in

Machu Picchu Antik Kentindeki Gizli Yapılar Lazer Teknolojisi Sayesinde Keşfedildi

Machu Picchu antik kentinde yeni gizli yapılar gün yüzüne çıkartıldı. Peru’da 15. yüzyıldan kalma kalıntılar lazer teknolojisi sayesinde uzaktan keşfedildi.

Machu Picchu antik kenti yeni keşif LIDAR
- Reklam -
- Reklam -

Machu Picchu antik kentinde yeni bir arkeolojik keşfe imza atıldı. Araştırmacılar, Peru’daki antik yerleşkede yeni yapıları gün yüzüne çıkarttı. LIDAR (Laser Imaging Detection and Ranging / Lazerle Işık Tespiti ve Uzaklık Tayini) adı verilen teknoloji sayesinde 15. yüzyıldan kalma yeni yapılar keşfedildi.

Güney Amerika ülkelerinden Peru’da bulunan ve İnkalara ait olan antik şehir Machu Picchu hakkındaki araştırmalar sürüyor. Son dönemlerde sıkça kullanılan LIDAR teknolojisi sayesinde, Machu Picchu’nun da karanlıkta kalan tarafları yavaş yavaş aydınlanıyor. Araştırmacılar bu teknolojiyi kullanan drone’lar aracılığıyla ormanın derinliklerinde otlarla kaplanmış yapıları keşfetmeyi başardı.

Kökleri 15. yüzyıla kadar uzanan Machu Picchu’nun gizemleri hâlâ tam anlamıyla aydınlatılmış değil. Seneler boyu süren araştırmalar, ağaç yoğunluğunun ve yeşilliklerin bir hayli fazla olduğu bölgeyi incelemeyi de zorlaştırıyor. Ortaya çıkartılan yapılar, doğal şartlar nedeniyle uzun süredir gözlerden uzak kalmıştı.

- Reklam -

Machu Picchu antik kenti keşif

LIDAR ve drone teknolojileri, arkeologlara tehlikeli ya da erişilmesi güç bölgeleri detaylıca araştırma imkânı sağlıyor. Bu teknoloji sayesinde geçen yıllarda Orta Amerika ülkesi Belize’de Mayalara ait antik çiftlikler gün yüzüne çıkartılmıştı.

Machu Picchu Antik Kentinde Yeni Keşiflere Devam Ediliyor

Hakemli bir bilimsel dergi olan Journal of Archaeological Science’ta yer alan yeni bir araştırma, antik kentin merkezinden sadece 8 kilometre uzakta, Chachabamba denen tören alanının eteklerinde yapılar ortaya kondu. Bilim insanları konut olarak kullanıldığı düşünülen yapıların haricinde taş sunak, birkaç banyo ve karmaşık bir su kanalı sistemi buldu.

Sunak ve banyoların ritüeller için kullanıldığı tahmin ediliyor. Buradaki suyun, yakınlarda bulunan Urubamba Nehri’nden geldiği görüldü.

Machu Picchu antik kenti LIDAR yeni keşif

- Reklam -

Araştırmanın başındaki isim olan Dominika Sieczkowska keşfe dair şu ifadeyi kullandı:

“Çok yakınlardı ve burada olduklarını bile bilmiyorduk.”

2020 yılında İngiltere’deki Stonehenge anıtının kökeni ve Maya uygarlığının en eski yapısı Fénix de LIDAR teknolojisi kullanılarak keşfedilmişti. Görünüşe göre bu uygulama ile toprağın altında gün yüzüne çıkartılmayı bekleyen daha nice tarih yer alıyor.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Cadının Yüreği - Genevieve Gornichec

Cadının Yüreği: Genevieve Gornichec’ten Buz Devi Cadı Angrboda’nın Hikâyesi

James Bond idris elba sıradaki 007

James Bond Yapımcıları: “Sıradaki 007 Idris Elba Olabilir”