in

Mısır’dan Kaçırılan 3.000 Yıllık Tarihi Eser ABD Gümrüğüne Takıldı

Mısır çıkışlı 3.000 yıllık tarihi eser, ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza tarafından ele geçirildi.

mısır tarihi eser abd
- Reklam -
- Reklam -

Mısır topraklarına ait 3.000 yıllık bir tarihi eser, ABD’ye kaçak yollarla sokulmaya çalışılırken tespit edildi.

Antik eserlere dünyanın pek çok ülkesinde “ortaya çıkmaya” devam ediyor. ABD’nin Tennessee eyaletine bağlı Memphis’te el konulan eserin ise 3.000 yıllık bir geçmişi bulunuyor. İşin ironik tarafı ise, ABD’nin güney doğusundaki Tennessee eyaletindeki Memphis şehri; adını Antik Mısır’ın başkentinden alıyor.

ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza tarafından geçen hafta yapılan açıklamaya göre tarihi eser, 17 Ağustos 2022 günü ele geçirildi. Yetkililer, nesneyi detaylıca inceleyebilmek için Memphis Üniversitesi Mısır Sanat ve Arkeoloji Enstitüsü’nden bilim insanları ile bir araya geldi.

- Reklam -

Tarihi eserin, mumyaların iç organlarını muhafaza etmeye yarayan bir kabın kapağı olduğu tespit edildi. Çoğunlukla kireçtaşı ya da çömlekten yapılan bu kaplar kanopik ismiyle anılıyor.

Antik Mısır Eseri, Mitolojiden Horus’un Oğlu Imset’in Yüzünü Taşıyor

Kapakta yer alan surat, mitolojide gök tanrısı Horus’un 4 oğlundan biri olan cenaze tanrısı Imset’e (Imseti, amset, Amsety, Mesti ve Mesta olarak da bilinir) ait. Imset özellikle karaciğerin korunduğu kavanozlarla ilişkili bir tanrı. Karaciğeri insan duygularının merkezi gören Mısırlılar için Imset tasviri önemli bir yer tutuyor.

amseti mısır tanrılar

Bilim insanları, eserin Milattan Önce 1069 ile Milattan Önce 653 arasına ait olduğunu açıkladı.

Kavanoz kapağına, bazı arkeolojik ve etnolojik eserlerin ABD’ye getirilmesini yasaklayan 1983 tarihli Kültürel Varlıkların Uygulanması Yasası kapsamında el konuldu.

- Reklam -

Eserin Avrupa’daki bir satıcıdan ABD’deki bir alıcıya gönderildiği ve nakliyecinin, kapağın değeri hakkında çelişkili ifadeler yaptığı belirtildi. Kapak daha detaylı inceleme için ABD İç Güvenlik Bakanlığı’na devredildi.

Kapağın tespit edildiği Memphis kenti, adını Eski Mısır’ın başkenti Memfis’ten alıyor. Şehir, Eski İmparatorluk ve Orta İmparatorluk dönemleri boyunca ülkeye başkentlik yapmıştı. Milattan Önce 3000’li yıllarda kurulan Memfis, dünyanın en büyük 10 piramidine ev sahipliği yapıyor.

antik mısır tarihi eser kaçakçılık

Memphis Üniversitesi’nin bir giriş kapısında II. Ramses’in heykelinin bir replikası bulunurken bölgede yer alan hayvanat bahçesinin girişi de Antik Mısır tapınağına benzerlik gösteriyor.

Sizin bu olaya dair düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

White Noise fragmanı ve çıkış tarihi

Adam Driver’lı Don DeLillo Uyarlaması “White Noise”tan Fragman: Çıkış Tarihi Belli Oldu

Einstein Halkasi James Webb Uzay Teleksobu

12 Milyar Işık Yılı Uzaklıktaki “Einstein Halkası”ndan Etkileyici Bir Görsel Paylaşıldı: James Webb’den Yeni Kare