in

Antik Mısır’da Ölümden Sonrasını Anlatan Ölüler Kitabı Hakkında Bir Bilmece Daha Çözüldü

Antik Mısır zamanlarından kalma Ölüler Kitabı hakkında yapılan yeni keşif, o dönem kullanılan “büyüleri” ortaya çıkarttı.

Mısır Ölüler Kitabı Büyü
- Reklam -
- Reklam -

Antik Mısır gizemlerinden birisi daha aralandı. 2.300 yıllık bir mumyanın sargısından alınan parçaların Amerika Birleşik Devletleri ve Yeni Zelanda’da bulunan iki ayrı müzede dağılmış bir vaziyette korunduğu keşfedildi. Araştırmacılar, sargı parçalarını dijital ortama aktararak birleştirdi. Böylece uzun sürmüş bir gizemin perde arkası aralanabildi. Meşhur Mısır Ölüler Kitabı büyüleri ortaya çıktı.

Eski çağlarda Mısır’daki cenazelerde okunan metinleri içeren Mısır Ölüler Kitabı, asıl olarak Günden Dışarı Gidenler anlamına gelen Ra nu pert em hru olarak anılıyor. Daha önce bu kitaba dair bazı veriler 1800’lü yıllarda Richard Lepsius tarafından bir araya getirilmişti.

Araştırmacılar Milattan Önce 300 senesinde yaşamını kaybeden Petosiris isimli adamın ölüsünü sarmak için kullanılan bandajların üzerindeki hiyeroglifleri okuyarak uzun süredir devam eden bilmecenin bir kısmını çözmeyi başardı. Uzmanlar, kefenin parçalarının Ölüler Kitabı’ndan sahneleri ve büyülerini betimlediğini ortaya çıkardı.

- Reklam -

Mısır Ölüler Kitabı Büyü

Konu hakkında açıklamada bulunan bilim insanı Alison Griffith, iki parça arasında küçük bir boşluk olduğunu, ancak buna rağmen büyü tasvirinin ’mantıklı’ bir açıklama olduğunu ifade etti:

“Antik Mısır’da insanlar, ölen kişinin öbür dünyaya yolculuğunda dünyevi şeylere ihtiyacı olduğuna inanırdı. Bu yüzden piramitler ve mezarlarda kullanılan süslemeler sanat amacıyla yapılmadı. Tüm bunlar, ölülerin erzak, hizmetçi ve ihtiyacı olan diğer şeylerle ilgili.”

Griffith sözlerine ek olarak eski zamanlarda Mısırlıların yazıp çizmek için mezar duvarlarını tercih ettiğini; sonraki çağlarda ise papirüs ve keten kefenlerini kullandıklarını ifade etti.

Mısır Ölüler Kitabı Hakkındaki Bilmeceler Uzun Zamandır Çözülmeyi Bekliyor

Malzeme üzerine yazmanın zorluğunu belirten Griffith, “Bir tüy kaleme ve sabit bir ele ihtiyacınız var ve bu kişi harika bir iş çıkarmış,” şeklinde konuşuyor. Bilim insanı bir araya getirilen parçalardan ortaya çıkan olayı şu sözlerle aktarıyor:

- Reklam -

“Sargı parçaları üzerinde, adak olarak bir öküzü kesen kasapların yanı sıra, ölümden sonraki yaşam için mobilya taşıyan erkeklerin resimleri yer alıyor. Ayrıca isim işaretleri olan şahin, ibis ve çakalların yanı sıra tanrıça-kızkardeşler İsis ve Nepthys figürlerinin olduğu bir cenaze teknesi ve Anubis ile kızak çeken birinin tasviri de var.”

Diğer yandan, bir araya getirilmiş parçalarda oluşan sahne, bir Antik Mısır haritası olan Torino Papirüsü’nde bulunan Ölüler Kitabı’nın nüshasının başında da görülüyor.

İlk keşfi 1842 yılına dayanan Ra nu pert em hru hikâyesi ile de dikkat çekici bir anlatıya sahip. Kimi zaman sembolizme kaçan anlatımıyla eser özetle ölümden sonra içinde yaşadığı bedenden ayrılan ruhun ka’sının öte dünyaya göç ettiğini, o diyarda kendisini bir yargılamanın beklediğini, bu sorgu sırasında vicdanın büyük bir rol oynayacağını, Osiris ve 42 sorgucunun yürüteceği bu yargılamadan sonra kimi ruhların tekrar yeryüzüne döneceği ve bazı ulu ruhların da Tanrıça İsis ve Tanrı Osiris’in yanında çeşitli görevler alacağı aktarılıyor.

Geçen aylarda yine Eski Mısır dönemindeki mumyalama işlemi hakkında bilgiler içeren bir papirüs keşfedilmişti.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Antik Mısır anlatılarına dair hâlâ yeni detayların ortaya çıkması heyecan verici değil mi? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NTV

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

marvel dc comics vampir çizgi roman

Marvel ve DC Comics Vampir Savaşlarına Hazırlanıyor

Yegâneler - Gizemli Sanatlar - Erbuğ Kaya

Erbuğ Kaya’nın Yegâneler Serisi “Gizemli Sanatlar” ile Başlıyor