in ,

Antik Mısır’ın En Ünlü Firavunlarından II. Ramses’in Yüzü Yeniden Canlandırıldı

II. Ramses’in yüzü rekonstrüksiyon teknikleriyle yeniden canlandırıldı. Antik Mısır’ın en güçlü firavununun nasıl göründüğü ortaya çıktı.

II. Ramses Yüzü Yeniden Canlandırıldı
- Reklam -
- Reklam -

II. Ramses’in yüzü mumyalanmış kalıntılarından yararlanılarak tekrar oluşturuldu. Ünlü firavun, Mısır’ı tam 66 yıl boyunca yöneterek birçok tarihi olayda söz sahibi olmuştu.

MÖ 1303 – MÖ 1212 yılları arasında yaşayan II. Ramses; Mısır’ın 19. hanedanının üçüncü firavunuydu. Yeni Krallık döneminin en ünlü ve güçlü firavunu olarak anılan II. Ramses, bugün hâlâ birçok araştırmaya konu oluyor.

Bilim insanları, II. Ramses’in en iyi döneminde nasıl göründüğünü ortaya koymak için rekonstrüksiyon yoluyla bir çalışma yürüttü. 90’lı yaşlarında hayatını yitiren Ramses’in 45 yaşındaki hâlini yaratmak için bir tür gençleştirme işlemi de uygulandı.

- Reklam -

Liverpool John Moores Üniversitesi’ndeki Face Lab’ın yöneticisi Caroline Wilkinson, şu ifadeleri kullandı:

“Onu orta yaşlı hâlinde, gücünün zirvesindeyken tasvir etmek için bazı yaşlanma belirtilerini ortadan kaldıran üç boyutlu bir yaş regresyonu uyguladık.”

II Ramses Mısır Firavunu

Ortaya çıkan sonuçta, “yakışıklı” olarak da anılan firavun II. Ramses’in bir portresi meydana gelmiş oldu.

II. Ramses’in Yüzü Modern Tekniklerle Yeniden Canlandırıldı

Mısır’daki Kahire Üniversitesi’nde radyoloji profesörü ve proje yöneticisi Sahar Saleem ise şöyle konuştu:

“Firavun II. Ramses, Antik Mısır’ı 66 yıl yöneten büyük bir savaşçıydı. Onun yüzünü yaşlılığından gençliğine doğru hayata döndürmek, dünyaya onun efsanevi hâlini hatırlatıyor.”

Ünlü firavunun mumyası şu anda Kahire’deki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’nde bulunuyor. 1881 yılında Mısır’ın güneyindeki Luksor yakınlarında keşfedildi ve mumyası kısmen de olsa açıldı.

- Reklam -

Yüz rekonstrüksiyonu için Saleem, bilgisayarlı tomografi verilerinden firavunun kafasının ve kafatasının üç boyutlu sanal modeline ulaştı. Binlerce X-ışınıyla üç boyutlu görüntü birleştirildi. Ardından çeşitli bilgisayar yazılımlarıyla yüzün yeniden oluşturulması sağlandı. Bu özellik, çeşitli adli soruşturmalarda da güncel olarak kullanılıyor.

II. Ramses Yüzü Yeniden Canlandırıldı

Sonrasında o yıllarda Mısırlılar arasında yaygın olduğu bilinen cilt, göz ve saç dokuları CGI teknikleri aracılığıyla görüntüye dahil edildi. Wilkinson, en çok zorlandıkları kısmın ise “gençleştirme sürecinde” yaşandığını kaydetti.

II. Ramses’in ünlü Mısır’dan Çıkış (Exodus) anlatılarında Musa’ya ve İsrailoğullarına zulmeden firavun olduğu görüşünün de oldukça yaygın olduğu biliniyor.

Firavun, 1956 tarihli The Ten Commandments filmi de dahi olmak üzere Exodus’u konu alan pek çok yapımda tasvir edilmişti.

Firavun II Ramses

Siz bu modellemeyi nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı, en güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizleri Google Haberler’den takip etmeyi unutmayın.

Kaynak: Live Science

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Paul Mescal - Merrily We Roll Along

Aftersun’ın Yıldızı Paul Mescal, Çekimleri 20 Yıl Sürecek Yeni Bir Filmin Kadrosuna Katıldı

Uncoupled 2. sezon iptal edildi Netflix

Neil Patrick Harris’li “Uncoupled” Dizisi İlk Sezonun Ardından İptal Edildi