in ,

Manavgat’taki Yangın Lyrbe Antik Kenti’ni Sardı: Tarih Sayfalarımız Yanıyor

Lyrbe Antik Kenti yangından kurtulamadı. 2 bin yıllık şehrin çevresindeki ağaçlar kül oldu. Alev ve dumanlar tarihi kalıntıları kararttı.

Lyrbe Antik Kenti Orman Yangını
- Reklam -
- Reklam -

Lyrbe Antik Kenti de yangın felaketinde büyük zarar gördü. Akdeniz bölgesinde 10 gündür devam eden yangınlar, ağaçlar ve hayvanlarla birlikte tarihi de yok ediyor.

Antalya’nın Manavgat ilçesinde devam eden yangın, Bucakşeyhler Mahallesi’nde bulunan Lyrbe Antik Kenti de (diğer adıyla Seleukeia) etkisi altına aldı. Kökeni milattan önce 3. yüzyıla dayanan kent, Helenistik çağda bir liman şehri olarak tanınıyordu. Lyrbe’deki en eski buluntuların tarihi ise Klasik Çağ’a kadar uzanmakta. Bugün varlığını sürdüren kalıntılar ise Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait.

Son günlerde başta Türkiye olmak üzere Dünya’nın pek çok yanı ciddi yangınlarla mücadele ediyor. Antalya, Aydın, Muğla, Mersin, Isparta, Hatay, Denizli ve Tunceli gibi şehirlerimiz kontrol edilemeyen yangınlarla savaş hâlinde.

- Reklam -

Lyrbe Antik Kenti Orman Yangını

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz günü öğle saatlerinde başlayan orman yangını ise hâlâ can almayı sürdürüyor. Şimdiye dek 7 kişinin hayatını kaybettiği felakette, binlerce hayvan ve ağaç kaybettik.

Manavgat’ın Bucakşeyhler Mahallesi’ndeki Lyrbe Antik Kenti de yangında ciddi hasar gören yerlerden birisi oldu.

Lyrbe Antik Kenti Orman Yangını ile Mücadele Ediyor

En az ki bin yıllık geçmişe sahip olan kent, Bucakşeyhler Mahallesi’nin üst kısmında bulunuyor. Yangın, antik kentin gidişindeki ve çevresindeki bütün ağaçları küle çevirdi. Antik kentin en büyük yapısı olan Agora (pazar yeri) de yangın izlerini taşıyor. Kentin dış kısımlarındaki duvarlar ise yangın izlerinin yanı sıra duman kaynaklı islerle de kirlenmiş durumda.

Antik Kent yangın

Pazar yerinin güney tarafındaki kemerler hem alevlerden hem de yangında devrilen ağaçlardan zarar gördü. Bununla birlikte antik kent kalıntılarının kimi bölgelerinde çökmeler meydana geldi, ağaç yaprakları ve kozalaklar da kalıntıların içine doldu.

- Reklam -

Lyrbe Antik Kenti içerisindeki hamam, sarnıç, agora ve tapınak yangından ötürü simsiyah bir is tabakasıyla kaplandı.

Çevresi tellerle kaplanarak korunmaya alınmış olan sarnıç da yangından hasar görmekten kurtulamadı. Eski çağlarda su deposu olarak kullanılan alanın içi küllerle doldu.

Antik kentin tabelaları da yangında kararak kullanılamaz hâle geldi.

Lyrbe Antik Kenti yangın

Yetersiz hava desteği, zamanında alınmayan önlemler, sayısız ihmalkârlıklar ve küresel ısınma; Türkiye’nin yangın faturasını kabartmaya devam ediyor.

Konu hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

y the Last Man fragman fx

Y: The Last Man Dizisinden İlk Uzun Fragman: Dünya’da Tek Bir Erkek Kalsaydı, Ne Olurdu?

The French Dispatch poster wes anderson yeni film

Yeni The French Dispatch Posteri, Wes Anderson’ın Bugüne Kadarki En Görkemli Kadrosunu Bir Araya Getiriyor