in

Mısır’daki 3.000 Yıllık “Kayıp Altın Şehir” Gün Yüzüne Çıkartıldı

3.000 yıllık “Kayıp Altın Şehir” gün yüzüne çıkartıldı. Mısır’ın en büyük antik kenti olduğuna inanılan Aten, Tutankamon’un mezarından sonra yapılan en büyük keşif niteliğinde.

Mısır 3.000 Yıllık Kayıp Altın Şehir
- Reklam -
- Reklam -

Arkeologlar, Mısır’da en eski antik şehir olduğuna inandıkları “Kayıp Altın Şehir”i keşfettiklerini duyurdu. Şehir, binlerce yıldır kumların altına gömülü haldeydi. Uzmanlar bu buluşun, Tutankamon’un mezarından sonra yapılan en büyük keşif olduğu görüşünde. Ünlü Mısırbilimci Zahi Hawass, kayıp altın şehrin Krallar Vadisi’ne ev sahipliği yapan Luxor yakınlarında bulunduğunu söyledi. Buluşla ilgili ekibin yorumları şu şekilde:

“Dr. Zahi Hawass’ın önderliğinde bu çalışma kayıp altın şehri bulmamızla sonuçlandı. Şehir üç bin yaşında ve III. Amenhotep dönemine tarihleniyor. Sonradan Tutankamon ve Ay tarafından da kullanılmış.”

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Mısır sanat ve arkeoloji profesörü Betsy Bryan, bu keşfin Tutankamon’un mezarının keşfinden sonraki en önemli ikinci buluş olduğunu belirtiyor.

- Reklam -

Kazıda bulunan yüzük gibi mücevherler, böcekten yapılma muskalar ve renkli çanak çömlekler dikkat çekti. III. Amenhotep’in mührünü barındıran kerpiç tuğlalar da bulundu. Ayrıca birçok yabancı araştırmacının zamanında bu şehri aradığı fakat bulamadığı da belirtiliyor. Ekip kazılara Eylül 2020’de Luxor yakınlarındaki III. Ramses ve III. Amenhotep tapınakları arasında başlamıştı. Bu bölgeyse başkent Kahire’nin 300 kilometre güneyinde bulunuyor.

Kayıp Altın Şehir, Çocuk Kral Tutankamon’un Mezarından Bu Yana Yapılmış En Önemli İkinci Keşif

Mısır 3.000 Yıllık Kayıp Altın Şehir

Kazının yedinci ayında şehrin bazı bölgeleri açığa çıktı. İlk keşfedilen yerler arasında fırınlar, çanak çömlek deposu ve idari işler için kullanılan binalar da mevcut. Ayrıca Krallar Vadisi’ndekini andıran toplu haldeki tabutlar da bulunmuş. Şehrin keşfinin, Antik Mısır’ın en zengin olduğu dönem hakkında yeni bilgilere ışık tutacağı söyleniyor. Ekip, şehirdeki keşiflerin devam edeceği konusunda oldukça umutlu.

- Reklam -

Mısır yönetimi, birçok siyasi olay ve Koranavirüs salgınının etkisiyle ülkelerini turizm açısından daha cezbedici hale getirmeye çalışıyor. Geçen hafta Mısır, tarihi açısından büyük önem arz eden on sekiz mumyamı görkemli bir törenle yeni Mısır Medeniyeti Müzesi’ne taşımıştı. Bu ihtişamlı törene de “Firavun Geçidi” adını vermişlerdi. Bu firavunlar arasında ülkenin topraklarını genişleten III. Amenhotep ve eşi Kraliçe Tiye’nin mumyaları da mevcuttu.

Mısır’da bulunan Aten adlı kayıp altın şehir hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce de Mısır hâlâ keşfedilecek birçok gizemli şehirler ve mezarlar mı barındırıyor? Tüm düşüncelerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Shameless 11. Sezon final

Shameless 10 Yılın Ardından Final Yaparak Ekranlara Veda Etti

Wonder Woman Themyscira

Wonder Woman’ın Vatanı Themyscira’daki Gerçek, Erkek Bebeklerin Acı Kaderini Ortaya Çıkardı