in

Karahantepe: Göbeklitepe ile Yaşıt Yeni Yapılar Keşfedildi

Karahantepe keşifleri heyecan yarattı. Tarihin sıfır noktası olarak bilinen Göbeklitepe ile yaşıt yapılar ortaya çıkartıldı.

karahantepe kaziları yeni keşifler
- Reklam -
- Reklam -

Karahantepe keşifleri tarih yazımını değiştirmeye hazırlanıyor olabilir. Şanlıurfa’da bulunan arkeolojik sit alanı “tarihin sıfır noktası” olarak anılan Göbeklitepe ile yaşıt.

Şanlıurfa şehir merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta, Tek Tek Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Karahantepe, ilk olarak 1997 yılında ortaya çıkartıldı. Tıpkı Göbeklitepe’e olduğu gibi dikilitaşların bulunduğu yapıdaki ilk kazı çalışmalarıyla Eylül 2019 tarihinde başladı.

Şanlıurfa Neolitik Çağ Araştırmaları Projesi kapsamında Karahantepe’de gerçekleştirilen 2023 Dünya Neolitik Kongresi Ön Tanıtım Sempozyumu, dikkat çekici sonuçları ortaya koydu. Türkiye’den ve dünyadan bilim insanlarını bir araya getiren etkinlikte Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “İnanıyorum ki Göbeklitepe’de olduğu gibi bu çalışmaların sonuçları da arkeoloji dünyasına ciddi bulgu ve bilgiler ortaya koyacaktır,” ifadesini kullandı.

- Reklam -

karahantepe

Karahantepe kazılarında Göbeklitepe ile çağdaş heykeller ve özel yapılar keşfedildi. Çıkartılan parçalar ise Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

Karahantepe Keşifleri Hız Kazandı: Sırtında Leopar Taşıyan İnsan Heykeli Bulundu

140 bin metrekarelik alana yayılan Karahantepe kazılarında önemli ilerlemeler sağlandı. Hâlihazırda bölgede 250 dikilitaş görünür vaziyetteydi. Şimdi ise üzerinde leopar taşıyan insan heykelinin de bulunduğu ilginç parçalar görücüye çıktı.

Göbeklitepe’deki hayvan tasvirlerinin yanı sıra, Karahantepe’de insan betimlemeleri de dikkat çekmeyi başarıyor. Prof. Dr. Necmi Karul başkanlığında organize edilen kazılarda, dört farklı yapı, üzerinde leopar taşıyan insan heykeli ve daha pek çok heykel gün yüzüne çıkartıldı.

karahantepe kazıları leopar

Karahantepe bulgularının, Göbeklitepe’den daha eski bir zamana tarihlenebileceği de ifade edilenler arasında.

Bölgedeki kireç taşının, kayaya oyulan anıtsal yapının inşasını kolaylaştırdığı aktarılıyor. Kolay işlenebilen bu hammadde, T biçimli dikili taşların üretiminde kullanılmış. Dikilitaşların yüzeyinde ise tilki, akbaba gibi hayvan figürleri yer alıyor.

- Reklam -

karahantepe heykel

Alanda keşfedilen bir başka yapının ise dönem insanları tarafından bilinçli bir şekilde kullanılamaz hâle getirildiği aktarılıyor. 23 metre çapındaki bu yapı, işlevini tamamladıktan sonra ıstakaya çıkartılmış. Yapıdaki insan ve hayvan heykelleri parçalanmış ya da bilinçli olarak baş aşağı şekilde bırakılmış.

Karahantepe Dahil Bölgedeki Araştırmalar Genişleyerek Sürüyor

Karahantepe’de gerçekleştirilen kazılar sürdükçe Neolitik Dönüşüm’e dair önemli eşiklerin anlaşılmasının kolaylaşacağı kaydediliyor.

Şanlıurfa’da Taş Tepeler olarak adlandırılan bölgede şu an için toplam 12 arkeolojik alan bulunuyor. Bölgede Göbeklitepe ile çağdaş ve hatta daha eski yapıların yer aldığı düşünülüyor.

leoplar insan heykel

Kazıları devam eden alanlar şu şekilde: Göbeklitepe, Karahantepe, Harbetsuvan, Gürcütepe, Kurttepesi, Taşlıtepe, Sefertepe, Ayanlar, Yoğunburç, Sayburç, Çakmaktepe ve Yenimahalle.

Siz bu keşifleri nasıl karşılıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: İHA, Arkeofili

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Russell T Davies, Doctor Who Dizisine Geri Döndü

Russell T Davies, Doctor Who Dizisinin Başına Yeniden Geçiyor

The Sandman Fragmanı

The Sandman Fragmanı: Beklenen Uyarlamaya İlk Bakış