in

Karabük’teki Hadrianaupolis Antik Kenti’ndeki Kazılarda 1.700 Yıllık Roma Kalesi Gün Yüzüne Çıkartılıyor

Karabük’te bulunan Hadrianaupolis Antik Kenti’ndeki kazılarda, 1.700 yıllık geçmişe sahip bir Roma kalesi keşfedildi.

Karabük Roma Kalesi - Hadrianaupolis Antik Kenti
- Reklam -
- Reklam -

Karabük’te yer alan Hadrianaupolis Antik Kenti’nde kazılar devam ediyor. 2022 kazılarından gelen son haberlere göre, bölgede 1.700 yıllık bir Roma kalesi keşfedildi ve kalenin bölümleri parça parça gün yüzüne çıkartılmaya devam ediyor.

Karadeniz’in Zeugması olarak anılan ve Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianaupolis Antik Kenti’nde çalışmalar 2019 yılında yeniden başlatılmıştı. 2022 sona ererken antik kentten de yeni keşif haberleri gelmeyi sürdürüyor.

Yapılan son açıklamalar, bölgedeki ticaretin sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi için koruma amaçlı yapıldığı değerlendirilen 1.700 yıllık Roma kalesinin bir bölümünün gün yüzüne çıkarıldığını söylüyor.

- Reklam -

Hadrianopolis Antik Kenti; Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmıştı.

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında 15 kişilik ekiple yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları sürüyor.

Karabük’teki Hadrianaupolis Antik Kenti’nde Kazılar Devam Ediyor

Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, yaptığı açıklamada kalenin kazısına devam ettiklerini kaydederek şöyle konuştu:

“Kalenin doğu duvarını tamamen açığa çıkardık. Ayrıca, ortaya çıkardığımız kale kalıntısının duvarlarında restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz.”

Çelikbaş açıklamasının devamında kalenin duvarlarında sağlamlaştırma çalışması yaptıklarını belirtirken projede Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu, Karabük Valiliği ve Eskipazar Belediye Başkanlığının da katkıları olduğunu kaydetti.

Karabük Hadrianaupolis Antik Kenti Roma Kalesi

Kalenin ilk evresinin 3. yüzyıla tarihlendiği belirtilirken ayrıca bu kalenin, bölgedeki tek kale kalıntısı olduğu da dile getirildi.

“Kale çeşitli tadilatlar geçirmiş. Bununla ilgili kalenin giriş kapısında bir yazıt bulduk. Bu yazıt kalede çok büyük değişiklikler yapılarak yine kale fonksiyonunda kullanılmaya devam ettiğini belirtiyor. Günümüzden yaklaşık 1700 yıl önce burada bu kalenin yapıldığını söyleyebiliriz.”

- Reklam -

Kale 10 Yıl İçerisinde Ziyarete Açılacak

Çelikbaş, Roma kalesinde kazıların yaklaşık 10 yıl süreceğini ve ardından ziyarete açılacağını kaydetti ve antik dönem kalelerine dair şunları söyledi:

“Antik dönem kentlerinde savunma yapıları olarak kaleler önem arz ediyor. Hadrianopolis’te ise daha önceki yıllarda ortaya çıkarılan bir yazıtta ’Hadrianopolis bölgenin bir ticaret merkezidir’ ifadesi vardı. Bu yazıt aslında kalenin varlığının nedenine işaret eden bir yazıt. Çünkü Hadrianopolis gerçekten iç bölgenin Karadeniz kıyıları ile bağlantısını kuran yolların tam kavşak noktasında yer alan önemli bir antik kent. Dolayısıyla ticaretin de burada önemli olduğunu söyleyebiliriz. Ticaretin de burada sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi için bu kalenin koruma amaçlı yapıldığını söyleyebiliriz.”

Hadrianaupolis Antik Kenti Yaklaşık 2.000 Yıllık Bir Geçmişe Sahip

M.Ö. 1. yüzyılda kurulan Hadrianaupolis, M.S. 8. yüzyıla dek yerleşim yeri olarak kullanılmıştı. Kent; İncil’de ismi geçen Geon, Phison, Tigris ve Euphrates nehirlerinin yer aldığı, at, fil, panter, geyik ve Griffon gibi birçok hayvanın tasvir edildiği kiliselerin tabanındaki moziklerle ünlü. Bu zengin mozaik kalıntıları sebebiyle bölge Karadeniz’in Zeugması olarak adlandırılıyor.

Bölgede bugüne dek iki hamam, iki kilise, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi yapılar bulundu.

Roma Kalesi - Karabük Antik Kent

Antik kentte elde edilen bulguların taşınılabilir olanları çevre şehirlerdeki müzelere gönderilirken taşınamaz olanlar ise bulunduğu yerde korunuyor.

Hadrianaupolis Antik Kenti’ni ziyaret edenler, antik döneme ait paraları, ölülere ait kişisel eşyaları ve 1800 yıllık adak levhası ile Roma askerine ait 1800 yıllık demir maskeyi de yakından inceleyebiliyor ve kazı çalışmasını yerinde görme fırsatı yakalıyor.

Keşfe dair sizin görüşleriniz neler? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Balık Sözlüğü

Sait Faik Abasıyanık’tan İlham Alan Bir “Balık Sözlüğü” Oluşturuldu

Yeni The Walking Dead Dizisi Aşk Hikâyesi Anlatacak

Yeni The Walking Dead Dizisi ‘Destansı Bir Aşk Hikâyesi’ Anlatacak