in

Japonya’nın 1965’teki Antarktika Seferinden Kalma Acil Durum Zulası Bulundu

Antarktika’da 1965 yılındaki bir Japon seferinden kalma kola kutuları ve sakızlar bulundu. Acil durum zulasındaki ürünler insanı zaman yolculuğuna çıkartıyor.

Antarktika Seferi japonya
- Reklam -
- Reklam -

Antarktika’daki Syowa İstasyonu’nun yakınlarında, geçen yüzyıldan yemek zulası bulundu. Coca-Cola’nın Japonya’ya ilk açıldığında ürettiği kutu kolalar ve araştırmacı ekiplere özel tasarlanan sakızlar, paket içerisindeki en çok dikkat çeken ürünler oldu.

Zula 3 Eylül’de Syowa İstasyonu’na 8 kilometre uzaklıktaki Mukai Rocks arazisinde bulundu. Geçmişte bu bölge Japonya’nın 10. Antarktik keşif seferi sırasında kullanılmıştı. Ulusal Kutup Araştırmaları Kurumu bu seferlerde kaybolan veya eksik yemeklerle ilgili hiçbir kayıt olmadığını belirtti.

Kola ve sakızla birlikte Şubat 1965’te yapılmış konserve sebzeli biftek yemeği de bulundu. Üzerinde askeriye amblemleri olan konservenin acil durum zulası olduğu da belirtiliyordu. Bu bakımdan zulanın Japon seferlerinden kaldığına dair hiç şüphe yok.

- Reklam -

Antarktika seferi japonya kesif

Söz konusu keşif  seferinde ekip üyesi olan 85 yaşındaki Susumu Kokubun’un zulanın nereden geldiğiyle ilgili bir teorisi var. Ocak 1966’da ekiplerinin lideri olan Masayoshi Murayama’nın Mukai Rocks civarına helikopterle bir yolculuk yaptığını, yemekleri de o sırada bırakmış olabileceğini düşünüyor.

Antarktika Seferinden Kalma Zulada Özel Üretim Yiyecekler Vardı

Coca-Cola şirketinden bir yetkili durumun hoş bir tesadüf olduğunu belirtiyor. Bulunan kutunun Japonya’da satışa sunulan ilk Coca-Cola tasarımı olduğunu, sadece bir iki yıl dolaşımda kaldığını da ekliyor.  Bu kutunun pek tutulmamasının sebebi de açma halkası olmamasıymış. Konserve kutularına benzer kutuyu açabilmek için bir açacakla şişenin üstünde delik açmak gerekiyordu. Ayrıca şirketten yetkililer söz konusu kutudan ellerinde hiç kalmadığını, incelemeler bittikten sonra korumak ve sergilemek için almayı düşündüklerini belirtti.

Antarktika Seferi japonya Cola

- Reklam -

Zulada bulunan sakızın hikâyesi de ayrıca ilgi çekici. 1956’da seferlerin başındaki isim Eiuzabro Nishibori özel bir sakız istemiş. Ekvatorun aşırı sıcaklarından, Antarktika’nın -50 derecelerine kadar dayanabilecek bir sakızın seferlere çıkan askerler için gerekli olacağını belirtmiş.

Antarktika Seferi japonya Lotte

Bunun üzerine çalışmalara başlayan sakız firması Lotte 1960’da özel bir naneli sakız üretmiş. Sakız, istenilen özelliklere sahip olmanın yanında bir buçuk yıl boyunca bozulmuyormuş ve içinde gerekli mineral ve vitaminleri de barındırıyormuş. Halkın arzına da sunulan sakız raflara, “Antarktika’daki kadar taze!” sloganıyla gelmiş ve uzun süre boyunca ülkede en çok satılan sakız olmuş.

Bu ilgi çekici keşfe dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Hitit Vergi Memurları Adeta Bir Servet Toplamış

Kaynak: Asahi

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sergüzeşt-i Kalyopi - T. Abdi

Sergüzeşt-i Kalyopi: 1873 Tarihli Edebiyatımızın İlk Macera Romanı Latin Harflerinde

Sevgi Soysal'dan Attilâ İlhan'a Mektup

Sevgi Soysal’dan Attilâ İlhan’a Mektup: “Öyle Çok Şey Düşünüyorum ki”