in

İnka Uygarlığının Ritüeller İçin Lama Kurban Ettiği Ortaya Çıktı

Peru’da 500 yıl öncesine ait İnka Uygarlığı tarafından küpe ve kolyelerle süslenen kurban edilmiş lamaların mumyalarına ulaşıldı.

İnka Uygarlığı lama kurban peru
- Reklam -

Peru’da arkeologlar 500 yıl önce İnka tanrılarına kurban edilmiş beş lamanın mumyalarını buldu. Renkli iplikler ve kırmızı tüylerle süslenmiş lamalar öldükleri günkü hâllerinde keşfedildi. Lamalar, muhtemelen canlıyken gömülerek kurban edilmişti. İnka İmparatorluğu’nun kalıntıları Güney Amerika’nın Pasifik şeridinde yüz yıldan fazladır inceleniyor fakat şimdiye kadar hiç böylesi bir keşfe imza atılmamıştı.

Lamalar, Calgary Üniversitesi’nden Asistan Profesör Lidio Valdez ve ekibinin Peru’nun Pasifik’e yakın bir noktasında, “Tambo Viejo” adı verilen arkeolojik alanda yaptığı kazılarda çıkartıldı. Lamalar alandaki İnka binalarının temelinde bulundu. Dördü bir binanın temeline birlikte, biriyse ayrı bir binaya gömülen lamalar İnka’ların Güneş’e tapmalarının sonucu olarak doğuya bakacak şekilde yatırılmıştı.

Valdez lama kurban etmenin İnka’larda nadir bir gelenek olmadığını düşünüyor:

- Reklam -

“Bölgede ilk başta daha çok lama varmış fakat yağmacılar üzerlerindeki değerli taşlar için alanı talan etmişler. Devletle ilgili binaların çoğunun dibinde lama adakları olduğuna inanıyoruz.”

İnka Uygarlığı lama kurban peru

Lamaların üzerindeki süslerin de önemi varmış. Kırmızı, mor, yeşil ve sarı renkte iplikler kulaklarına bağlanmış, değerli taşlardan yapılmış küpe ve kolyeler de lamalarla birlikte gömülmüş. Valdez’in konuya dair açıklamaları şöyle:

“Bu süsler bile adakların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Kayıtlara baktığımızda kahverengi lamaların yaratıcı tanrı Viracocha’ya beyaz lamaların da en büyük İnka tanrısı olan Güneş’e kurban edildiğini görüyoruz.”

İnka Uygarlığının Festival Masrafları Devlet Tarafından Karşılanıyordu

Lamaların bulunduğu yerin hemen yakınlında da büyük fırınlar bulunmuş. Bu fırınlar İmparatorluk’un bölgedeki hâkimiyetini dosta düşmana gösterdiği festivaller için hazırlanmış. Tanrılara adanan kurbanlardan sonra festivale başlanırmış.

- Reklam -

İnka’lar Tambo Viejo’ya sadece hayvan kurban etmeye gitmiyordu. Özel günlerde verilen büyük yemekler de bu alanda dağıtılıyordu. Bütün masraflarını devletin karşıladığı festivaller İnka’ların yeni fethedilen topraklardaki halk tarafından kabul görmesi için önemli hareketlerdi.”

İnka Uygarlığı lama kurban peru

Florida Üniversitesi’nden Susan deFrance da bölgenin İnka ritüellerini öğrenmek için son derece önemli olduğunu belirtti. Daha önce bulunan bazı bölgelerin hayvan ve insan kurbanı için kullanıldığı anlaşılmışsa da o bölgeler, deFrance’ın sözleriyle:

“Burası kadar bütün, güzel değil. Hayvanların boğazındaki iplerin rengini bile anlayabildiğimiz bir arkeolojik alana denk gelmek çok nadir.”

Sizler de yüzyıllar öncesine ait bu ritüeller hakkındaki düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Island of Dr. Moreau H.G. Wells

The Island of Dr. Moreau Dizi Oluyor: H.G. Wells’in Kült Romanı Bir Kez Daha Uyarlanıyor

kulaklik olmadan ses SoundBeamer 1.0

Kulaklık Olmadan Sesi Doğrudan Beyne Gönderen Teknoloji Geliştirildi