in ,

İzlanda, Vikinglerden Önce Yunanlar Tarafından Keşfedilmiş Olabilir

İzlanda, Vikinglerden önce Yunanlar tarafından keşfedilmiş olabilir. Dilbilim çalışmaları ortaya yeni bir iddia atıyor.

İzlanda, Yunanlar Keşif Vikingler
- Reklam -
- Reklam -

İzlanda Vikinglerden 1.000 yıl önce, Yunanlar tarafından keşfedilmiş olabilir. Dr. Andrew Charles Breeze’in antik metinleri inceleyerek vardığı sonuç, dilbilime dayanıyor. Yunan denizci ve kâşif Piteas’ın metinlerinde bahsettiği ve şimdiye kadar neresi olduğu bilinmeyen Thule adası, muhtemelen İzlanda’ya karşılık geliyor.

Dr. Breeze, Thule efsanesini Atlantis ve altın şehir El Dorado’ya benzetiyor. Piteas’ın notlarında dünyanın en kuzeydeki toprağı olarak tanımlanan Thule, yakınında buzların yüzdüğü bir ada ve ünlü kaşifin Britanya adalarının en kuzeyinden oraya varması tam altı gününü almış.

Piteas’ın yolculuklarında tuttuğu orijinal günlüğü uzun süredir kayıp. Memleketi Marsilya’dan Britanya ve ötesine giden keşiflerini anlattığı belgeler muhtemelen İskenderiye Kütüphanesi’yle birlikte yok oldu. Bu yüzden günümüze kadar gelebilen küçük notlarda bahsedilen en kuzeydeki kara Thule’nin neresi olduğu tam olarak bilinemiyor.

- Reklam -

Doktor Breeze’in açıklamaları şöyle:

“Bu adaya Thule deniyor ve dönemin tarihçileri Strabon ve Pilinius’un notlarında çok belirsiz şekilde bahsedilmiş. Kaşifin gittiği yerin İzlanda, Faroe, Norveç hatta Shetland Adaları olduğu bile düşünülüyor. Piteas’ın kelimeyi “dünyanın ucu” anlamında kullandığını düşünenler de var.

“Gelgelelim, Thule veya bazı kaynaklardaki hâliyle Thyle anlamsız bir kelime. Bir harf ekleyip Thymele yapınca, tutarlı bir noktaya geliyoruz. Thymele altar, sunak, mihrap gibi anlamlara geliyor.”

Yunanların İzlanda Keşfi M.Ö. 300’de Gerçekleşmiş Olabilir

Breeze’e göre Piteas, adaya Thymele yakıştırmasını İzlanda’nın güney kıyılarını görünce yapmış. Volkanik püskürmeler ve sert dalgalarla oluşan uçurum ve kayalıklar Piteas’ın memleketindeki devasa sunakları hatırlatmış:

- Reklam -

“Piteas ve adamları ufukta İzlanda’yı gördüklerinde bulutlar ve volkandan gelen dumana karışan kayalıklarla karşılaştı. O duman ve kül Hekla yanardağından geliyordu. Denizcilerin i lk düşüncesi bir Yunan tapınağının sunağı oldu. Tepesinde de yeni kurban edilmiş hayvanlar pişerken çıkan duman vardı.”

İzlanda, Yunanlar Keşif Vikingler

Breeze, Piteas’ın notları ve ilerleyen yıllarda çıkartılan kopyalar farklı dönemlerde kaybolduğunu hatırlatıyor ve kâşiften 300 yıl sonra yazılıp günümüze kadar gelen kitaplarda geçen Thule sözünün birkaç harf eksik olduğunu belirtiyor. Breeze, tezini paylaştığı iş arkadaşlarından herhangi bir itiraz gelmediğini, Yunanların pekala İzlanda’yı ilk keşfeden toplum olabileceğini ekliyor.

Sizce İzlanda’nın Viking öncesi Yunanlar tarafından keşfedildiğini aktaran bu tez ilerleyen zamanlarda kanıtlanabilir mi? Konu hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Greek Reporter

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Netflix Anime

Netflix, 2021’de 40’tan Fazla Anime Yayınlayacak

Beverly Cleary

Dünyaca Ünlü Yazar Beverly Cleary 104 Yaşında Hayatını Kaybetti