in

Mardin’de Tesadüfen Keşfedilen Mağara, Devasa Bir Yer Altı Şehrinin Kapılarını Açtı

Mardin’de iki yıl önce tesadüf eseri keşfedilen bir mağaranın, 2. ve 3. yüzyıllardan kalma devasa bir yer altı şehrine açıldığı tespit edildi.

mardin yer altı şehri Matiate
- Reklam -
- Reklam -

Mardin kentinin Midyat ilçesinde rastlantı sonucu keşfedilen bir mağaranın, yüzlerce yıllık bir yer altı şehrine çıktığı anlaşıldı.

İçerisinde ibadethane, silo (büyük ambar), su kuyuları bulunan ve çeşitli dehlizlerle geçişin sağlandığı yer altı şehrinin milattan sonra 2. ve 3. yüzyıldan kaldığı düşünülüyor.

Tarihi ve kültürel açılardan bir tür açık hava müzesi konumunda olan Midyat, binlerce yıllık taş evlere, hanlara, cami, kilise ve manastırlara ev sahipliği yapıyor.

- Reklam -

İlçede iki yıl önce tarihi sokak ve evler için başlatılan bir çalışma kapsamında tesadüfen ortaya çıkartılan mağaranın tek olmadığının, dehlizlerle farklı mekânlara geçiş sağlayan bir yapısının olduğu keşfedildi. Başlatılan araştırmanın ilk sonuçları ise heyecan veren türden oldu.

midyat mardin yer altı şehri

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Mardin Müzesi ve Midyat Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen çalışmalarda Matiate olarak adlandırılan yer altı şehri bulundu. Yapılan kazılarda şehre ait birçok eser de çıkartıldı.

Mardin’deki Yer Altı Şehri Bölgedeki Turist Sayısını İki Katına Çıkartacak

Midyat’ın Ulu Cami Mahallesi’nde iki farklı noktada gerçekleştirilen kazı çalışmalarının ardından yer altı şehri ilk defa görüntülendi.

yer altı şehri

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin verdiği söyleşide diller ve dinler kenti Midyat’ta yer altı şehrini ortaya çıkarmak için başlatılan kazı çalışmasının devam ettiğini kaydetti. Şahin, yer altı şehrinin ortaya çıkarılmasından sonra yıllık 2 milyon ortalamada olan turist sayısının 4 milyona çıkacağını öngördüklerini paylaştı. Şahin ayrıca ilçenin altının tamamen yer altı şehriyle donandığını da ifade etti.

Matiate Yer Altı Şehri Tamamen Tesadüfen Bulundu

Mardin Müze Müdürü ve Kazı Başkanı Gani Tarkan da ilçenin tarihi Estel bölgesinde Midyat Belediyesince tarihi sokak ve evlerde yürütülen çalışmalar kapsamına bir mağara tespit edildiğini hatırlattı.

Tarkan açıklamalarında şunları ifade etti:

“Evin altında tek bir parselde başladık. Mağaranın tek bir mağara olmadığını gördük. Dehlizlerle farklı evlere, farklı evlerin altındaki mağaralardan tünellerle geçiş sağlandığına şahit olduk. O tarihten sonra 2 noktada kazı çalışmalarını başlattık.”

“İki noktada başlamıştık çalışmalara. İlk alan 3 odalı bir mağaraydı. Oradan kuzey tarafa açılan bir tünel vardı. Tünelin uzunluğu şu an 100 metre. O tünelden farklı mekanlara geçiş sağladık. 49 oda bulundu. Kilise, sinagog gibi. Birkaçı ibadethane olabilir. Bu mekanların içerisinde silolar, su kuyuları var. Duvarlarda bazı bezemeler görüyoruz. Tarihi eserler çıkıyor bu mekanlardan. Şimdiye kadar en erken buluntu, milattan sonra 2. ve 3. yüzyıla tarihleniyor. Bu da bize Geç Roma dönemine ait bir yerde kazı çalışma yürüttüğümüzü gösteriyor.”

mardin yer altı şehir keşif

Kazı çalışmaları şu anda yer altı şehrinin yüzde 3’ünü ortaya çıkarmış durumda. Yapılan açıklamalar ise mekânların birbirlerine dehlizlerle bağlı olduğunu ortaya koyuyor.

