in

İnsanların 170 Bin Yıl Önce Dev Salyangozlar Yediği Ortaya Çıktı

Güney Afrika’da keşfedilen yanmış kabuk parçaları, insanların 170 bin yıl önce kavrulmuş, büyük boy kara salyangozları yediğini ortaya koydu.

İnsanlar 170 Bin Yıl Önce Dev Salyangozlar Yiyordu
- Reklam -
- Reklam -

İnsanlar tarafından kolayca avlanabilen bir yiyecek olarak görülen dev salyangozlar, yaklaşık 170 bin yıl önce tüketiliyordu. Yeni bulgular, Homo sapiens türünün besin sistemine ilişkin önemli bilgiler sunuyor.

Daha önce Afrika’da yaklaşık 49 bin yıl önce, Avrupa’da ise 36 bin yıl önce kara salyangozlarının Homo sapiens tarafından tüketildiğine dair kanıtlar bulunmuştu. Ancak Quaternary Science Reviews dergisinin yeni sayısında yayımlanan bir araştırmaya göre, Güney Afrika’da bulunan bir kaya sığınağında yaşayan insanların binlerce yıl önce, yetişkin bir insanın eli kadar büyüyebilen, çiğnenebilir ve besleyici bu sümüksü sürüngenleri kavurarak tükettikleri belirlendi.

Kimyager Marine Wojcieszak ve meslektaşları, Border Mağarası’nda buldukları kabuk parçalarının analizlerinin, bölgeyi periyodik olarak işgal eden avcı-toplayıcıların, dev Afrika kara salyangozlarını közde ısıttıklarını ve daha sonra muhtemelen tükettiklerini ortaya koydu. Wojcieszak, Brüksel’deki Kraliyet Kültürel Miras Enstitüsü’nde arkeolojik alanların ve eserlerin kimyasal özelliklerini inceliyor.

- Reklam -

Araştırmacılar, bu devasa lezzetin özellikle yaklaşık 160 bin ila 170 bin yıl önce popüler hale geldiğini söylüyor. Ortaya çıkarılan salyangoz kabuğu parçalarının sayısı, o döneme ait tortu katmanlarında önemli ölçüde daha büyüktü.

salyangoz

İnsanların Dev Salyangoz Tüketimi Tahminlerden Binlerce Yıl Öncesine Dayanıyor

Wojcieszak, Border Mağarası’ndaki yapılan son keşiflerin, insan gruplarının yaklaşık 15 bin ila 10 bin yıl önce son Buzul Çağı’nda, kara salyangozları ve diğer küçük hayvanları diyetlerinin önemli bir parçası yapmadıkları yönündeki yaygın kanıya meydan okuduğunu belirtiyor.

Ekip, Güney Afrika’daki avcı-toplayıcı grupların, çok daha önce kırsal bölgelerde dolaşarak kendileri için Sınır Mağarası’na geri getirmek ve başkalarıyla paylaşmak üzere dev kara kabukluklarını topladıklarını iddia ediyor. Araştırmacılar, salyangoz toplama gezilerinde geride kalan grup üyelerinden bazılarının yaş ya da yaralanma nedeniyle hareket kabiliyetinin sınırlı olabileceğinden şüpheleniyor.

- Reklam -

“Salyangozların yenmesi kolay, yağlı proteini, sert yiyecekleri çiğneme becerisi daha az olan yaşlılar ve küçük çocuklar için önemli bir besin olabilirdi. Border Mağarası’ndaki yiyecek paylaşımı, işbirliğine dayalı sosyal davranışların türümüzün başlangıcından beri var olduğunu gösteriyor.”

Pretoria’daki Güney Afrika Üniversitesi’nden arkeolog Antonieta Jerardino, Border Mağarası’nın antik salyangoz kalıntılarının, insanların yumuşakça tüketimini birkaç bin yıl daha geriye götürdüğünü belirtiyor. Güney Afrika’nın güney ucundaki başka bir mağarada yapılan kazılarda da, insanların yaklaşık 164.000 yıl öncesine kadar midye, limpets ve diğer deniz yumuşakçalarını tükettiklerine dair kanıtlar bulunmuştu.

İnsanlar 170 Bin Yıl Önce Dev Salyangozlar Yiyordu

Yeni keşif hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Atalarımızın geçmişteki tüketimine dair fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science News

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for erce erce dedi ki:

    Sakın Nebati duymasın…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jinkx Monsoon, Doctor Who Kadrosuna Katıldı

“Drag Race”ın Kazananı Jinkx Monsoon “Doctor Who” Kadrosuna Katıldı

Kelt Mitolojisi - Claude Sterckx | Haftanın Kitabı #264

Kelt Mitolojisi – Claude Sterckx | Haftanın Kitabı #264