in

İstanbul’da Tüm Depremlerden Sağlam Çıkmayı Başaran 1.500 Yıllık Bir Yeraltı Dehlizi Bulundu

İstanbul’daki kazılarda 1.500 yıllık bir yeraltı dehlizi gün yüzüne çıkartıldı. Yapı, kentin deprem hafızasına ışık tutabilir.

İstanbul Deprem Yeraltı Dehlizi
- Reklam -
- Reklam -

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Saraçhane’deki kazılarda 1.500 yıllık tarihi dehliz gözler önüne serildi. Aziz Polieuktos Kilisesi’ndeki çalışmalar, geçmişe ışık tuttu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki binasının karşısında yer alan 1.500 yıllık Polieuktos Kilisesi’ndeki arkeolojik kazılar devam ediyor. Çalışmalarda, kilisenin inşa edildiği dönemlerde kazılmış bir yeraltı dehlizi bulundu.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“İstanbul’da deprem hafızasını görmek istediğiniz zaman bu yapı tam bir örnek. Deprem alanında uzmanlaşan inşaat mühendislerimiz ve bilimsel danışmanlarımız var. Çalışma sonucunda buradaki bütün deprem hafızasına ilişkin raporumuzu dünyaya ve kamuoyuna paylaşacağız.”

İstanbul’un Unutulan Tarihi Gün Yüzüne Çıkmaya Devam Ediyor

Saraçhane Arkeoloji Parkı içinde bulunan, tarihi Ayasofya’dan da önceye dayanan Aziz Polyeuktos Kilisesi alanında kazılar sürüyor.

Aziz Polyeuktos’a adanan kilise, 11. yüzyılda önce harap edildi, ardından da yağmalandı. Kilisenin kıymetli parçaları ve sütunları ise Venedik’e kaçırıldı. 1960’lı yıllarda alt geçit yapımı sırasında kiliseye ait bazı tarihi eserlerin ortaya çıkmasıyla birlikte Aziz Polyeuktos Kilisesi’nde kazı çalışması yapıldı. 5-6 yıl süren kazı çalışmasının ardından kilise eski hâline terk edildi.

İstanbul Yeraltı Dehliz Deprem

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı’na bağlı İBB Miras ekipleri tarafından Aziz Polyeuktos Kilisesi’nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı’nda 8 Haziran 2022 tarihinde kazı çalışması başlatıldı.

Turizme Kazandırılacak

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, 1500 yıllık dehlizin İstanbul’un deprem hafızası olduğunu belirterek kaydederken kilisenin bir ay içerisinde ziyarete açılacağını da belirtti. Polat sözlerine şöyle devam etti:

- Reklam -

“Şu Polieuktos Kilisesi kalıntıları içerisindeyiz. Burası kent içi arkeoloji için çok önemli bir yer. Tam olarak 524 yılında yapılmış bir alan. Burası Arkeopark olarak çalıştığımız bir alan ve 10 ay içerisinde, metruk, kimsesizlerin kaldığı, her türlü suç ve kriminal ilişkinin oluştuğu alandan turizm alanına dönüşecek bir projedeyiz. Bütünüyle dünyada mimari stilin ilk örneği olan Polieuktos Kilisesi’nin kalıntılarını çıkardık. Tamamladık, 1 ay içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz.

“Eş zamanlı kazıları insanlar gezerken yapacağız. Hem ’Arkeoloji nedir?’ hem de tarihi yapının anlamını anlatma şansımız olacak. Daha da önemlisi bin 500 yıllık dehlizi görebilmemizin sırrı nedir? Şu an deprem ile mücadele eden İstanbul’un başından onlarca deprem geçti bu bin 500 yılda. Şu an içinde gördüğümüz bu yapı bütün depremlerden sapasağlam çıkmayı başarmış. Bunun sırrını ve bilgisini Türkiye öğrenmek durumunda.”

İstanbul Deprem Yeraltı Dehliz

Polat ayrıca deprem konusunda uzman inşaat mühendisi danışmanlarıyla, dehlizin analiz edileceği ve elde edilen raporları yakın gelecekte paylaşacaklarını da açıkladı.

Siz bu antik dehlize dair neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla arkeoloji haberi için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: DHA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

NASA Yöneticisi Carl Sagan

NASA’nın Yeni Yöneticisi, Carl Sagan’ın “Soluk Mavi Nokta” Kitabına El Basarak Yemin Etti

Stranger Things Animasyon Dizisi Yolda

Netflix’ten “Stranger Things” Animasyon Dizisi Geliyor