in

Kütahya’da Yunan Mitolojisinden Eros, Dionysos ve Herakles Heykelleri Bulundu

Kütahya ilindeki Aizanoi Antik Kenti’nde Yunan mitolojisine konu olan Eros, Dionysos ve Herakles’in heykellerinden parçalar bulundu.

Kütahya Kaziları Yunan Mitolojisi Heykel
- Reklam -
- Reklam -

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Aizanoi Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında heyecan verici keşiflere imza atıldı. Çalışmada hem tek parça bir Yunan erkek heykeli hem de Yunan mitolojisinden çeşitli karakterleri tasvir eden heykel başları bulundu.

Geçen yıl aralık ayında yaklaşık 3.000 yıllık bir Herakles (Herkül) heykelinin bulunduğu açıklanan kazı bölgesinde; şimdi yeni keşifler gün yüzüne çıkartılıyor.

Aizanoi Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmalarına, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPU) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından, 80 işçi ve 20 teknik personel ile Penkalas Çayı, agora ve tiyatro bölümlerinde devam ediliyor.

- Reklam -

Günümüzden 5.000 yıl önceye tarihlenen tiyatro, stadyum, agora ve Zeus Tapınağı gibi tarihi yapıları kendi döneminin metropolislerinden biri olduğu düşünülen antik kentteki kazılar; Penkalas Çayı’nda yoğunlaştırıldı.

Kütahya Aizanoi Antik Kenti Kazılari Heykel Mitoloji

Kütahya’daki güncel kazı çalışmalarının neticesinde 2 metre 10 santim yüksekliğinde bulunan bir erkek heykeli ile beraber; Yunan mitolojisinden aşk tanrısı Eros, şarap tanrısı Dionysos ve Zeus ile Miken kralının kızı Alkmene’nin oğlu Herakles’in heykel başları ortaya çıkarıldı.

Kütahya’daki Aizanoi Antik Kenti Zengin Bir Geçmişe Sahip

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nde görevli, Kazı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Coşkun kazıya dair verdiği bilgilerde Penkalas Çayı’ndaki kazılarda Roma dönemine ait iki numaralı mermer köprünün restorasyonunun tamamlandığı belirtti.

Kütahya Aizanoi Antik Kenti Kazı Alanı

Coşkun, ayrıca yıllar içerisinde tamamen yıkılan üç numaralı köprüde de çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Neredeyse her gün başka bir eserin gün yüzüne çıkartıldığını belirten araştırmacı; kendilerini heyecanlandıran gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

“2022 yılında köprünün bulunduğu alanda yaptığımız çalışmalarda bizi oldukça heyecanlandıran sürpriz buluntularla karşılaşmaya devam ettik. Bir önceki sezondan beri bu alanda bol sayıda irili ufaklı çeşitli mermer heykel parçaları buluyorduk ki bunlardan bazıları, tam olsalar yükseklikleri 3- 3,5 metreyi bulacak parçalar.

“2022 yılı kazı sezonunda 3 No’lu köprü enkazında yaptığımız çalışmalar ile köprüye ait çok sayıda bloğu ortaya çıkardık. Bu çalışmalar esnasında sadece köprüye ait parçalarla karşılaşmadık. Bunun yanı sıra bir güneş saati ve çok sayıda mermer heykel parçalarıyla karşılaştık.”

Kütahya Aizanoi Antik Kenti Kazıları Heykel

Heykellerin Eksik Parçaları Bulunacak

Coşkun, son dönemlerde çıkartılan heykel parçalarına da dikkat çekerken şöyle konuştu:

- Reklam -

“Bu heykel bugüne kadar bulduğumuz neredeyse tam tek heykel. Bir erkek heykeli ve 2 metre 10 santim yüksekliğe sahip, sadece kaidesinin yarısı ve bir ayağı eksik; diğer kısımları tamamıyla korunmuş vaziyette. Öyle umuyorum ki 2023 yılında yapacağımız çalışmalarda heykelin bu eksik parçasını da bulacağız.”

Yunan Heykelleri

Coşkun ayrıca, erkek heykeli ile beraber Yunan mitolojisine ait heykel başlarına da ulaştıklarını kaydederken sözlerini şöyle noktaladı:

“Bunların içerisinde öne çıkan eserlerin başında yaklaşık 40 santimetre yüksekliğindeki bir ’Dionysos’ başı. Bunun çok benzer örneğini bir sezon önce bulmuştuk. Bu sezon bir de ’Herakles’ başı bulduk. 2020 yılında ’Herakles’ gövdesi bulmuştuk. Bu sezon ’Herakles’ başı bulunca acaba bir önceki sezon bulduğumuz heykelin gövdesinin başı mı, diye heyecanlandık ancak ona uymadı. Dolayısıyla şu an elimizde 2 tane ’Herakles’ heykeli oldu. Umarım, ilerleyen yıllarda diğer parçalarını bulacağız.

“Bunun haricinde Antik Yunan panteonunun çeşitli tanrı ve tanrıçalarına ait heykel başları da söz konusu. Ön plana çıkan örneklerden bir tanesi ’Eros’ başı. Yaklaşık 20 santimetre yükseklikte. Bu alanda bulmuş olduğumuz eserler aslında karışık tarihli eserler fakat heykel parçalarının günümüzden 1800-2000 yıl öncesine ait olduğunu söylemek mümkün.”

Yunan Mitolojisi Heykel

Aizanoi Antik Kenti Hakkında

Aizanoi kenti, antik Frigya hükümdarlığında yaşayan Aizanitis’lerin ana yerleşim merkeziydi. Milattan Önce 3.000’li yıllara tarihlenen yerleşim yeri; Helenistik dönemde Bergama’ya ve Bithynia’ya bağlıydı. Milattan Önce 133 yılında ise bölge Roma egemenliği altına girdi.

Aizanoi Antik Kenti Kazıları Heykel

Kütahya’da bulunan bu heykeller hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı ve bizleri Google Haberler üzerinden takip etmeyi unutmayın.

Kaynak: DHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Charlie Cox: "Daredevil: Born Again Daha Az Kanlı Olacak"

Charlie Cox, “Daredevil: Born Again”in Netflix’teki Kadar Kanlı Olmayacağını Söyledi

Harrison Ford, Marvel Kararı Hakkında Konuştu

Harrison Ford, Marvel Sinematik Evreni’ne Katılmayı Neden İstediğini Açıkladı