in

Antik Mısır’dan Kalma Kayıp “Güneş Tapınağı” 4.500 Yıl Sonra Gün Yüzüne Çıkartılmış Olabilir

Kayıp “Güneş Tapınağı” binlerce yıl sonra gün yüzüne çıkartılmış olabilir. Antik Mısır’daki kazı çalışmaları, yapbozdaki parçaları tamamlamaya devam ediyor.

kayıp güneş tapınağı antik mısır
- Reklam -
- Reklam -

Kayıp Güneş Tapınağı olarak anılan yapılardan birisine ait parçalar bulunmuş olabilir. Antik Mısır’daki arkeolojik kazı çalışmaları devam ediyor.

Kahire’nin güneyinde yer alan Abusir bölgesindeki Kral Nyuserre tapınağının altında, kayıp dört güneş tapınağından birisine dair izler bulundu. Arkeologlar, 4.500 yıllık geçmişe sahip tapınaktan parçaları gün yüzüne çıkartmaya başladılar. Kerpiçten yapılma tapınak Antik Mısır’ın beşinci hanedanlığına (MÖ 2465 – 2323) tarihleniyor.

Mısır Antik Eserler ve Turizm Bakanlığı, Cumartesi günü Instagram sayfası üzerinden heyecan verici yeni keşfi takipçileriyle paylaştı.

- Reklam -

Kayıp Güneş Tapınağı için Kazı Çalışmaları Sürüyor

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Abu Sir’in kuzeyindeki Abu Ghorab’daki Kral Niussere tapınağında çalışan İtalyan-Polonya ortaklığındaki arkeolojik kazı ekibi, tapınağın altında kerpiç bir yapının kalıntılarını keşfetti.

“Keşif, kalıntıların yalnızca tarihi kaynaklarda bilinen, ancak henüz bulunamayan beşinci hanedanlığa ait kayıp dört güneş tapınağından birine ait olabileceğini işaret ediyor.”

Bakanlık ayrıca binanın bir kısmının, Eski Krallık döneminde beşinci hanedanlığın altıncı hükümdarı olan firavun tarafından tapınağını inşa etmek için yıkıldığını da sözlerine ekledi.

antik mısır tapınak

Araştırma ekibi, kazı çalışmaları sırasında kendilerine bu keşfin gerçekleşmesine yardımcı olabilecek bazı tencere ve bira bardağı kalıntılarına ulaştı. Bu parçaların, o dönemki bazı ritüeller sırasında kullanıldığı düşünülüyor. Bunlara ek olarak birlikte beşinci hanedanlığın krallarının isimlerini taşıyan bazı çamurlu pullar da gün ışığına çıkartılmış durumda.

- Reklam -

Bakanlığın paylaştığı fotoğraflarda, arkeologların hâlâ kazı çalışmalarını sürdürdüğü bölgeden kareleri gösteriyor.

Tanrı Ra Adına İnşa Edilmişti

Ra tanrısı için inşa edilmiş bir güneş tapınağı ilk defa 19. yüzyılda keşfedildi. Bu nedenle kayıp güneş tapınaklarından bir başkasının bulunması, bilim insanlarının Antik Mısır tarihini anlamalarına yardımcı olabilecek önemli bir bulgu olarak kabul ediliyor.

Mısır’da bugüne dek bu tür altı tapınaktan yalnızca ikisi gün yüzüne çıkartılmıştı. Kayıp güneş tapınaklarından diğerleri için de araştırma çalışmaları devam ediyor.

kayıp güneş tapınağı antik mısır ra

Mısır Antik Eserler ve Turizm Bakanlığı, kayıp tapınağı tamamıyla ortaya çıkartmayı umut ediyor. Bu sebeple bölgede gelecek aylarda daha fazla kazı çalışmasına yer verileceği ifade ediliyor.

Yapılan bu arkeolojik keşfe dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Metro

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cars on the Road fragmanı

Yeni “Arabalar” Dizisi “Cars on the Road”dan İlk Fragman

gibi 3 sezon çıkış tarihi

Exxen’in Popüler Komedi Dizisi “Gibi”de 3. Sezon Çıkış Tarihi Belli Oldu