İBB, Londra’daki bir açık artırmada Fatih Sultan Mehmet betimli son derece nadir bir madalyon satın aldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu haberi, “Bu kıymetli madalyon evine dönüyor,” sözleriyle duyurdu.
Daha önce Rönesans ressamı Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet portresini 770 bin sterlin karşılığında satın alan, ardından yine bir açık artırmada Kanuni Sultan Süleyman portresini Türkiye’ye getiren İBB, şimdi de değerli bir madalyonu ait olduğu yere konuk ediyor.
Fatih Sultan Mehmet’in “Bizans İmparatoru” olarak resmedildiği ve dünya üzerinde yalnızca 4 adet bulunmasıyla da özel bir konumda olan madalyon, Londra’daki ünlü müzayede evi Christie’s’te satışa çıkarıldı.
Ekrem İmamoğlu, yaptığı açıklamada güzel haberi şu sözlerle duyurdu:
“Üzerinde ’Bizans İmparatoru Muhammed’ yazan ve dünyada sadece 4 adet bulunan bu kıymetli madalyon evine dönüyor. İBB, bugün İngiltere’de müzayedeye çıkan eseri satın almıştır.”
İBB, Fatih Sultan Mehmet Madalyonunu Satın Alarak İstanbul’a Getiriyor
Fatih Sultan Mehmet madalyonu açık artırmada 38.000 sterlin (yaklaşık 819 bin TL) karşılığında satın alındı.
500 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan madalyon, yakında ait olduğu İstanbul’a getirilecek. Constanza de Ferrara imzalı eser, geçen yıl bir başka açık artırmada satın alınan Fatih portresi ile beraber Haliç’te açılması planlanan İstanbul Sanat Müzesi’nde sergilenecek.
Madalyonun ön tarafında, “SULTANI MOHAMMETH OCTHOMANI VGVLI BIZANTII INPERATORIS. 1481” (Bizans İmparatoru Osmanoğlu Sultan Muhammed 1481), arka tarafında ise “MOHAMETH ASIE ETERTIE INPERATORIS YMAGO EQVESTRIS IN EXERCITUS” (Asya ve Yunanistan’ın Hükümdarı Muhammed, seferde atlı portre) ifadeleri yer alıyor.
Bronzdan yapılma madalyon, 11,5 santimetre çapa sahip ve Rönesans’ın en güzel portre madalyonlarından birisi olarak anılıyor.
Madalyonun, Fatih Sultan Mehmet’in İtalya’dan sanatçı istemesi üzerine İstanbul’a gelen Ferrara tarafından yapıldığı biliniyor. Ferrara, o sıralar Napoli Hükümdarı Ferrante’nin sarayında çalışıyordu. Christie’s Müzayede Evi, madalyonun ünlü hükümdar henüz hayattayken resmedildiği ifade ediyor.
Diğer Örnekleri ABD ve İngiltere’de
Diğer üç örnekten birisi New York’taki Metropolitan müzesinde, diğerleri ise Oxford’daki Ashmolean ile Londra’daki Victoria ve Albert Müzeleri’nde sergileniyor.
İBB tarafından satın alınarak sergilenmek üzere İstanbul’a getirilecek bu madalyona dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Arkeofili
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!