1.700 yıllık Kybele (Kibele) heykeli Türkiye’ye geri dönüyor. 60 yıl önce yurt dışına çıkartılan heykel, ABD’de bir müzayede evinde satılığa çıkartılmıştı. Kybele şimdi, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde.
Anadolu’nun zengin tarihinin önemli sembollerinden birisi olan Kibele, Hitit mitolojisine ait. Pek çok farklı kültürde çeşitli isimlerle (Yunanistan’da Rhea, Roma ve Mısır’da İsis) anılan tanrıça, bolluk ve bereketin sembolü.
Ülkemizden -pek çok tarihi eserde olduğu gibi- kaçak yollarla yurt dışına çıkartılan Kybele heykeli şimdi evine döndü. Türkiye’den İsrail’e kaçak yollarla götürülen heykel, ABD’de bir açık artırmada satışa çıkarılmıştı.
İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısında Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kybele heykelinin ait olduğu yere geri döndüğünü duyurdu.
Kültür ve medeniyet zenginliğimizin her parçasını ülkemize ve tüm insanlığa kazandırmaya devam ediyoruz.
Bugün de uzun soluklu ve titiz bir çalışmayla ülkemize iadesini sağladığımız #Kybele Heykeli'ni İstanbul Arkeoloji Müzemizde sergiye sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. pic.twitter.com/mEwJ8vCwQO
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) December 13, 2020
1960’lı yıllarda ülkemizden kaçırılan bu tarihi eser, 2016 yılında yeniden Türkiye’nin radarına girmişti. 2016 senesinde İsrailli bir vatandaşın heykelin ihracı için kendi ülkesi ile iletişime geçmesi; İsrail’in de bizimle diyalog kurmasına sebep oldu. Ardından başlayan adli süreçle birlikte heykelin iadesi hakkında çalışmalar hız kazandı. ABD düzenlenmesi planlanan açık artırma durduruldu ve eser evine geri getirildi.
Kybele Heykeli Eve Dönüş Süreci Sulh İçinde Gerçekleştirildi
Bakan Ersoy gerçekleştirdiği basın toplantısında heykelin Türkiye’ye aidiyetini nasıl kanıtladıklarını da aktardı.
“Bilimsel kanıtlar, eserin ortaya çıkarıldığı yıllarda bölgede yaşayan görgü tanıklarının ifadeleri ve Afyonkarahisar’daki kaçakçılık olaylarına ilişkin belgeler, ’Kybele Heykeli’nin Türkiye’ye ait olduğunu doğrulamaktadır. Ayrıca heykelin ortaya çıkarıldığı yıllarda Afyonkarahisar Müzesi Müdürü olarak görev yapmış olan, merhum Hasan Tahsin Uçankuş’un kişisel arşivinden elde edilen belgeler de tanık ifadelerinin tutarlılığını göstermiştir. Kendisini rahmet ve minnetle anıyor, bu arşivi büyük bir nezaketle Bakanlığımız uzmanlarına sunan değerli ailesine şükranlarımı sunuyorum. Tüm bu ortak çalışma ve çabaların neticesinde, eseri elinde bulunduran kişi heykeli Türkiye’ye iade etmeyi kabul etmiş, süreç sulh yoluyla tamamlanmıştır.”
Şimdilik İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde yer alan heykelin; Afyonkarahisar’daki yeni müzenin çalışmaları tamamlandığında orada sergileneceği bilgisi de kamuoyu ile paylaşıldı.
Peki siz yıllar sonra gerçekleşen Kibele’nin dönüşü hakkına ne düşünüyorsunuz? Sizce topraklarımızdan adeta kaçırılan bu tarihi eserlerin izi yeterince sıkı takip ediliyor mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: basin.ktb.gov.tr
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!