in

Memeliler, Dinozorlar ile Besleniyordu

Çin’de gerçekleştirilen araştırmada, bir dinozor fosilinde bulunan diş izleri ilkel memelilerin dinozor eti ile beslendiklerini ortaya çıkarttı.

Memeliler Dinozor Beslenme
- Reklam -
- Reklam -

Çin’in kuzeybatı bölgesinde bulunan uzun boyunlu bir dinozorun üst boyun omurga kemiği, memelilerin 160 milyon yıl önce dinozor etiyle beslendiğini ortaya çıkardı. Profesör Hans-Ulrich Pfretzschner’in liderliğinde araştırmayı yöneten Tübingen Üniversitesi Yerbilimleri Fakültesi çalışanları bir Sauropoda kalıntısında memeli boyutunda diş izleri tespit etti. Birkaç ton ağırlığında ve 20 metreden uzun dinozorun memeliler tarafından yenmesinin tek yolunun dinozorun cesedini yemeleri olduğu belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından Felix Augustin ilk memelilerin hayatlarıyla ilgili bulgularını şöyle açıklıyor:

“İlk memeliler dinozorların gölgesinde 160 milyon yıldan fazla yaşadı. Genellikle 100 gramdan fazla büyüklükte değillerdi fakat inanılmaz bir bioçeşitlilik yaratmışlardı ve büyük miktarda ekolojik nişe sahiplerdi. Sayısız böcek yiyen sürüngenin yanında semiyakatik, ağaç tırmanan, kazan ve hatta kayan memeliler vardı. Bu çeşitlilik beslenme şekillerine de yansıdı. Kimin neyle beslendiğini dolaylı olarak diş ve çene şekillerini inceleyerek öğreniyorduk. Kemiklerde ısırık izleri veya mide içinden bulunan materyaller gibi direkt kanıtlar çok nadirdir. Dahası, Kretase döneme ait bilgilerimizin en eskisi 100 milyon yıllık. Bu sebeplerden 160 milyon yıl öncesinden gelen yeni buluşumuz çok özel.”

- Reklam -

Memeliler Dinozor Beslenme

Memeliler, Muhtemelen Sadece Bir Dinozor Türü ile Besleniyordu

2000 yılında Çin-Almanya ortak çalışmasıyla ortaya çıkartılan kazı alanı Kuzeybatı Çin’de, Xinjiang bölgesinin içinde ve Junggar Basin olarak adlandırılıyor. İlk olarak kaplumbağa ve timsah gibi hayvanların kalıntısı bulunan bölgede araştırmalar devam ettikçe 160 milyon yıl önceki Jurasik Periyod’tan kalma dinozor ve memeli kalıntıları da bulundu. Fosilleri yeniden inceleyen ekip bir kemik kalıntısında küçük kemirme izleri fark ediyor. Omurgalı paleontolojisi ekibi bu izleri fosilize olmuş ve olmamış benzer izlere sahip başka kemik parçalarıyla karşılaştırıyor. Felix Augustin, “Kemirme izleri bugün sivri faregiller olarak bildiğimiz böcek yiyen memelilere çok benziyordu,” yorumunda bulundu.

Çalışmanın başındaki Hans-Ulrich Pfretzschner boyutlardaki farklılıkları öne sürerek memelilerin muhtemelen sadece bir dinozordan beslendiğini düşünüyor:

- Reklam -

“İzler Çin’in erken dönem memelilerinin biyolojisiyle ilgili önemli bilgiler sunuyor. Rekonstrüksiyonlar söz konusu hayvanların böcek yiyen veya hepçil hayvanlar olduğunu gösteriyor. Bu memelilerin leş yiyici olduğunu da ilk kez kanıtlamış durumdayız.”

Memeliler Dinozor Beslenme

Bu araştırma hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.


* Yünlü Gergedanları İklim Değişikliği Yok Etti

Kaynak: Phys

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Hala da öyle. Dinozorların günümüze kadar ulaşan akrabaları arasında, bugünkü kümes hayvanları da yer alıyor.

    O yüzden…

    O kadar!

    En azından ne yediğinizi bilin. Milyon yıllık köklerine saygı duyarak yiyiverin. :man_shrugging:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dünyanın Hikâye Edilişi: Harikalar Kitabı - Marco Polo | Haftanın Kitabı #147

Dünyanın Hikâye Edilişi: Harikalar Kitabı – Marco Polo | Haftanın Kitabı #147

Sinemada Mimarlık

Sinemada Mimarlık: Usta İşi Filmler Mercek Altında