- Reklam -

Yer Altı Şehrinde 1900 Yıl Önce En az 60-70 Bin Kişi Yaşıyordu

Tarkan, Midyat’taki yer altı şehrinde en az 60-70 bin insanın yaşadığını düşünüyor:

“Yer altı şehri 1900 yıldır kesintisiz kullanılıyor. İlk yapılışı saklanma veya kaçış alanı olarak yapılmış. Bilindiği üzere Hristiyanlık 2. yüzyılda resmi din değil. Hristiyanlığı kabul eden aileler, gruplar Roma’nın zulmünden kaçmak için yer altındaki şehirlere sığınıyorlar ya da yer altı şehri oluşturuyorlar. Muhtemelen Midyat yer altı şehri de bu amaçla yapılmış yaşam alanlarındandı. Sadece sığınak değil, yer altında en az 60-70 bin insanın yaşamış olduğunu tahmin ettiğimiz bir alan.”

midyat keşif

Tarkan, bu yer altı şehrine benzer bir geniş alana yayılmış başka bir şehir olmadığını öne sürüyor:

“Altında farklı bir tarih yatıyor, farklı bir dönem var, üstü ise farklı bir tarih. Üsteki evler 17’nci, 18 ve 19’uncu yüzyıla tarihleniyorken altında bambaşka bir şehir var. O şehir ise 1900 yıllık bir şehir. Tamamı kazıldığında gerçekten dünyada ses getirecek bir yer altı şehri olacak. Kazı yaptığımız alanların benzer örnekleri Fransa ve İtalya bölgesinde var ancak çok daha küçük boyutlarda. Bu kadar geniş alana yayılmış bir şehir yok. Midyat yer altı şehri kapsadığı alan bakımından tek olacak.”

mardin mağara midyat

Keşfin Tüm Dünyada Ses Getirmesi Bekleniyor

Midyat Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) sorumlusu ve sanat tarihçi Mervan Yavuz ise şehrin tarihine dair bildiklerini aktardı.

Yavuz milattan önce 9. yüzyılda 2. Aşurnasirpal döneminde bu şehrin haraca bağlandığı bilgisinin bulunduğunu belirtirken açıklamalarına şöyle devam etti:

“Burası bir yer altı şehri. 3 bin ya da 4 bin yıla kadar da çekebiliyoruz. Tarih içinde tarih diyebileceğimiz Midyat’ta bu yer altı şehrinin yeniden gün yüzüne çıkarılmasının tüm dünyada ses getireceğine inanıyoruz.”

mardin yer altı şehir

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Anadolu Ajansı (Halil İbrahim Sincar, Selahattin Erol)

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Dikkat etsinler Heyula, Barghest ve Katakan çok oluyor böyle kadim harabelerde. Tek başlarına girmek yerine bir Witcher çağırsınlar. @Ufuk 'u kiralayabilirler, çok para istemiyor 300 Oren karşılığında temizler.

  2. Avatar for Ufuk Ufuk dedi ki:

    :joy: Hiç gülesim yoktu.

    Artık bu tarz ufak işlere bakmıyorum. Hem Kedi iksirim bitmiş, geçen girdiğim mağarada kafamı duvara vurdum.

  3. Avatar for alper alper dedi ki:

    Gözün kapalı mı yürüdün. Bir Witcher olarak kedi gözlerin var. İksir olmadan da çok iyi olmasa bile görürsün.

    Bak inanmazsan tüm ışıkları kapat ve yürümeyi dene. :slight_smile:

  4. Avatar for Ufuk Ufuk dedi ki:

    Sen bilmiyorsun tabi :expressionless: , Kaer Morhen’e gelince anlatırım.

  5. Avatar for alper alper dedi ki:

    Kaer Morhen yolu yokuştur, akmartıları tokuştur. :slight_smile:

    Bol bol akmartı hazırla o zaman.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

rebel moon zack snyder ilk bakis

Zack Snyder’ın Uzay Operası Filmi “Rebel Moon”dan İlk Görsel Paylaşıldı

ezra miller tutuklama

Ezra Miller, Hawaii’de Bir Kez Daha Tutuklandı