in ,

Julius Caesar’ın Hakkında Yazdığı Günümüz Dikenli Tellerinin Atası Tahta Kazıklar Bulundu

Julius Caesar’ın Galya’daki efsanevi askeri harekatı sırasında hakkında yazdığı dikenli kazıklar, bir gümüş madeninin yakınlarında bulundu.

Julius Caesar Tahta Kazıklar
- Reklam -
- Reklam -

Julius Caesar’ın hakkında yazdığı, askeri teknolojinin önemli unsurlarından dikenli tellerin atası bir gümüş madeninin yakınlarında keşfedildi. Bugüne dek dikenli telin ilk örneklerine tarihte hiç rastlanamamıştı.

Julius Caesar’ın M.Ö. 1. yüzyıldaki efsanevi askeri harekatı Galya seferinden kalma, kamplarının çevresini koruyan bilenmiş tahta kazıklar gün yüzüne çıkarıldı.

Almanya’nın Frankfurt kentindeki Goethe Üniversitesi’nden araştırmacılar tarihte ilk defa bozulmamış antik dikenli tel keşfetmeyi başardı. Buluş, bölgenin tarihi hakkındaki 130 yıllık bir varsayımı da ortadan kaldırdı.

- Reklam -

Üniversitenin yaptığı açıklamaya göre, tahta kazıklar şu anda arkeolog Frederic Auth’un 2019 yılından beri kazılarına öncülük ettiği Alman kasabası Bad Ehms’te bulunuyor.

Bölgedeki arkeolojik hareketlilik 1897 yılına dayanıyor. O dönem yapılan kazılarda işlenmiş gümüş ve metal cürufu çıkarılmıştı. Araştırmacılar, bölgenin bir zamanlar Roma’nın eritme operasyonlarına ev sahipliği yaptığını düşünüyorlar.

Julius Caesar Hakkında Yazmıştı: Kazıklar Maden Arayışındaki Kampı Koruyordu

Bu teori, Roma İmparatorluğu’nun kuzey sınır duvarının bir parçasını oluşturan bir tahkimat olan Limes’ın yakınlardaki varlığıyla da desteklenmişti. Araştırmacılar, M.S. 110 senesinde inşa edilen Limes ile eritme işleminin bağlantılı olduğunu öngörmüştü.

Bir asırdan uzun süredir ortada olan bu teoriye herhangi bir itiraz gelmemişti. 2016 yılında bölge halkından bir avcı, Bad Ehm’de tuhaf bir gözlem gerçekleştirmişti. Bir tarlada yeraltı yapılarında olağandışı renk farklılıkları olduğunu kaydetmişti.

Julius Caesar Tahta Kazık

Araştırmacılar tarlayı bir insansız hava aracıyla fotoğrafladıklarında, traktörün bıraktığı izlere benzeyen uzun bir yol tespit ettiler. Bu izlerin de bir Roma kampını çevreleyen hendek olduğu düşünüldü.

O zamandan beri, kazılar sayesinde bölgede daha önce bilinmeyen iki askeri kamp daha ortaya çıkarıldı. Son olarak bu yıl ikinci askeri kamptaki tahta kazıklar keşfedildi. Dikenli tellerin atası olan bu askeri araçlar dışında, ayrıca M.S. 43’te basılmış bir madeni para da bulundu.

Bu keşiflerin ardından yeni sorular ortaya çıktı. Görünüşe göre bir zamanlar sağlam bir yapı olarak tasarlanan kamp yeri hiçbir zaman tamamlanmamıştı. Yanık izleri, kampın birkaç yıl sonra yakıldığını ortaya koymuştu. Bilim insanları kamp neden bu kadar çabuk söküldü ve hangi amaçla kullanıldı soruları için cevaplar aramaya devam ettiler.

- Reklam -

Julius Caesar Tahta Kazıklar Kamp

Teoriler Yenilendi

Neticede araştırmacılar, Romalı tarihçi Tacitus’un metinlerine dayanan yeni bir teori oluşturdular: M.S. 47 yılı civarında, Roma valisi Curtius Rufus bölgede gümüş çıkartmaya çalışıyordu.

Bölgedeki araştırmacılar, “Roma kökenlerini öne süren bir şaft tüneli sistemini tanımlayabildiklerini” söylüyor.

Araştırmacılar, yeni keşifle birlikte bu operasyonun savunma stratejisinin bir parçası olarak sivri uçlu kazıklarla kampı çevrelemeyi seçtiklerini düşünüyor. Madencilik çabası başarılı olmayınca kamp kapatıldı ve çalışmalar yarıda kaldı.

Goethe Üniversitesi’nden uzmanlar, teorilerini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Tahta kazıklar şimdilik  Mainz kentindeki Römisch-Germanisches Zentralmuseum’da yer alacak.

Julius Caesar hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Sizin bu keşfe dair görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından yeni gelişmeler için bizleri Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Smithsonian Mag

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jenna Ortega You 4. Sezon

Jenna Ortega, “You” Dizisinin 4. Sezonunda Oynayamadığı için Yıkıldığını Açıkladı

95. Oscar Ödülleri Kazananları Açıkandı

2023 Akademi Ödülleri’nin Kazananları Açıklandı: Oscar’lar 95. Kez Sahiplerini Buldu