in

Mısır’da Bugüne Dek Bulunmuş ‘En Eski ve Eksiksiz’ Mumya Gün Yüzüne Çıkartıldı

Mısır’da bugüne dek keşfedilmiş en eski tarihli mumya gün yüzüne çıkartıldı. 4.300 yıllık kalıntılar, eksiksiz olması yönüyle de ayrı bir öneme sahip.

Misir En Eski Mumya
- Reklam -
- Reklam -

Mısır’da 4.300 yıllık bir geçmişe sahip yeni bir mumya keşfedildi. En eski ve bütünlüğü en iyi şekilde korunmuş olduğu belirtilen mumya, Sakkara’daki Basamaklı Piramit’in yakınlarında ortaya çıkartıldı.

Mısırlı arkeologlar, başkent Kahire yakınlarındaki bir Firavun mezarında ülkelerinde bugüne dek bulunmuş en eski ve eksiksiz mumya olduğu düşünülen bir cesedi keşfetmeyi başardı.

Çalışmayı yürüten ekibin lideri Zahi Hawas, 4.300 yaşındaki mumyanın kısa bir süre önce keşfedilen ve tarihi Eski Krallık döneminden beşinci ve altıncı hanedanlıklara uzanan bir mezarlıkta, 15 metrelik bir mezarın dibinde bulunduğunu söyledi.

- Reklam -

Mısır En Eski Mumya Sakkara

Hekashepes adlı bir kişiye ait olan mumya, altın varaklı bir kaplamaya sahipti ve kireçtaşından mamul ağzı harç sıvayla mühürlenmiş bir lahdin içine kapatılmıştı. Bununla birlikte bölgede keşfedilen tek mezar Hekashepes’e ait olan değildi.

Mısır’da Antik Çağlardan Kalma Mumya Keşiflerine Devam Ediliyor

Bulunan mezarlar arasında, beşinci hanedanın son Firavunu Unas döneminde memurlar müfettişi, soylular amiri ve rahiplik görevlerini yürütmüş olan Khnumdjedef’e ait bir mezar da vardı. Bu mezar, günlük hayatı betimleyen tasvirlerle süslenmişti.

Mısır En Eski Mumya Keşif

Bulunan bir diğer mezar ise “sırların koruyucusu ve sarayın büyük efendisinin yardımcısı” olarak betimlenen Meri’ye aitti. “Sırların koruyucusu”, önemli bir saray görevlisine verilen, ona güç ve dini ayinler düzenleme yetkisi tanıyan bir unvandı.

Alanda keşfedilen üçüncü mezarın Firavun I. Pepi’nin piramidindeki bir rahibe, dördüncüsünün ise Fetek adlı bir yargıç-yazara ait olduğu belirlendi.

Mısır Mumyaları

- Reklam -

Memphis Tariha Işık Tutuyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Antik Mısır’ın başkenti Memphis yakınlarındaki geniş gömü alanı; bir düzine piramide, hayvan mezarlarına ve Kıpti Hristiyanlar’a ait manastırlara ev sahipliği yapıyor.

Hafta başı yayınlanan bir bildiride, Kahire Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, MÖ 300 yıllarında mumyalanmış bir genç hakkında daha önce bilinmeyen detayları açığa çıkardığını duyurmuştu.

Antik Mısır

Bilgisayarlı tomografi taramaları kullanan ekip, mumyalanmış gencin vücudundaki tılsımlar üzerinde yaptığı ayrıntılı incelemeler gerçekleştirdi. Araştırmanın sonucunda bu kişinin hayatta olduğu dönemde yüksek bir sosyal statüye sahip olduğunu belirlendi.

Geçen hafta ise aynı bölgede Ölüler Kitabı’ndan parçalar da içeren 16 metre uzunluğunda bir papirüs bulunmuştu.

Antik Mısır hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, en güncel arkeoloji gelişmeleri için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Al Jazeera

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Succession 4 Sezon Çıkış Tarihi ve Fragman

Succession 4. Sezon ile Geri Dönüyor: HBO Yapımından İlk Fragman Yayınlandı

The Simpsons 35. Sezon ve 36. Sezon Onaylarını Aldı

Tarihin En Uzun Soluklu Animasyon Dizisi “The Simpsons” İki Yeni Sezon Onayı Daha Aldı