in

İnsanlığın Ateşte Yemek Yaptığına Dair En Eski Kanıt Bulundu: 780 Bin Yıl Önce Düşük ve Orta Isıda Sazan Pişirmişler

780 bin yıllık devasa bir sazan kalıntısı, insanlığın ateşte pişirdiği en eski yemek olarak kayıtlara geçti. İsaril’deki arkeologlar, heyecanlandıran bir keşfe imza attı.

İnsanlık En Eski Ateşte Yemek Kanıt Sazan
- Reklam -

İnsanlığın ateşte yemek yaptığına dair en eski kanıt İsrail topraklarında bulundu. Arkeologlar, artık soyu tükenmiş devasa bir sazanın kalıntılarından tarihi değiştiren bir keşfe ulaştı.

Pişirilen sazanın, açık ateşte değil de toprak bir fırında özenle ve düşük – orta ısıda pişirimiş olabileceğine dikkat çekildi.

Nature Ecology & Evolution adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan çalışma, insanlık tarihinin en eski pişirilmiş yemeğini gözler önüne serdi.

- Reklam -

İsrailli arkeologlar, ilk pişmiş yemeğin ne olabileceğine dair önemli bir kanıta ulaştı. Çalışmanın yazarları, soyu tükenmiş devasa bir sazanın kalıntılarını analiz ettikten sonra, hayvanın 780 bin yıl önce düşük ila orta dereceli bir ısıda dikkatlice pişirildiği sonucuna ulaştılar.

İnsanlık En Eski Ateşte Yemek Kanıtları Sazan

Ateşte yemek yapmak, insanlığın eski atalarının yiyecekleri daha kolay sindirmesine yardımcı olduğu ve bilişsel gelişim için daha fazla enerji sağladığı için insan evriminde önemli bir kilometre taşını temsil ediyor. Dolayısıyla bu alanda yapılan çalışmalar, çok daha dikkatle takip ediliyor.

İnsanlığın Ateşte Yemek Yaptığına Dair En Eski Kanıt Ortaya Çıktı

Araştırma yazarları, pişmiş balığın soyu tükenmiş insansı türlerde beyin gelişimini etkilediğini ve daha keskin bir zekâya sahip olmalarını sağladığını düşünüyor. Mevcut zekâ ve mutfak becerileri, var olmak için önemli bir kıstas olarak sayılıyor.

Araştırmada şu ifadelere yer veriliyor:

“Balıklar çiğ olarak da tüketilebilse de pişmiş balıklar daha besleyici, yemesi daha güvenli ve sindirimi daha kolay. Buharda veya fırında pişirildiğinde dokosaheksaenoik asit ve eikosapentaenoik asit içeriklerini koruyorlar. Ancak balık pişirmenin ilk olarak ne zaman başladığı hâlâ bilinmiyor. İnsansıların ateşi kontrol etme ve pişirme yeteneğinin ilk kez ne zaman geliştirildiğine dair net bir fikir birliği bulunmuyor.”

- Reklam -

Önceki Kanıt 170 Bin Yıl Önceye Dayanıyordu

Homo Erectus’un ateşi nasıl kullanacağını 1.7 milyon yıl önce çözmüş olabileceğini gösteren bazı kanıtlar olsa da, ateşi yemek pişirmek için kullanıp kullanmadıkları henüz belli değil. Bugüne dek yemek pişirmek için ateş yakıldığına dair en eski doğrudan kanıt, yaklaşık 170 bin yıl önce Neandertallerin ve modern insanların eski topluluklarına atfedilmişti.

En Eski Ateşte Yemek

Gesher Benot Ya’aqov arkeolojik sit alanında yapılan kazıda, 780 bin yıl öncesine tarihlenen bir tortu tabakasında sazan dişleri bulundu. Bu da insansıların uzak geçmişte balık pişirdiklerinin tespitinde önemli rol oynadı.

Dişlerdeki kristallerinin boyutunu ve yapısını analiz etmek için X-ışını kullanan bilim insanları, balıkların 500 dereceden daha düşük ve kontrollü bir sıcaklıkta pişirildiğini tespit etti.

Siz bu keşfe dair neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: IFL Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2. Uluslararası Distopya Film Festivali Başlıyor

Distopik Filmleri Bir Araya Getiren “2. Uluslararası Distopya Film Festivali” Başlıyor

Harrison Ford Red Hulk Karakterini Canlandıracak Marvel

Harrison Ford İlerleyen Yaşına Rağmen 2026’daki Secret Wars’a Kadar Red Hulk’ı Canlandırabilir