in

İsrail’de II. Ramses Döneminden Kalma Indiana Jones Filmlerini Aratmayan Bir Mezar Bulundu

II. Ramses döneminden kalma bir mezar bulundu. İsrail’in Tel Aviv kenti yakınlarındaki çalışmalarda, tesadüf eseri önemli bir keşfe imza atıldı.

II. Ramses Döneminden Kalma Mezar
- Reklam -
- Reklam -

II. Ramses dönemine tarihlenen antik bir mezar bulundu. İsrailli arkeologlar, Tel Aviv kenti yakınlarındaki kumsalın altında bulunan antik çömlekleri tesadüf eseri keşfettiler.

İsrail’deki Geç Tunç Çağı’ndan ve Firavun II. Ramses zamanından kalma mezar, düzinelerce bozulmamış nesne içeriyor. Mağara, İsrail’in en popüler plajlarından birinin yakınındaki Palmachim Ulusal Parkı’nda ortaya çıkarıldı.

Antik mezar mağarası, Doğa ve Parklar Kurumu’nun parkın geliştirilmesi için yürüttüğü çalışmalar sırasında tesadüfen keşfedildi. Çalışmalar sırasında traktörün bir kayaya çarpmasıyla beklenmedik bir şekilde mağaranın tavanını ortaya çıktı. İsrail Eski Eserler Kurumu yetkilisi Dror Citron, alanı ilk tespit eden ve zamanda donmuş gibi görünen mağaraya inen kişi oldu. Mağara, yaklaşık 3 bin 300 yıl önce defin töreni sırasında yerleştirildiği gibi düzinelerce çanak çömlek ve bronz kaplarla doluydu.

- Reklam -

Kaplar, öbür dünyada kendileri tarafından kullanılacağı inancıyla ölülerle birlikte gömülen gömülerdi. Mağara kare şeklinde oyulmuştu ve tavanının ortasında bir sütun vardı. Bronz Çağı konusunda uzman olan Dr. Eli Yanai, 3 bin 300 yıldır dokunulmamış bu yeri hayatta bir kez görülebilecek bir keşif olarak açıkladı. Geç Tunç Çağı’nda gömüldüğü belirlenen çanak çömlekler, tam olarak ünlü kral II. Ramses günlerine işaret ediyor. İsrailli arkeolog ekibi, bunun Indiana Jones filmi setine veya belki de Dreamwork’ün Mısır Prensi dünyasına girmiş gibi hissettirdiğini söylediler.

II. Ramses Döneminden Kalma Mezar Bulundu

II. Ramses Döneminden Kalma Mezar Keşfi Indiana Jones Seti Gibi

“Her gün bir Indiana Jones seti görmüyorsunuz. Zeminde 3.300 yıldır dokunulmamış kapların olduğu bir mağara. Geç Tunç Çağı’ndan bahsediyoruz. Bunlar tam olarak II. Ramses’in bazılarının Çıkış hikayesiyle özdeşleştirdiği günleridir.”

Dr. Yanai, mağara sağlam olduğu için Geç Tunç Çağı’ndaki ölü gömme adetlerinin tam bir resmini çıkartabileceklerini söyledi.

- Reklam -

“Mağarada ağırlıklı olarak çeşitli boyut ve şekillerde onlarca çanak çömlek bırakılmış. Bunların arasında bazıları kırmızıya boyanmış derin ve sığ kaseler, pişirme kapları, testiler ve ışık için yağ içeren kil mumlar var.”

İsrailli arkeologlar, testilerin ve diğer gemilerin Lübnan ve Suriye kıyılarında, Tire ve Sayda bölgesinde Kıbrıs’tan gelmiş olabilecek çanak çömleklerle yapıldığını düşünüyorlar. Mağaradaki buluntular, 19. Mısır hanedanlığı döneminde bir dönem olan milattan önce 13. yüzyıla kadar uzanıyor. O dönemde bölge genelinde serbest ticaret vardı. Yanai, bulgularla birlikte Yavne’nin Palmahim sahilindeki eski sakinlerinin Akdeniz kıyılarında yapılan ticarete entegre olduğunu anlaşıldığını söyledi.

YouTube video

Yeni keşif hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce Antik Mısır döneminden daha ne gibi gizemler yer altında saklı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Jerusalem Post

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Uyurgezerler Üçlemesi - M. Sami Türk

Uyurgezerler Üçlemesi – M. Sami Türk | Çevirmenin Çemberi: “Modern Romanın Ulaşılması Güç Zirvelerinden”

wednesday dizisi yeni fragman

Tim Burton’ın Addams Family Dizisi “Wednesday” için Nevermore Akademisi Odaklı Yeni Fragman