in

Yeni Zelanda Yerlisi Maoriler ile Antarktika Arasındaki Bağlar Düşünülenden Çok Daha Köklü

Maoriler 7. yüzyılda Antarktika’ya ayak basmış olabilir. Yeni Zelanda yerlileri kıtayı Avrupalılardan çok daha önce keşfetmiş.

maoriler antarktika yeni zelanda yerlileri
- Reklam -
- Reklam -

Yeni Zelanda yerlisi Maoriler, Antarktika sularına ve belki de kıtanın kendisine 7. yüzyılda ayak basmış olabilir. Yeni Zelanda Kraliyet Jurnali’nde yayımlanan çalışma güney sularının gizlerini aralıyor.

Antarktika’nın keşfi her zaman 19. yüzyılda buzulları ziyaret almaya cüret edebilmiş gözü pek Avrupalı kâşiflerle bağdaştırılır. Yeni bir çalışmayla Yeni Zelanda yerlisi Maoriler ve Antik Polinezyalılar ile Antarktika arasındaki etkileşimin 7. yüzyılda başladığı ortaya çıktı.

Çalışmanın yazarı Doktor Priscilla Wehi bulguları şu sözlerle açıkladı:

- Reklam -

“Antarktika ve sularında en erken geleneksel deniz yolculukları döneminden bu güne kadar gelen bağlantılar bulduk. İlerleyen dönemlerde de Avrupa merkezli yolculuk ve keşiflerde, yakın tarihte yapılan bilimsel araştırma gezilerinde ve balıkçılıkta Maori izleri vardı.

“Araştırmamızla Antarktika’nın insanlıkla ilişkisinin zengin ve çeşitli doğasını ortaya çıkartıyoruz. İleriki yıllarda bizim çalışmamızın temel alındığı çok daha geniş Yeni Zelanda ve Antarktika temelli araştırmalar yapılacağına inanıyoruz.”

maoriler antarktika yeni zelanda yerlileri

Çalışma yerli edebiyatı ve sözle aktarılan efsaneleri inceledi. Sonuçlar Antarktika’ya kadar uzanan bir Maori varlığını ortaya koydu. 1.320 yıl öncesine kadar giden anlatılar Hui Te Rangiora adındaki bir kaptana ve gemisi Te Ivi o Atea’ya odaklanıyor. Yedinci yüzyılda yaşayan Rangiora yolculuklarından birinde güneye, buzlu denizlere kadar gitmiş.

Toplanan diğer kanıtlar Maori oymalarından geliyor. Pek çok oyma ve duvar resimleri güneye giden yolcuları, rotaları ve Antarktika’dan görüldüğü hâliyle astronomik haritaları barındırıyor.

Günümüzde, Antarktika Maoriler Dâhil Hiçbir Ulusa Ait Değil

Doktor Welhi Yeni Zelanda yerlilerinin Antarktika üzerindeki hak ve sorumluluklarının uluslararası alanda tanınması gerektiğine inanıyor:

- Reklam -

“Uluslararası mecrada yeterince temsil edilmeyen grupların, özellikle de Maoriler’in Antarktika Anlaşması’na partner olarak üye olması, hem gelecek araştırmalar hem de Yeni Zelanda’yla kıta arasındaki ilişki için önem arz ediyor.”

1959’da imzalanan Antarktika Anlaşması ve anlaşma dâhilinde kurulan paylaşım sistemi günümüzde kıta üzerinde hiçbir ülkenin hak sahibi olmadığını garantiliyor. 60. paralel ve altı olarak kabul edilen Antarktika, anlaşma sayesinde ülkelerin nükleer test veya atık boşaltma alanı olarak kullanılamıyor, askeri yerleşkeye izin verilmiyor ve kıta sadece bilimsel araştırmalar için insanlara ev sahipliği yapıyor.

Maoriler

Geçen dönemlerde de Antik Polinezyalıların Amerika’ya ilk gidenler olduğu ortaya çıkmıştı. Görünen o ki araştırmalar devam ettikçe bu gezgin ırkın Dünya gemicilik tarihine bıraktığı katkıları daha iyi anlayacağız.

Maoriler ve kökenleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Science Daily

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The office hayranı kalp masajı sahnesi izle

The Office Hayranı, Michael Scott’ın Kalp Masajı Sahnesi Sayesinde Kızının Hayatını Kurtardı

Vampirle Görüşme Dizisi Sam Reid

Vampirle Görüşme Dizisi Yolda: Anne Rice’ın Kült Kitabına Yeni Uyarlama Geliyor