in

Kybele Evine Döndü: 1.700 Yıllık Tanrıça Heykeli 60 Sene Sonra Türkiye’de

Kybele heykeli 60 yıl sonra Türkiye’de. 1.700 yıllık tarihi eser, yoğun bir hukuki sürecin ardından evine döndü.

Kybele heykeli türkiye
- Reklam -
- Reklam -

1.700 yıllık Kybele (Kibele) heykeli Türkiye’ye geri dönüyor. 60 yıl önce yurt dışına çıkartılan heykel, ABD’de bir müzayede evinde satılığa çıkartılmıştı. Kybele şimdi, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde.

Anadolu’nun zengin tarihinin önemli sembollerinden birisi olan Kibele, Hitit mitolojisine ait. Pek çok farklı kültürde çeşitli isimlerle (Yunanistan’da Rhea, Roma ve Mısır’da İsis) anılan tanrıça, bolluk ve bereketin sembolü.

Ülkemizden -pek çok tarihi eserde olduğu gibi- kaçak yollarla yurt dışına çıkartılan Kybele heykeli şimdi evine döndü. Türkiye’den İsrail’e kaçak yollarla götürülen heykel, ABD’de bir açık artırmada satışa çıkarılmıştı.

- Reklam -

İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kybele heykelinin ait olduğu yere geri döndüğünü duyurdu.

1960’lı yıllarda ülkemizden kaçırılan bu tarihi eser, 2016 yılında yeniden Türkiye’nin radarına girmişti. 2016 senesinde İsrailli bir vatandaşın heykelin ihracı için kendi ülkesi ile iletişime geçmesi; İsrail’in de bizimle diyalog kurmasına sebep oldu. Ardından başlayan adli süreçle birlikte heykelin iadesi hakkında çalışmalar hız kazandı. ABD düzenlenmesi planlanan açık artırma durduruldu ve eser evine geri getirildi.

- Reklam -

kibele heykel turkiye

Kybele Heykeli Eve Dönüş Süreci Sulh İçinde Gerçekleştirildi

Bakan Ersoy gerçekleştirdiği basın toplantısında heykelin Türkiye’ye aidiyetini nasıl kanıtladıklarını da aktardı.

“Bilimsel kanıtlar, eserin ortaya çıkarıldığı yıllarda bölgede yaşayan görgü tanıklarının ifadeleri ve Afyonkarahisar’daki kaçakçılık olaylarına ilişkin belgeler, ’Kybele Heykeli’nin Türkiye’ye ait olduğunu doğrulamaktadır. Ayrıca heykelin ortaya çıkarıldığı yıllarda Afyonkarahisar Müzesi Müdürü olarak görev yapmış olan, merhum Hasan Tahsin Uçankuş’un kişisel arşivinden elde edilen belgeler de tanık ifadelerinin tutarlılığını göstermiştir. Kendisini rahmet ve minnetle anıyor, bu arşivi büyük bir nezaketle Bakanlığımız uzmanlarına sunan değerli ailesine şükranlarımı sunuyorum. Tüm bu ortak çalışma ve çabaların neticesinde, eseri elinde bulunduran kişi heykeli Türkiye’ye iade etmeyi kabul etmiş, süreç sulh yoluyla tamamlanmıştır.”

Şimdilik İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde yer alan heykelin; Afyonkarahisar’daki yeni müzenin çalışmaları tamamlandığında orada sergileneceği bilgisi de kamuoyu ile paylaşıldı.

Kybele heykeli türkiye

Peki siz yıllar sonra gerçekleşen Kibele’nin dönüşü hakkına ne düşünüyorsunuz? Sizce topraklarımızdan adeta kaçırılan bu tarihi eserlerin izi yeterince sıkı takip ediliyor mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: basin.ktb.gov.tr

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Don Kişot uyuşturucu

Don Kişot Sayfalarına “Emdirilmiş” Kokain Ele Geçirildi

Dune Rahibeler Meclisi Frank Herbert 6. Kitap

Dune Rahibeler Meclisi: Frank Herbert’ün Bilimkurgu Klasiğinde Son Cilt Raflarda