in

İskoçya’da Bir Evin Döşeme Tahtalarının Altından 135 Yıllık Şişede Not Çıktı

İskoçya’da bir evin döşeme tahtalarının altında, 135 yıllık bir mesaj keşfedildi. Keşfi yapan tesisatçı, gözlerine inanamadı.

İskoçya Şişede Not Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

İskoçya’nın başkenti Edinburgh’da bir evin parkeleri, tam 135 yıldır bir mesajı gizliyordu. Kalorifer sistemi yerleştirmek için eve gelen Peter Allan adlı tesisatçı tesadüf eseri heyecan verici bir keşfe imza attı. İçinde gizemli bir not barındıran viski şişesi, oraya döşeme tahtalarını yerleştiren eski ekip tarafından yerleştirilmişti.

Şişedeki notlar Edgar Allan Poe’nun Şişede Bulunan Not öyküsü başta olmak üzere kurgu diyarlarında sıklıkla işlenen bir motif. Kimi zaman mahsur kalan denizcilerin son umudu, kimi zaman da yüksek sesle söylenemeyenlerin bir dışa vurumu olan bu yol, günümüzde pek fazla tercih edilmiyor. Ancak yine de bu mesajları bırakanların motivasyonları da bu anlamda incelemeye değer görülüyor.

50 yaşındaki tesisatçı Peter Allan, Viktorya döneminden kalma bu “zaman kapsülünü”, viski şişesinin bırakıldığı parkeyi kaldırdığı sırada fark etti. Edinburgh’un Morningside bölgesindeki evde yaşanan keşifte Allan, şişeyi bulduktan sonra alt kata koşarak ev sahibi Eilidh Stimpson’a haber verdi.

- Reklam -

Stimpson, şişeyi açıp mesajı okumak için 10 yaşlarındaki iki çocuğunun okuldan evden dönmesini bekledi.

Şişedeki Notun Bulunduğu Oda Eskiden Evin Hizmetçisine Aitti

Mesajı okumak için şişeyi kırmak durumunda kalan Eilidh Stimpson, keşiften ötürü iki çocuğuyla birlikte büyük bir heyecan yaşadıklarını açıkladı.

Tesisatçı Allan da, BBC İskoçya’ya verdiği demeçte zemini doğrudan şişenin tam üzerinden kesmeye başlaması konusundaki şansına inanamadığını aktardı.

İskoçya Şişede Not Mesaj

Allan şunları söyledi:

“Oda 3 metreye 4.5 metre ve orada olduğunu bilmeden tam da şişenin etrafındaki bölgeyi kestim. Buna kesinlikle inanamıyorum. Bir radyatörü hareket ettiriyordum ve boru tesisatını bulmak için rastgele bir delik açtım. İşte oradaydı, ne olduğunu anlamamıştım.

“Alt kattaki kadına götürdüm ve, ‘Bakın, zeminin altında ne buldum,’ dedim.”

Allan, evin ilk inşa edildiği dönemde odanın muhtemelen bir hizmetçi odası olduğunu söyledi.

Ev sahibi Eilidh Stimpson, şu ifadeleri kullandı:

“Çocukları içeri aldığımda onlara gerçekten heyecan verici bir şey anlatacağımı söyledim. Bana, ‘Çay saatinde sosisli sandviç mi yiyoruz?’ diye sordular.

- Reklam -

“Birkaç tahminleri daha vardı. Nihayetinde onlara evimizde şişe içinde bir not bulduğumu söyledim. Gerçekten heyecanlanıp bunun bir hazine haritası olabileceğini düşündüler.”

Aile, şişedeki kâğıt parçasını cımbız ve kerpetenle çıkartmaya çalıştı ancak başarılı olamadı. Bu nedenle şişeyi çekiçle kırmak zorunda kaldılar.

Gizemli Mesaj “Viski İçmemek” Hakkındaydı

İki erkek işçi tarafından imzalanıp tarih atılan mesajda şu ifadeler yer alıyordu:

“Bu zemini James Ritchie ve John Grieve döşedi ancak hiç viski içmediler. 6 Ekim 1887

“Bu şişeyi her kim bulursa, tozlarımızın yolda uçuştuğunu düşünebilir.”

İskoçya Şişede Not Bulundu

Ev sahibi, şişeyi kırdığı için kendini kötü hissettiğini ancak nota ulaşmanın tek yolunun bu olduğunu ve parçaları bir varilde sakladığını açıkladı.

Bununla birlikte Stimpson, aileye ait yeni bir notun ve eski notun kopyasının bulunduğu yeni bir şişeyi aynı deliğe geri koyacaklarını da kaydetti.

Siz şişede bulunan not hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Çimen Show, BluTV ile Anlaştı

Ünlü Komedi Programı Çimen Show, BluTV ile Anlaştı

Joanne Carlton - Tozla Gelen - Söyleşi

Joanne Carlton: “Tozla Gelen’in İlginç Yanı Distopik Olması Değil; Dünyanın Distopik Hâle Geldiği Gün Başlaması”