in

İsrail’de Abbasi Dönemine Ait 1100 Yıllık Altın Sikkeler Bulundu

İsrail’de bir kazı çalışmasına gönüllü olarak katılan birkaç genç, Abbasi dönemine ait kilden bir kavanozun içine saklanmış altın sikkeler buldu.

İsrail Abbasi Dönemi Altın
- Reklam -
- Reklam -

İsrail’de bulunan altınların çoğu İslam’ın ilk yüzyıllarına, bölgenin Abbasi kontrolü altında olduğu döneme ait. Altın sikkeler 845 gram ağırlığında. Altınları gömen kişinin kimliği ve neden geri dönüp hazinesini çıkarmadığıysa bilinmiyor.

İsrail Antik Eşyalar Dairesi’nin başındaki isimlerden Liat Nadav-Ziv gömünün durumuyla ilgili şunları söyledi:

“1100 yıl önce bu hazineyi gömen kişi muhakkak çıkartmayı da planlamış. Kavanozun yer değişmemesi için bir çiviyle sabitlenmiş olması bu düşüncemizi destekliyor. Altın sikkeler bulmak çok nadir gerçekleşir. Hele ki böylesine büyük bir miktar söz konusuysa. Arkeolojik kazılarda neredeyse hiç altın bulmayız, altın her zaman çok değerliydi. Altın genellikle nesillerce korunur ve dönemine göre eritilip yeniden kullanılır.”

- Reklam -

İsrail Abbasi Dönemi Altın

Altınları bulan gönüllü genç Oz Cohen de yaptığı keşfin şaşkınlığı içerisinde:

“İnanılmazdı. Zemini kazdım ve toprağı süpürmeye başladım, çok ince sarı yapraklar gibiydi, daha dikkatli bakınca altın olduklarını fark ettim. Bu kadar nadir ve antik bir hazineyi bulmak gerçekten heyecan verici.”

Abbasi Dönemine Ait Altın Sikkeler ile Eski Mısır’ın Başkentinde Lüks Bir Ev Alınabiliyor

Dönemin sikkeleri üzerine uzmanlaşmış Robert Kool altınları inceledikten sonra kavanozun altın dinarlarla dolu olduğunu, 270 parça da daha küçük parçalar olduğunu belirtti. Küçük parçalar o dönem için bozukluk niyetine kullanılıyormuş. Kool altınların miktarıyla ilgili de şu örneği verdi:

- Reklam -

“Mesela, elinizde böyle bir miktarla o günlerde Mısır’ın başkenti olan Fustat’ın en zengin mahallelerinden lüks bir ev alabilirdiniz.”

Kool ayrıca bozukluk olarak kullanılan küçük parçalardan birisinin 829-842 arasında hüküm sürmüş Bizans İmparatoru Theofilos’un döktürdüğü altınlardan olduğunu belirtti. O dönemde iki imparatorluk birbirine rakipti. Kavanozun içerisinde Bizans altınlarının da olması aralarındaki süregelen ilişkilere kanıt olarak gösterilecek nadir durumlardan birisi.

Theophilus altın sikkeleri
Theofilos’un bastırdığı altın sikkeleri.

O dönemde Abbasiler’le Bizans’lılar arasındaki savaşlar Abbasi’lerin lehine gidiyordu. 838’de Afyonkarahisar civarındaki Amorium’a kadar giren Abbasiler’e gönderilen elçiler iyi niyet gösterisi olarak halka altınlar dağıtmıştı. Bulunan Bizans sikkelerinin bu elçilerden gelme olasılığı üzerinde de duruluyor.

Sizler de bu tarz çalışmalarla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Cehennem Karıncası 99 Milyon Yıllık Fosilde Avı ile Birlikte Bulundu

Kaynak: BBC

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

altered carbon 3. sezon iptal

Altered Carbon 3. Sezon İptal Edildi

Gül ve Düşün - Musa Dinç İstismar

Gül ve Düşün Adlı Çocuk Kitabında Skandal Tecavüz Sahnesi: Kitap 4 Baskı Yapmış!