in

Mısır’daki Büyük Piramit’te 4.500 Yıllık Gizli Bir Koridor Gün Yüzüne Çıkartıldı

Keops Piramidi’nde yapılan taramalar sırasında daha önce keşfedilmemiş 4.500 yıllık gizli bir koridor bulundu.

Keops Piramidi Gizli Koridor
- Reklam -
- Reklam -

Keops Piramidi’nde gerçekleştirilen tarama çalışmalarında, yapının ana girişine oldukça yakın, yaklaşık 9 metre uzunluğunda gizli bir koridor bulundu. Araştırmacılar, bu keşfin piramidin yapım sürecine ışık tutabileceğini öne sürüyor.

Dünya’nın Yedi Harikası arasında sayılan Gize Piramitleri’nden Keops Piramidi’nde tarihi bir keşfe imza atıldı. Piramidin ana girişine yakın bir noktada konumlanan 9 metre uzunluğunda, girişi büyük bir kireç taşı ile örtülmüş bir koridor ilk defa görüntülendi. Keşif, 2015 yılından bu yana gerçekleştirilen kızılötesi termografi yöntemi ile piramidin üç boyutlu yapısının ortaya çıkaran Scan Pyramids projesi sayesinde gerçekleşti.

Nature dergisinde yayımlanan makale ile bulunan koridor büyük piramidin yapım aşamalarına ışık tutacağı düşünülürken koridorun girişini örten büyük kireç taşının da yapının genel mimarisi için önemli bir katkı sağladığı tahmin ediliyor.

- Reklam -

Keops Piramidi Gizli Koridor Gize

Gize’deki Büyük Piramit M.Ö. 2560 yılında Firavun Keops döneminde inşa edilen oldukça önemli bir yapıydı. 146 metre yüksekliğe sahip olan piramidi, 1889’daki Eyfel Kulesi’nin inşasına dek dünya üzerindeki en yüksek yapı olarak tarihe geçmişti.

Yeni keşfedilen koridorun ya giriş bölgesine ya da henüz keşfedilmemiş başka bir odaya gelen yük dağılımını zemine eşit dağıtmak amacıyla açıldığı tahmin ediliyor. Mısır Antik Eserler Yüksek Kurulu başkanı arkeolog Mostafa Waziri keşfe dair çalışmalarının devam ettiğini söyledi:

“Koridorun sonunda ya da altında bir şey bulacak mıyız görmek için taramalarımıza devam edeceğiz.”

Keops Piramidi Gizli Koridor Büyük Piramit

- Reklam -

Bulunan Koridor Keops Piramidi’nde 200 Yıl Sonra Gerçekleşen İlk Büyük Keşif Oldu

Waziri, daha öncesinde Firavun Keops’un defin odasının etrafında ağırlığı dağıtacak beş farklı odanın bulunduğunu hatırlatarak tamamlanmamış koridorun sonunda buna benzer farklı bir mezar odasının olabileceğini söyledi.

Münih Teknik Üniversitesi profesörü Christian Grosse keşif için ultrasonik tarama cihazları ve sonik radarlar dahil farklı tekniklerin bir arada kullanıldığını söylüyor. Grosse koridorun nereye açıldığı ve etrafında ne olduğunun bulunması için çalışmalara devam edilmesi gerektiğini de açıklamalarına ekliyor.

Keops Piramidi Gizli Koridor Mısır

2017 yılında Scan Pyramids araştırmacıları Keops Piramidi’nin içinde yaklaşık 30 metrelik bir boşluk olduğunu söylemişti. Bulunan 9 metrelik koridor ise 19. yüzyıldan bu yana Büyük Piramit’in içinde yapılan en önemli keşiflerden birisi olarak nitelendiriliyor.

Siz Keops Piramidi’nde yapılan bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da görüşlerinizi paylaşabilir ve içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: CNN

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Uranüs Hakkında Yeni Bilgiler

Güneş Sistemi’nin “Buz Devi” Uranüs’ün Gizemi Aralanıyor: NASA Yeni Keşif Seferi Hazırlıklarına Başladı

Hogwarts Legacy İncelemesi

Hogwarts Legacy İncelemesi: Yıllardır Beklenen ‘O’ Mektup Sonunda Geldi