in ,

Kehribar İçindeki Kertenkele Fosilleri, 100 Milyon Yıl Öncesine Işık Tutuyor

Myanmar’da bulunan kehribarlar, kertenkele fosillerini ortaya çıkardı. Yeni bulgular, tropikal bölgede 100 milyon yıl önceki yaşama ışık tutuyor.

Kertenkele
- Reklam -
- Reklam -

Araştırmacılar Myanmar’da (Burma/ Birmanya) kehribar içindeki bulunan en eski kertenkele fosillerini analiz etti. Yapılan çalışmalar Mezozoik Dönemin son bölümü olan, yaklaşık olarak 145 milyon yıl önce başlayıp 65 milyon yıl önce sona eren Kretase Dönemi sırasında tropikal bölgedeki yaşam çeşitliliğini ortaya koyuyor.

Bilim insanları, kehribar içerisinde korunmuş en eski kertenkele fosillerini inceledi. Araştırma, tropikal bölgede yüz milyon yıl önceki hayata dair ipuçları veriyor. Bulunan on iki adet tropikal kertenkelenin dinozorlardan kaçma ihtimali olduğu düşünülüyor. Kaçtıkları sırada muhtemelen yapışkan ağaç reçinesine takılıyorlar ve sonuç olarak da kehribar içinde muhafaza olarak fosilleri günümüze dek ulaşıyor.

Fosillerdeki çeşitlilik ise oldukça ilgi çekici. Günümüz geko ve bukalemunun ataları da bu fosiller arasında bulunmakta. Bu da bilim insanlarına kertenkele türünün evrimine ilişkin farklı bilgiler veriyor.

- Reklam -

Kertenkele Kehribar Keşif

Science Advanced’de yayımlanan çalışmanın yazarlarından Ed Stanley ise Live Science’da konu ile ilgili açıklama yaparak şunları söyledi:

“Eğer yapmış olduğumuz CT taramalarını bana göstermiş olsanız, günümüz gekosunun bir türü olduğunu söylerdim. Ancak incelemeye başladığınız zaman görüyorsunuz ki günümüz gekosunun şu an sahip olmadığı birkaç özellik bu türde mevcut.”

Bu Keşifle Kertenkelelerin Yaşları 5 Kat Uzadı

Fosiller kehribar ve kayaç gibi ortamlarda korunarak günümüze ulaşıyor ancak kehribar fosilleri muhafaza etme konusunda kayaçlardan çok daha iyi denilebilir. Hatta organ ve kemikler kehribar içerisinde milyonlarca yıl korunabilir. Myanmar’da bulunan bazı örneklerde de bozulmamış deri, görünür deri pigmentleri ve yumuşak dokular bulunuyor.

- Reklam -
YouTube video

Bilimsel anlamda en önemli bulgu ise modern bukalemunların atası olarak belirtilen minik bir kertenkele. Bu bulgu sayesinde kertenkelelerin jeolojik yaşları beş kat daha da uzamış, orta Kretase Dönemi’ne kadar gerilemiştir.

Çalışmanın diğer yazarı David Grimaldi de konu ile ilgili şunları belirtti:

“Eğer bu minik kertenkeleyi kayaç üzerinde bulmuş olsaydık ilkel olduğunu, günümüzde yaşayan bukalemunların yakın bir akrabası olduğunu anlamazdık. Küçük ama belirgin özellikler de kehribar olmasaydı günümüze dek ulaşmazdı.”

Konu ile ilgili sizin görüşleriniz nedir? Yorum ve düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Romalı Askerin İki Bin Yıllık Gümüş Hançeri Restore Edildi

Kaynak: Sputnik News

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Amazon Corona Virüsü Koronavirüs

Amazon, Kullanıcıların Yayınladığı Koronavirüs Kitaplarıyla Doldu

Çöpçüler - Darren Simpson

Çöpçüler: Darren Simpson’dan Sorgulatan Bir Gençlik Romanı