in ,

Mısır’da Keşfedilen Mumya 3.600 Yıllık

Arkeologlar, Mısır’da bir mezarda 3.600 yıllık mumya buldular. İyi şekilde korunmuş olan mumya 17. Hanedan dönemine ait olabilir.

Mısır Mumya 3.600 Yıllık Mezar
- Reklam -
- Reklam -

Koronavirüs salgını sebebiyle birçoğumuz evde kalsak da bilim durmuyor ve yeni keşif haberleri geliyor. Mısır merkezli bir haber sitesi olan Ahram Online’ın haberine göre El Uksur’un batısındaki Dra Abul Naga mezarlığında 3 bin 600 yıllık bir mumya keşfedildi.

175 cm uzunluğunda, yere yatay bir şekilde konmuş ve içinde mumya bulunan tahta bir tabutla birlikte balçıktan yapılma küçük tabutun da bulunduğu belirtilirken, yanlarında M.Ö. 1635-1550 yılları arasında hüküm süren 17. Hanedan döneminden kalma cenaze eşyalarının da olduğu açıklandı.

İspanyol ve Mısırlı bir arkeoloji ekibinin üyesi olan José Galán, beyaz ve kırmızı boyalı tabutun tek çınar ağacının oyularak yapıldığını söylüyor. Bulunan mumya ise küçük bir kıza ait ve bu mumya pek de iyi korunmuş gibi görünmüyor. Ekibin belirttiğine göre kız, metalden yapılma spiral bir küpe takıyor ve kızın biri kemikten, diğeri metalden olmak üzere iki yüzüğü var.

- Reklam -

Ayrıca kızın yanında mavi bir boncuk olduğu da ekleniyor. Ayrıca kızın göğsünde birbirine geçirilmiş süslemeli dört kolye var. Kolyelerden biri ametist, akik, kehribar, mavi cam ve kuvars parçalarından yapılma. Balçık tabutun içinde dört beze sarılı tahta bir uşabti figürü de bulunuyor. Uşabti figürünü saran bezlerden birinde sahibinin kim olduğunu belli ettiği düşünülen “The Osiris, Djehuty” şeklinde bir yazı da görüldü.

Mısır Mumya Mezar

Keşfedilen Mumya Mezarında Takılar ve Sandaletler de Yer Alıyor

Ekip, mezarlığın yakınlarında kırmızıya boyanmış ve üzerine Tanrı Bes, Tanrıça Taweret, birkaç kedi, bir ibex ve çiçek figürlerinin işlendiği bir sandalet de buldu. Sandaletin boyutundan, onu bir kadının giymiş olabileceği sonucuna varıldı. José Galán, 3.600 yıllık olmalarına rağmen sandaletlerin çok iyi bir şekilde korunduğunu söylüyor.

Mezarlık yakınlarında sandaletle birlikte deri toplar da bulundu. Yine 17. Hanedan dönemine ait olduğu düşünülen topların spor veya özel danslarda kullanılmış olabileceği düşünülüyor. Ayrıca, bahsi geçen balçıktan yapılma küçük tabut ise düğümlenerek kapatılmış ve henüz açılmamış.

- Reklam -

Mısır Mumya Mezar

Antik Mısır’ın ve mumyaların gizemi uzun süre varlığını sürdürecek ve insanların merakını cezbedecek gibi görünüyor.

Yeni keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Mumya keşifleri sizi heyecanlandırıyor mu? Gün yüzüne çıkarılacak daha birçok şeyin olduğunu düşünenlerdenseniz, fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmanızı bekleriz.


* Belçika’da Bir Kilisenin Altında Kemikten Oluşan Duvarlar Bulundu

Kaynak: Archaeology

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nicolas Cage Tiger King Joe Exotic

Nicolas Cage, Tiger King Dizisinde Joe Exotic Rolünü Üstlenecek

The Last of Us 2 Fragman

The Last of Us 2 Fragmanı Yayında – Türkçe Dublajlı