in

93 Milyon Yıllık Kartal Köpek Balığı Fosili Bulundu

Tarih öncesi dönemlerde denizlerde yaşamış kartal köpek balığı, kanatları ve geniş yüzgeçleriyle gizemlerini hâlâ koruyan deniz yaşamının en ilgi çekici örneklerinden.

Kartal Köpek Balığı
- Reklam -
- Reklam -

Vatozları andıran kanatları ve rahat beslenebilmek için kullanılan geniş ağzıyla antik dönem okyanuslarında yaşamış kartal köpek balığı fosili bulundu. Rennes Üniversitesi’ndeki paleontologların kayda geçirdiği bu özel tür 93 milyon yıl önce yaşamış.

Kanatlı melez köpek balığının bilimsel adı Aquilolamna milarcae (Milarca Müzesi’nin kartal köpek balığı) bir zamanlar şimdi Meksika olan bölgenin sularında yüzmüş. Fosil, Batı İç Denizyolu olarak adlandırılan ve Meksika Körfezi’nden Güney Buzullarına giden akıntıda bulundu.

165 santimetre gövde, 180 santimetre kanat uzunluğuna sahip fosil korunduğu kireçtaşıyla birlikte 2012’de denizden çıkarılmıştı ve çalışmaları geçen hafta sona erdi. Bu kartal köpek balığının varlığı, antik ve modern köpek balıklarının soy ağacını da tamamen değiştiriyor.

- Reklam -

Rennes Üniversitesi’nde Omurgalılar üzerine çalışmalar yürüten paleontolog Romain Vullo’nun açıklamaları şöyle:

“Aquilolamna’nın en ilginç özelliği son derece uzun ve ince yan yüzgeçleri olması. Bu yüzden eni boyundan daha uzu oluyor. Bir diğer tuhaf yanı da kısa kafası. Burnu fark edilemeyecek kadar küçük ve ağzı son derece geniş. Kuyruğu ve kuyruk yüzgeçleriyse modern köpek balıklarıyla neredeyse aynı. Bu da Aquilolamna’nın tanıdık ama sıra dışı bir görünüş sahibi olmasını sağlıyor.”

Kartal Köpek Balığı kemik

- Reklam -

Kartal Köpek Balığı Bir Ara Tür Olabilir

Fosilin dişleri olmadığı için tam sınıflandırması yapılamıyor. Modern vatozlar ve modern köpek balıklarının aynı atadan geldikleri bilinse de, bu atanın 380 milyon yıl önce yaşadığı tahmin ediliyordu. Genç kartal köpek balığını ata olarak adlandırmak da bu yüzden eksik kalıyor. Bilim insanlarına göre, bir ara tür olduğu en geçerli tahmin. Diğer yandan, plankton beslenmesi için geliştiği tahmin edilen geniş ağız sınıflandırma için bir başka engel. Fosilin beslenme şekillerini net bir şekilde öğrenmek için de diş yapısına ihtiyaç var.

Araştırmacılar fosilin kuyruk ve iskelet biçimine bakarak dik burunlu köpek balıkları ailesine kaydetti. Türe ait yeni ve iyi korunmuş özellikle de dişleri bulunan bir fosil ortaya çıkmadıkça gerçekten hangi aileye ait olduğu ve beslenme şekilleri tam olarak öğrenilemeyecek.

Sizler de tarih öncesi kartal köpek balığı bulguları ile ilgili yorumlarınızı bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: SyFy

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

1 Yorum BULUNUYOR


Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kayıp Rıhtım Haber Ekibi

Kayıp Rıhtım Haber Ekibi Genişliyor: Yeni Yol Arkadaşları Arıyoruz

Jessica Walter ölüm

Emmy Ödüllü Jessica Walter 80 Yaşında Hayatını Kaybetti