in ,

İBB, Dünyada Yalnızca 4 Nüshası Olan Fatih Sultan Mehmet Madalyonunu Satın Aldı

İBB, 819 bin Türk lirası karşılığında Fatih Sultan Mehmet betimli nadir bir madalyon satın aldı. Madalyonun üzerinde, “Bizans İmparatoru Muhammed” ifadesi yer alıyor.

ibb fatih sultan mehmet madalyon
- Reklam -
- Reklam -

İBB, Londra’daki bir açık artırmada Fatih Sultan Mehmet betimli son derece nadir bir madalyon satın aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu haberi, “Bu kıymetli madalyon evine dönüyor,” sözleriyle duyurdu.

Daha önce Rönesans ressamı Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet portresini 770 bin sterlin karşılığında satın alan, ardından yine bir açık artırmada Kanuni Sultan Süleyman portresini Türkiye’ye getiren İBB, şimdi de değerli bir madalyonu ait olduğu yere konuk ediyor.

Fatih Sultan Mehmet’in “Bizans İmparatoru” olarak resmedildiği ve dünya üzerinde yalnızca 4 adet bulunmasıyla da özel bir konumda olan madalyon, Londra’daki ünlü müzayede evi Christie’s’te satışa çıkarıldı.

- Reklam -

Ekrem İmamoğlu, yaptığı açıklamada güzel haberi şu sözlerle duyurdu:

“Üzerinde ’Bizans İmparatoru Muhammed’ yazan ve dünyada sadece 4 adet bulunan bu kıymetli madalyon evine dönüyor. İBB, bugün İngiltere’de müzayedeye çıkan eseri satın almıştır.”

İBB, Fatih Sultan Mehmet Madalyonunu Satın Alarak İstanbul’a Getiriyor

Fatih Sultan Mehmet madalyonu açık artırmada 38.000 sterlin (yaklaşık 819 bin TL) karşılığında satın alındı.

500 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan madalyon, yakında ait olduğu İstanbul’a getirilecek. Constanza de Ferrara imzalı eser, geçen yıl bir başka açık artırmada satın alınan Fatih portresi ile beraber Haliç’te açılması planlanan İstanbul Sanat Müzesi’nde sergilenecek.

ibb fatih sultan mehmet madalyon bizans

Madalyonun ön tarafında, “SULTANI MOHAMMETH OCTHOMANI VGVLI BIZANTII INPERATORIS. 1481” (Bizans İmparatoru Osmanoğlu Sultan Muhammed 1481), arka tarafında ise “MOHAMETH ASIE ETERTIE INPERATORIS YMAGO EQVESTRIS IN EXERCITUS” (Asya ve Yunanistan’ın Hükümdarı Muhammed, seferde atlı portre) ifadeleri yer alıyor.

- Reklam -

Bronzdan yapılma madalyon, 11,5 santimetre çapa sahip ve Rönesans’ın en güzel portre madalyonlarından birisi olarak anılıyor.

Madalyonun, Fatih Sultan Mehmet’in İtalya’dan sanatçı istemesi üzerine İstanbul’a gelen Ferrara tarafından yapıldığı biliniyor. Ferrara, o sıralar Napoli Hükümdarı Ferrante’nin sarayında çalışıyordu. Christie’s Müzayede Evi, madalyonun ünlü hükümdar henüz hayattayken resmedildiği ifade ediyor.

ibb fatih sultan mehmet madalyon istanbul

Diğer Örnekleri ABD ve İngiltere’de

Diğer üç örnekten birisi New York’taki Metropolitan müzesinde, diğerleri ise Oxford’daki Ashmolean ile Londra’daki Victoria ve Albert Müzeleri’nde sergileniyor.

İBB tarafından satın alınarak sergilenmek üzere İstanbul’a getirilecek bu madalyona dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Arkeofili

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

elon musk twitter satın alma

Elon Musk: “Twitter’ı Daha Fazla Para Kazanmak için Değil, İnsanlığa Yardım Etmek için Satın Aldım”

baha tahir olum haberi

Çağdaş Arap Edebiyatının En Önemli Yazarlarından Baha Tahir Hayatını Kaybetti