı hazineleri kendisine sakladığı uzun süredir dile getirilen bir iddiaydı.

Ortaya çıkan bu yeni mektupla birlikte, Carter’ın aleyhine olan deliller biraz daha pekişmiş oldu.

Mektuplar Oxford University Press tarafından yayımlanacak Tutankhamun and the Tomb that Changed the World (Tutankamon ve Dünyayı Değiştiren Mezar) kitabında okurlarla buluşturulacak.

Tutankamon’un mezarı hakkında daha fazla detaya buradan ulaşabilirsiniz.

Siz bu yeni deliller hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Ne vakit Howard Carter’dan ya da Tutankamon’dan bahsedilse, aklıma çok severek okuduğum “Çölde Uyuyan Sır” kitabı gelir :slightly_smiling_face: Ama değinmek istediğim asıl durum Fatımi Devleti, Büyük Selçuklu Devleti, Memluk Devleti, Osmanlı Devleti dönemlerinde Mısır’da bulunan piramitler ve sfenks heykeli ile ilgili hiç mi bir araştırma yapılmadığıdır. Hiç mi bir belge yok arşivlerde, kütüphanelerde, özel koleksiyonlarda, müzelerde vb. yerlerde ? O devletler böyle bir araştırma yapma gereği duymadılarsa da neden ? Antik Mısır ile ilgili bir makale, haber, kitap, video, dergi, belgesel vb. bir şeye denk gelsem genelde yukarıdaki soru aklımda beliriverir :slightly_frowning_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

George R.R. Martin House of the Dragon dizisinin tüm bölümlerini izledi

House of the Dragon’ın Tüm Bölümlerini İzleyen George R.R. Martin: “Görkemli ve Çarpıcı”

Avatar: Generations oyunu

Avatar: Son Hava Bükücü’ye Dayanan Açık Dünya Rol Yapma Oyunu “Avatar: Generations” Duyuruldu